Monday, August 24, 2015

RESEPI: Churros

 
ni adalah pengalaman pertama buat churros sebab makan kat kedai dapat berapa batang ja, lepas tu anak makan sekali hadap habis, tak sempat nak bekongsi sama hahaha...buat sendiri la kan baru puas hati. Jom kita tengok bahan dan cara nya:
 
bahan-bahan:
 
1 cawan air
100g butter
2 cawan tepung gandum
secubit garam
2 biji telur
 
cara-cara:
  1. panaskan air bersama dengan butter. biarkan butter cair bersama air panas sehingga air mendidih.
  2. perlahankan api, perlahan-lahan masukkan tepung + garam gaul supaya tak berketul. masukkan tepung sehingga habis, gaul sebati sehingga tepung tidak melekat pada kuali.
  3. sejukkan doh. part ni penting kerana jika doh tak sejuk, churros tidak akan garing dan tidak akan kembang ketika menggoreng.
  4. setelah doh sejuk, barulah masukkan telur dan putar dengan mixer. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
  5. bila sudah sebati, boleh la panaskan kuali dan minyak secukupnya untuk menggoreng.
  6. masukkan doh dalam piping beg, gunakan nozel berbentuk bintang.
  7. apabila minyak betul-betul panas, mulakan piping doh ke dalam minyak secara memanjang atau bentuk yang disukai, potong dengan menggunakan spatula.
  8. ulang langkah yang sama sehingga adunan habis.
  9. hiaskan dengan menabur gula icing atas churros. Boleh dimakan dengan dip coklat, lemon curd ataupun sos custard.
selamat mencoba!


Tips Menjaga Pokok Bunga Rose / Bunga Mawar

Salam Semua!
 
Iols masih lagi dalam mood gardening and go green!
 Bila menjaga pokok2 memang la penat tapi semua penat semuanya hilang bila nampak bunga, tambah lagi bila bunga tu sihat dan cantik.

 
macam tu la perasaan iols bila tengok bunga rose iols ni... seronok tengok, sebelum pegi keje tinjau dulu pucuk2 yang hamper nak kembang, lepas tu bila balik keje terus pegi kat pasu bunga, tengok dah kembang ke belum... hehehe
 
berikut antara tips yang iols amalkan untuk mendapat bunga rose yang cantik can sihat:
  • amalkan siram dengan air basuhan beras. Ada juga sesetengah petua cakap air basuhan ikan juga bagus. Tapi iols tak pernah try lagi. Setakat sekarang cuma amalkan air basuhan beras.
  • sentiasa siram untuk pastikan kelembapan Tanah. Pokok bunga ros perlukan cahaya matahari dan juga Tanah yang lembap. Air perlu cukup untuk memberi kesegaran. Amalkan siram pada waktu sejuk seperti lewat petang, lewat malam dan juga awal pagi.
  • gunakan pasu atau bekas yang besar utk menggalakkan penumbuhan. Pasu atau bekas yang kecil akan menghadkan tumbesaran pokok kerana akar akan padat di dalam pasu dan meminimakan khasiat.
  • jangan lupa utk bajakan pokok dengan baja penggalak bunga dan baja utk tumbesaran utk memberi khasiat yang cukup pada pokok.
tu saja tips yang dikongsi utk kali ni.
 
nanti kalau ada tips lagi iols akan tulis k.
 
daa!


Thursday, August 20, 2015

Jalan Jalan jamu mata

balik keje kali ni singgah nursery nak cnfirmkan pokok and rumput sbb dah set lori nak amik jumaat ni. Suruh org nursery tu ready siap2 sebab nak amik pokok palm besar 2 pokok, rumput Philippine 150 keeping and pever stone size besar 30 keeping.
 
tengah husband dok deal nak cnfirmkan, iols jenjalan jamumata tengok pokok. Ternampak pokok deco ni kecik comel aje, susun pulak beramai2 tergantung kat tiang, comel size tapak tangan.... geram tengok..
 


comel kan, tapi iols tak beli, sebab dah banyak sangat dah pokok dalam wishlist iols... lagipun tak de tempat nak gantung... jamu mata aje la mampu hehehe
 
 
k, daaaaa!
 
