Skip to main content

Posts

Featured

Resepi: Fruit Tart Meletop!

Gitewwww... mana yang meletop nye? hahahaha, nama tu over sangat. Anyway ni adalah resepi ringkas, cantik dan boleh hidang kat tetamu ala2 hotel kau... berseri, comel, tetamu pun suka. Terharu sangat tuan rumah sediakan dessert cemel-comel. Kan manis macam tu. Tuan rumah tak penat, tetamu pun suka. Murah rezeki tuan rumah nnti,
Jom kita mulakan dengan resepi tartlet: 150 gram tepung gandum 25 gram gula aising, diayak 70 gram mentega sejuk, didadu kecil 1 biji telur, dipukul sedikit 1/2 camca teh esen vanilla
Cara2: Gaulkan tepung, gula aising dan mentega sejuk bersama. Hasil campuran ini seakan2 dengan serbuk roti. Satukan dengan hanya menggukan hujung jari.Tuang asen vanila dan masukkan telur sedikit demi sedikit. Rehatkan doh sekejap.Sediakan acuan tart, ambil sedikir doh dan tekan dalam acuan serta kemaskan.Cucuk dengan garfu pasa doh dlm acuan. Tujuan nya adalah untuk memastikan doh masak sekata dan mudah untuk dikeluarkan nanti.Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 20-25 minit. Se…

Latest Posts

Resepi: Pandan Gula Melaka

Terapi Diri kat Nursery pokok

My Busy Day

Harga homemade bake mahal

Self Treatment

Aromatic Diffuser

Product Review: Milly Cosmetics

Post lepas geram

RESEPI TAUHU BERGEDIL @ TAUHU SUMBAT

Holaaaaaa!