Monday, January 3, 2011

RESEPI KEK COKLAT ...OVEN BARU! HOYEH!!!

Ni percuban pertama buat kek coklat pakai oven baru, selama ni buat ngan mak aje, ikut arahan. Tapi kali ni buat sendiri n agak mencabar. Masuk bahan-bahan pun suka hati aje ala2 pakar gitu.


ni bahan nye, 1 cawan gula pasir n 1 cawan gula perang (sbb tanak manis sy kurangkan jadi 1/2 cawan je.
1 cawan minyak , 2 cawan susu coklat

1 cawan van houten

2 cawan tepung gandum, 1 sudu kecik soda bikarbonat, 1 sudu kecik baking powder, asen vanila

memula masukkan telur


dan kacau sampai kembang


masukkan semua jenis gula

lepas sebati, masukkan semua jenis powder (tapis supaya tak beketul)


lepas habis adun, masukkan dalam bekas n bakar dalam oven, pakai 150-170 degree ikut saiz oven anda

dah siap bakar, sejukkan


dan letak topping ikut suka hati anda.
Utk topping ni saye buat ikut suka hati je, pakai coklat masakkan, butter, susu n cocoa powder. Motif campuran bahan2 ni adalah untuk mencapai tahap kesedapan n kemanisan yang sesuai untuk semua golongan. Disebabkan saye tak suka manis, jadi adunan lebih kepada rasa cocoa dan manis coklat hanya pada chocolate rice yang ditabur penuh.

3 comments:

  1. wah thanks for sharing, siap ada gambar lagi. easy for beginner like me -ika, klang-

    ReplyDelete
  2. ms ble buh air coklat n minyak tu

    ReplyDelete
  3. sebelum masukkan tepung and cocoa powder =)

    ReplyDelete