-xoxo-


Sembang Tengah Hari

Hari ni tak keluar lunch sebab badan rasa lesu. Kalau keluar lunch juga tak tau nak makan apa, tak de selera n kalau kenyang mesti rasa mengantuk, dengan badan lesu macam ni, kena aircond lagi, mesti rasa berat je mata.
 
Lepas tu buat la blog walking, baca kesah2 hantu nak bagi mata sedar konon, nak mendebarkan diri sendiri... best juga layan cerita hantu ek. Habis baca 2-3 cerita, teringat nak buka fb kejap kat nset... dalam hati dok terbayang la kesah-kesah hantu yang iols baca tadi... sekali ternampak gambar ni
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
terus tekup muka! tahan gelak punya pasal n takut orang dengar... habis terbang semua rasa seram sejuk baca cerita hantu tadi...
 
aiyooo... ayat dalam text tu pun tak menahan... ada ke patut tulis "frightened"... terus iols terbayang laki dia bangun tdo tekejut beruk macam nampak hantu
 
 
tsk tsk tsk....
 
ok dah segar biji mata, jom sambung keje!


Tuesday, August 18, 2015

RESEPI: TRIO LAYER CAKE (oreo crust, nutella, cheese)

yang ni pun lagi satu tahap pemalas, tapi nak juga parking resepi kat sini buat rujukan sendiri nanti. kek ni tak tau apa nama sebab buat sendiri je layer2 tu agak2... tp memang sesedap rasa la, sebab tu confident iols nak share kat sini. dan disebabkan 1st try dan takut lupa resepi maka harus kena parking kat sini dulu... kalau korang nak cuba sila la k.. iols kasi je
 



RESEPI: TRIO CAKE (oreo cake, horlick, nutella)

ya ampun ya semua.... ni versi malas nak type, sebab dah banyak kali type bagi kat kekawan kat group whatsapp... ni kali ni tak daya nak menaip, iols tempek je la gambar2 kat sini k, nnti print gambar simpan dalam file resepi k uols...
 



Us

dah lama tak selfie... eh... selalu selfie tp lapa tak de post... nah pengubat rindu
 
 
anak bertuah soleh bahagia bijak pandai terpuji kacak handsome bergaya bertanggungjawab dan berdisiplin ni love to cuddle, hugs and kiss... such a lovely boy... sekarang gemar membaca abc, alif baa taa dan 123, Nampak keterujaan dia membaca, mengenal apa2 yang ada disekeliling dia. moga anak ummi sentiasa dirahmati Allah, sentiasa berada di jalan yang kurus, sentiasa di bawah lindungan Allah, kuat semangat dan menjadi seorang pejuang yang ulung. I love you from the deepest of my heart and soul.
 
kiss! mmmmuuuaaaahhhhh! =)


Monday, August 17, 2015

Misi mencari bunga wangi

dalam misi mengaupgrade laman ni, beberapa list tanaman dah masuk dalam kepala ni, tp macma biasa bila pegi nursery ada saja pokok yang menambat hati dan finaly the list become longer... thehehhee...
 
baru ni ke nursery, misi mencari bunga Wangi dan nak pilih pasu yang sesuai... baru survey ye...
 
bunga-bunga Wangi yang Berjaya dijumpai ialah:
pokok akar dani... pokok ni jenis memanjat/menjalar. perlu sediakan tiang atau pergola supaya pokok ni boleh membesar sebagai johan. Harga pokok ni rm35 nursery ni jual
 
ni pokok bunga kenaga, paling harum (time ni iols dtg lepas hujan, memang semerbak bau nya, dari jauh dah dapat hidu bau dia). yang ni size dah tinggi, tak Tanya harga, but anak pokok tinggi 2 kaki rm25
 

yani ni pulak pokok kembang cina... tak berapa banyak bunga kali ni, sepokok ada dalam 2-3 kuntum bunga ja. Pun Wangi putih bersih... kalau tanam serumpun cantik ni... tinggi macam ni dalam 3 kali rm35 bangla tu kasi
 

yang ni pulak pokok jasmine, comel ka bunga nya... cantik dan Wangi... harga pun lebih kurang utk anak pokok setinggi 2 kaki, boleh membesar tinggi bagai johan juga pokok ni pun
 
ni pulak bunga kosmos... boleh membesar melepas pagar, ditanam dalam rumpun, meriah dengan pelbagai warna yang terang... tapi bau kurang pasti... iols tak cium pun bunga ni sbb tak larat tunduk, size sekaki je tinggi... nursery tu jual sepokok rm4, beli 3 rm10
 
sekian!
 
selamat berkebun!


