Wednesday, October 29, 2014

being creative is fun!

suka aku tengok budak-budak sekarang, budak kolej/university terutamanya. soooo creative nak cari duit. Ada yang jual tudung, jual kek kukus choc moist tu, yang memerluka kurang perkakasan dan perlukan skill yang asas.

Kesahnya aku review pasal lazada, rata-rata pembeli adalah dari kalangan student. Beli camera, power bank, gadget... kalau ikutkan banyak juga duit nak pakai tu... kalau aku kat kolej dulu duit cukup makan ja lepas kena catu2... tp budak sekarang ni bijak, pandai amik peluang, patut la begaya n boleh beli macam2... macam ni la yang kita nak... haih, memang betul, takat makan gaji 4-5 ribu tak cukup nak bermewah2 ngan barang2 yang kita teringin. Setakat lepas bayar keperluan ja gaji tu. Kalau dari muda lagi dah pandai berniaga, bijak cari peluang, memang cerah masa depan masing-masing. Cerah tu bukan nya grad terus jadi ada pangkat besar, kereta mewah... tapi bebas hutang dan boleh beli apa yang kita inginkan tanpa rasa susah hati.... Best!


 
kekawan ada share gambar ni kat group... ni la yang aku maksudkan creative, benda lama jangan di buang... boleh jadikan sesuatu yang berguna, silap2 dapat tempahan, silap2 jadi trendsetter, silap2 fames tetiba, silap2 jadi usahawan... who knows?!

MASA SEKARANG

Sekarang ni keje dah tak banyak dah kat office, masa pun banyak terluang. Bila pagi sampai awal, siapkan keje... dah siap... lepas tu bosan tak tau nak buat apa. Lately banyak masa dihabiskan kat luar, pegi kedai buku, beli majalah, tengok buku-buku, masuk kedai survey harga barang... relaxing and fun. Honestly, aku suka masuk kedai buku... tenang, sunyi dan damai. Sebab banyak masa terluang, memang hari-hari aku akan membeli something untuk bacaan...

Macam hari ni, beli majalah masakan utk di study.... bukan hanya untuk dibaca tp untuk di study, kaji dan faham setiap patah apa yang dibaca. Dah lama tak rasa macam ni, terasa mcm zaman belajar dulu ja. Jiwa rasa muda gittewww....


betapa berharga nya masa kalau kita tak menambah ilmu di dada. Hargailah setiap masa terluang dengan membanyakkan usaha untuk menambah baik diri dan memajukan diri, buat lah sesuatu yang boleh menguntungkan dan membantu diri kita. tak rugi...

Tuesday, October 21, 2014

A self-treatment

after a couple of month being a papa-ummi for 24/7, i need to reward myself a thankyou gift... beloved husband also say YES  so what you waiting for?

elok ada spa kat sebelah office ni, dah lama pun tak pegi, dulu nama dia TANAMERA SPA and now dah tukar nama jadi ALAMMI SPA and still use the tanamera product and the best thing is much more cheaper hehehe... start form rm30-600++ (kalau tak silap, i tgk sepintas lalu ja)

 compared to tanamera, this new deco are more modern, simple and sleek

yes, simple

lepas ni i pulak taja husband i... as a kasih sayang gift gittewww...

p/s: the price are reasonable
the staff are friendly
the environment are nice
klo boleh hari-hari nak datang*

Friday, October 10, 2014

KEBOJA KU SAYANG

buat pertama kali poko kemboja berbunga. memang selalu tengok kat nursery pokok2 bunga kemboja berbunga, tapi tengok kecik2 ja, lebih kurang tinggi dalam semeter, tp ntah la berapa umur pokok kemboja matang n berbunga... so aku rasa mbe pokok aku belum cukup matang kot... elok sebulan lepas tu nampak tunas bunga naik... yeay!... tapi lama juga nak tunggu bunga kembang, dari naik tunas bunga sampai bunga kembang amik masa dalam sebulan lebih, every week akan nampak progress... best!

 ni masa mula2, time ni dah 4 minggu dari naik tunas bunga tu
3 hari kemudian... dah boleh bau wangi bunga
 esoknya... tadaaaaa!
 2 kuntum dah kembang
 empat kuntum...
sejambak!... wangiiiii sgt

p/s: tak sabar nak tambah koleksi warna... kali ni nak tanam dalam pasu besar pulak

Wednesday, October 8, 2014

blog dah bersawang, jom jamu mata

there are lots of things to do...huhu, tak tau mana nak start dulu ni, mari lah kita bersantai-santai dulu sambil merelaxkan minda menjamu mata... kekdahnya lately iols bz dengan segala macam whatsapp group, mencari keje baru, jadi ummi n papa at the same time, worried hal duniawi bla bla bla...

maka seperti biasa blog akan dianak tirikan sebab bila nak upload pape kat mobile amat tak membantu, tak paham... rasa mcm internet zaman batu... ha batu sebukit depan rumah tu ada sebab ke menjadi punca line mcm hampeh.... akan dikaji selepas ni...

baru ni kawan iols dok uk, baru balik malaysia, ada share website yang dorang selalu gunakan kat uk utk menyewa/membeli rumah... iols try la tgk... ya hampunnn... hari2 nak buka...

deco rumahnya cantik nye lah.... meleleh ayaq mata tgk!

jom jamu mata...











agaknya kalau kat malaysia buat rumah takde grill mcm tu selamat tak? minat pulak tengok tingkat and pintu cermin leh buka seluas dinding