Al kesah Nasi Lemak

sekarang semua mengomel dengan kenaikan harga barang kan...semua nya naik harga, dari isu kenaikan harga minyak hingga lah ke gst, kesudahan nya mesti ada kenaikan harga barang. Harga minyak and gst tak de kesan pun, masih gtu2 juga...
 
Dah lama sebenarnya iols tak breakfast kat luar sebab sekarang iols masuk keje kul 7.30 pagi. So breakfast kat pantry aje, bancuh milo or nescafe sendiri and makan la oat ke, biskut ke... janji perut tak meragam. Hari tu  masuk office lambat siki, so sempat la iols makan pagi kat luar... amik la nasi lemak ni, harga dia rm1.50...
 
 
 gini je yang ada.... sambal dengan telur, timun pun tak de ikan bilis pun tak de...
 
harga... 1.50
 
agaknya kalau letak ikan bilis jadi rm2
 
tambah lagi timun mbe jadi rm2.50
 
gila mahal nak mampos...    tak mustahil kan?
 
banyangkan kalau letak ayam goring? tambah lagi rm3.50... so jadi 1 nasi lemak rm6?
 
huhuhuhu...
 
balik keje pulak lapar lagi sebab tak sempat makan masa tengah hari, balik tu singgah kedai mamak, capai nasi lemak lagi... hari ni selera nasi lemak kot, tahap lapar tak leh menahan...
 
harga pun 1.50..
 
nin dia
eh... harga sama la!
 
boleh pulak harga sama ek...
 
ada lebih bahan tapi harga sama....
 
kesimpulan iols buat, iuls akan ulang beli nasi lemak ke 2 ni sbb terasa pembuat nya tak kedekut dengan pelanggan, ikhlas, tak kedekut dan menjaga hati pelanggan instead of menjaga duit masuk poket.
 
kepada peniaga di luar sana, jangan la kedekut dengan pelanggan. setakat lebih 3-4 ekor ikan bilis dalam sebungkus nasi lemak akan lebih merugikan anda, niat sedekah pun ada baik nya, pelanggan akan ulang makan lebih dari pelanggan yang lari...
 
sekian
 
xoxo!


Tuesday, August 11, 2015

RESEPI: Roti sosej pintal

Dah lama rasanya tak meroti. Hampir 2 bulan jugak la... sejak simpan bread maker tu dalam almari, tak nampak dah maka terlupa terus.
 
 
Weekend lepas sempat juga sediakan roti sosej ni buat breakfast. Sebab tak mau kelaur makan sebab nak bekebun kekdahnya.
 
1st time buat roti ni, mudah ja...
 
Bahan-bahan yang diperlukan:
 
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu susu tepung, (nak jadikan adunan lemak2 ckit)
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar butter
3/4 cawan air suam
1 paket instant yis (mauripan)
 
topping:
1 biji telur
cheddar cheese
sos cili
mix vege
sosej
mayonis
 
cara cara:
 
  1. campurkan instant yis dengan air suam. ketepikan
  2. satukan tepung, susu, garam dan gula dan masukkan butter, gaul dengan tangan sehingga sebati.
  3. jika menggukan bread maker terus masukkan adunan tepung (langkah 2) dan campuran instant yis gaulkan menggunakan setting dough. jika tidak menggunakan bread maker, campurkan sedikit demi sedikit bancuhan yis dan uli sehingga sebati dan gebu (adunan tidak melekat di tangan). biarkan adunan kembang selama 45 minit.
  4. tunggu sehingga adunan kembang (lebih kurang 45 minit), keluarkan dough dang tumbuk2 untuk mengeluarkan angina.
  5. bahagikan kepada bulatan kecil (50g) setiap satu, uli dan balutkan sosej.
  6. potong sosej kepada 8 bahagian dan susun ke kiri dan kanan secara berselang seli.
  7. sapukan telur diatas roti, parutkan cheese, mix vege, dan sos cili
  8. bakar dialam ketuhar selama 15 minit dalam suhu 170 degree.
  9. setelah siap, pipekan mayonis dia atas roti dan siap dihidang.
 
 
 
 
roti iols tak letak mix vege sebab tak de sape makan.
 
ok, mudah kan?
 
selamat mencoba!


Department lunch kat SERAI @ JAYA

Lepas raya hari tu, 2nd week masuk keje my team ada buat makan2 tengah hari sempena hari raya. Walaupun Muslim minority dalam team ni tapi celebration tetap ada mcm perayaan2 lain juga. Bagus sgt bos iols... kali ni kami pilih kat Serai @ Jaya... Serai ni ada banyak cawangan, setiap cawangan tu dia akan letak Serai @.... sambung la kat mana lokasi nya.
 
 
Kami pilih lunch set dengan harga RM77 perhead... lauk2 sedap and honestly, iols kenyang sampai ke malam... hahaha
 
ni antara hidangan yang ada dalam menu tu:
 





 
hahaha dah kenapa semua gambar gedabak punya besaq??? mmg iols setting mcm tu, iols amik original size punya haaaa..... baru la syok tengok.
 
yang ni pulak desert:
 

 
kesimpulan nya makanan semua sedap dan kedai cantik!
 
 kat chiller tu ada pavlova n cakes.... ermmm terliur nak try semua, tapi full already, next time lah!
 
kalau korang tak tau nak makan mana or nak lepak2 relax2, boleh la mai try kat sini.
 
daaaaaa!


Pokok Lagi

kali ni masih berkisah tentang pokok... sebab masih dalam fasa mengupgrade laman, makan pencarian pokok-pokok hiasa masih berjalan lancar... Kali ni mata bekenan denan dedaun oren dan hijau... suka daun lebar-lebar... ni antara poko yang menambat hati
 







 
jenis pokok dah bejumpa, lepas ni misi mencari yang murah (semestinya kat kampong melayu sg buloh) dan misi mencari pasu murah.
 
 
X.O.X.O!
 
 


GARDENING: Project Fasa 1 (Tanam pokok pagar)

setelah sekian lama hanpir 5 bualn tak sempat nak memantau laman, baru la tergerak hati ish... pokok pagar ni tak meninggi. dah setahun dah pun... so rasa perlu lah ditukar pokok pagar yang baru, yang lebih hijau dan lebih tinggi.... maka balik keje terus la menghala ke nursery kampong melayu sungai buloh. Memang murah ye korang-korang semua, kalau nak membeli pokok or rumput sila lah ke kampong melayu sungai buloh. Kat sana semua pokok2 dijual di kawasan rumah2 kampong. rumah2 ni semua tak berpagar, ada yang jual pasu (tak tau harga sebab tak pernah beli lagi pasu), anak pokok serendah rm2 dah boleh dapat, pokok bunga kertas size 1 kaki rm6 je, eh semua murah lah... tak payah la membeli sampai rm25 sepokok, try dtg sini dulu. Landmark dia berhampiran dengan klinik kesihatan sungai buloh.... haaa jaaalan masuk lorong kampong tu, kiri dan kanan jalan akan nampak kawasan2 rumah yang jual pokok2 dan juga rumput. Jangan risau, stok banyak =)
 


 
lepas menjamu mata kami decide beli pokok ni sebagai pokok pagar
 
 
trip pertama kami beli 15 pokok, trip ke dua beli lagi 13 pokok. Size macam ni harga nya rm8 je sepokok...
 
so bila balik rumah start arrangement menanam, sehari boleh dapat tanamp 5 pokok sbb sempat bekebun 1 jam je lepas balik keje.
 


 lepas 6 hari siap tanam semuanya.... syok sangat tengok bila angina tiup...
 
next project coming soon is phase 2...
 
nin dia lakaran nya:
 
hahaha... hopefuly menjadi kenyataan... Bismillah =)

Thursday, August 6, 2015

Crazy Doing Something

Salam semua... sejak akhir2 ni iols teringin nak buat crafts. Tapi setakat teringin je sebab geram dengan koleksi2 bahan2 terbuang yang dah transform jadi cantik. Ok geram sangat, rasa mcm semudah abc je leh buat. Tapi hakikatnya balik rumah dah tak sempat nak berangan buat, balik2 kje terus masak, layan anak, cebok anak, rehat, kadang2 makan je tapi tak makan senan tak sempat. Anak iols manja, dia sorang dah macam 8 orang, pegi mana2 nak kena berpimpin tangan aje, nak main sampai kul 1 pagi... anak manja, pengubat hati... i cant live without him... banyak kali juga iols peluk dia lama-lama... tiba-tiba rasa sebak. terlintas ntah sampai bila dapat peluk and dakap dia mcm tu... sesungguhnya hidup di dunia hanya pinjaman... walaupun iols tak sempat mandi, tak sempat makan, letih teramat sangat, iols tetap tak menyesal sbb iols dapat peluk anak, dapat main dengan anak, dapat tengok dia senyum, pujuk dia bila menangis, bergaduh dengan dia, jadi kawan dia, menyanyi dengan dia....bila dah malam tdo ternganga sebab letih, tak rasa malu dah nak control ayu depan suami hatta dalam tdo... sorry suami, my son i s my all because he never hurt me like you do, huhuhuhu... anak juga yang peluk and cium iols depan orang ramai tanpa rasa malu, tanpa segan silu, jalan berpimpin tangan dengan iols depan orang ramai walaupun tudung iols senget dan baju iols tak matching. im blessed.
 
memang iols ada banyak hobby, crazy doing all those things but iols akan automatic stop everything just to pay attention to him. He is my life, my soul my everything.
 
that's why my project sekecil ni terbengkalai dah 3 bulan!
 
 
hahahaha
 
alasan!


Tuesday, July 28, 2015

untuk anakku hariz...

"When You Tell Me That You Love Me"
I wanna call the stars
Down from the sky
I wanna live a day
That never dies
I wanna change the world
Only for you
All the impossible
I wanna do

I wanna hold you close
Under the rain
I wanna kiss your smile
And feel the pain
I know what's beautiful
Looking at you
In a world of lies
You are the truth

And baby
Everytime you touch me
I become a hero
I'll make you safe
No matter where you are
And bring you
Everything you ask for
Nothing is above me
I'm shining like a candle in the dark
When you tell me that you love me

I wanna make you see
Just what I was
Show you the loneliness
And what it does
You walked into my life
To stop my tears
Everything's easy now
I have you here


And baby
Everytime you touch me
I become a hero
I'll make you safe
No matter where you are
And bring you
Everything you ask for
Nothing is above me
I'm shining like a candle in the dark
When you tell me that you love me

In a world without you
I would always hunger
All I need is your love to make me stronger

And baby
Everytime you touch me
I become a hero
I'll make you safe
No matter where you are
And bring you
Everything you ask for
Nothing is above me
I'm shining like a candle in the dark
When you tell me that you love me

You love me
When you tell me that you love me

l.u.c.k.y

Do you hear me, I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying
Boy, I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

Lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you, I promise you, I will

Lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love in every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music fill the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through the trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

Lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love in every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
Ooooh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh 

Friday, July 24, 2015

Edisi Motivasi: Jahitan dan kerjaya

DAHULU, kapitan gunting yang tajam membelah rentang kain berwarna-warni disulami bunyi mesin jahit tanpa henti dimonopoli wanita yang mahu menambah pendapatan keluarga.

Kini, lelaki juga mula berjinak dengan jahitan, malah dilihat lebih teliti dalam rekaan, sesuai dengan pilihan pelanggan dalam dunia fesyen yang bergerak pantas.

Othman Abdullah, 46, atau lebih dikenali sebagai Man Kajang ialah antara lelaki terawal mengabdikan diri dalam bidang rekaan dan jahitan sehingga beliau kini menjadi pereka fesyen ternama di Malaysia.

Anak kelahiran Muar, Johor ini mengakui semasa zaman persekolahan, beliau tidak pernah mengimpikan untuk menjadi pereka fesyen kerana bercita-cita mahu menjadi seorang guru untuk berbakti kepada negara.

“Saya tidak sangka, bidang yang asing kepada saya ketika kanak-kanak kini jadi sumber rezeki utama. Saya tidak pernah memegang mesin jahit. Malah, ibu saya juga bukan tukang jahit,” katanya yang merupakan anak bongsu daripada 12 adik-beradik.

Man berkata, setelah mendapat keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia, beliau menerima tawaran melanjutkan pelajaran dalam bidang Kejuruteraan Elektrik di Institut Teknologi Mara (kini Universiti Teknologi Mara) pada 1980-an.

“Saya tidak terima tawaran itu kerana tidak tahu prospek kerjaya selepas tamat belajar. Sebaliknya saya pilih untuk sambung pelajaran dalam bidang jahitan pakaian lelaki di Institut Kemahiran Mara (IKM) di Jasin,” katanya.


Institut Mara pembuka rezeki

Di situlah bermula fasa baharu hidupnya kerana beliau perlu belajar mendampingi benang, kain dan jarum setiap hari.

“Saya kuatkan semangat untuk habiskan pengajian kerana prinsip saya ialah kegagalan bukan pengakhiran yang diingini.

“Alhamdulillah, saya berjaya menghabiskan pengajian tetapi tidak lulus dengan cemerlang. Saya tidak malu untuk memohon pekerjaan kerana apa yang penting ialah kemahiran.

“Pengalaman mengikuti latihan dalam kilang di Tom Tailor di Bangsar, Kuala Lumpur semasa belajar memberi seribu satu pengalaman berharga. Tom Tailor ialah sifu saya,” kata bekas pelajar Sekolah Menengah Tun Sri Lanang di Bukit Serampang, Johor itu.

Man berkata, elaun Mara RM350 sebulan ketika mengikuti latihan itu tidak mencukupi untuk hidup di Kuala Lumpur pada 1980-an.

“Saya ambil inisiatif sendiri bekerja lebih masa untuk jahit pakaian di Tom Tailor. Selain gaji, saya dapat komisen berdasarkan jumlah pakaian berjaya dijahit.

“Kadang-kala saya tidak pulang ke rumah dan habiskan masa di kedai untuk siapkan pakaian. Bersengkang mata dan tidur tidak menentu. Saya mahu kumpul wang untuk jadi modal perniagaan sendiri,” katanya mengimbas pengalaman.

Beliau berjaya mengumpul wang komisen antara RM1,200 dan RM1,500 sebulan dan nilai itu terlalu besar pada waktu itu.

“Alhamdulillah, saya berjaya simpan RM1,000 sebulan dan ia dijadikan modal untuk berniaga kecil-kecilan,” katanya.


Jahit kemeja Tun M

Selepas habis belajar, beliau bekerja sebagai penolong pemotong kain dan penjahit baju di Butik Baldini, Jalan Ampang selama tiga bulan.

“Di butik ini, saya menjahit kemeja bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Saya ukur baju di badan Tun dan berjaya siapkannya dalam seminggu.

“Selalunya, saya hanya ambil masa dua hari sahaja untuk siapkan kemeja tetapi pakaian Tun dijahit penuh teliti. Itu pengalaman manis yang masih terpahat dalam ingatan saya sebagai tukang jahit,” katanya.

Sekitar 1990-an, Man membuka kedai jahit secara kecil-kecilan di Arked Medan Mara, Kajang dan membeli mesin jahit dengan membayar secara ansuran.

Beliau masih beroperasi di situ sehingga kini.

“Saya tidak ada modal yang banyak. Saya tidak pernah buat pinjaman wang dari mana-mana bank.

“Sebulan selepas membuka kedai jahitan, saya berjaya dapat pulangan modal. Alhamdulillah, saya terima banyak tempahan pakaian lelaki seperti baju Melayu dan kemeja. Dalam masa sama, saya belajar sendiri mereka dan menjahit pakaian wanita kerana busana wanita ada permintaan tinggi,” katanya.

Man berkata, beliau melihat bidang jahitan memberi peluang perniagaan besar.

“Saya masih ingat, pendapatan pada tahun pertama ialah RM10,000 sebulan. Selepas lima tahun menjahit pakaian lelaki, saya menceburi bidang jahitan pakaian wanita khusus busana pengantin,” katanya.

Man berkata, pakaian pertama dijahitnya ialah baju kurung moden berharga RM250 sepasang dan upah bagi setiap baju Melayu hanya RM50 pada waktu itu.

“Saya hanya keluarkan modal beli benang sahaja kerana pelanggan akan beli kain dan material yang mereka mahukan. Itulah untungnya membuka kedai jahit, tidak perlukan modal yang besar,” katanya.


Galak orang muda fokus kepada minat

Man kini menggaji lima pekerja untuk memastikan tempahan dapat disiapkan seperti dijanjikan. Pada 2000, beliau mula memperkenalkan pakej perkahwinan serendah RM2,500 dan kini pakej itu bermula RM50,000 selain mengikut bajet pelanggan.

“Pakej ini meliputi hantaran, pelamin, beberapa pasang pakaian pengantin, solekan dan gambar.

“Alhamdulillah, pendapatan kasar setiap bulan kini mencecah RM100,000,” katanya.

Satu lagi keistimewaan perkhidmatan Man Kajang ialah beliau juga menerima tempahan pakej pengantin di saat-saat akhir kerana memahami banyak kes seperti bakal pengantin ditipu, rekaan pakaian tidak menepati cita rasa dan sebagainya.

Sejak akhir-akhir ini, Man juga dilihat menyediakan pakej perkahwinan kepada beberapa selebriti terkenal antaranya pelakon Rozita Che Wan dan anak usahawan tudung Fareeda, Mawar Abdul Karim menyebabkan beliau dianggap pereka yang mengenakan caj mahal dan mempunyai kelas tersendiri.

“Saya terima sesiapa sahaja yang mahu guna perkhidmatan saya. Saya tidak mengehadkan kepada artis atau orang kenamaan," katanya yang turut pernah menyediakan perkhidmatan untuk Erra Fazira.

Beliau juga menerima tempahan pemimpin tanah air, kerabat dalam dan luar negara serta pelanggan atau rakyat Malaysia yang berada di luar negara.

Setelah berada hampir tiga dekad dalam dunia perniagaan dan fesyen, Man berkata, beliau berusaha keras untuk berada di tahap sekarang dengan mengharungi pelbagai dugaan.

“Saya masih seperti dahulu, masih menjahit sendiri pakaian yang ditempah tetapi fokus kepada busana pengantin sahaja," katanya.

Melihat perkembangan fesyen terkini, Man menasihati orang muda yang meminati jahitan supaya fokus kepada bidang itu.

"Carilah peluang untuk majukan diri sendiri dan cari pengalaman bekerja terlebih dahulu.

“Kita belajar kemahiran berkomunikasi, idea rekaan dan pemilihan kain. Itu penting bagi memastikan orang akan ingat kita apabila mereka mahu buat tempahan pakaian. Contohnya ingat kain, ingat Man Kajang,” selorohnya.
 
 

Wednesday, July 15, 2015

Dapur Tiny House

Hi...
 
Hari ni iols nak share gambar tiny house lagi... macam biasa la iols memang suka parking gambar kat sini sebab suka tengok deko-deko rumah yang iols baca kat mana2... kali ni iols baca kat pinterest pasal tiny house, and sangat jatuh hati dengan dapur dorang yang kecik, kemas dan complete dengan burner, oven, microwave, peti ais and wassing/dryer machine.
 
 
kali ni iols berminat nak share gambar dapur untuk tiny house design modern...
 
 
jom jamu mata:
 

dapur putih yang kemas 

 
ha... gambar kat atas ni jenis tiny house modern yang mana bentuk bumbung tu dah flat... kalau yang tradisional tu bentuk bumbung lebih kepada bentuk V terbalik tu and dibuat dari kayu. Kemasan tiny house modern ni lebih kemas, sleek and nampak luas. Yang pasti bila naik ke tempat tidur tu tak de lah mebongkok.
 
 
yang ni gambar penuh, im in love with this house... syok juga kalau ada rumah singgah macam ni, sesekali nak travel or bercuti...
 
ha yang ni la tradisional tiny house, nampak kan bentuk nya? wa;aupun dapur ni kecik, tp kemas, bersih and complete... love it... tp kalau iols mbe akan bagi kemasan putih kot... gigih spero sangat mata ngan putih
 
last but not least...  dapur kering ni nampak menarik sangat... mbe perlukan ruang lebih besar untuk memasak, mbe kat sebelah kanan tu
 
that's all tatapan mata untuk warm up pagi ni... nanti kita jamu mata benda lain pulak ek...
 
daa...