Wednesday, September 26, 2012

tips jimat perkahwinan: upgrade baju pengantin sendiri

dah lama pulak tak tulis pasal tips jimat perkahwinan ni. Baru teringat balik sebab ada kawan contact i n tanya pasal beading, tudung, veil untuk kawen. Sebab dia survey mahal katanya... memang pun, i dah alami nye dulu, menyewa aje pun rege beratus2, kejam...

ni cerita i, i buat baju kawen sendiri... sebab i kalau nak menyewa aje pun baju perempuan sahaja sebab pengantin lelaki pakai uniform... rata2 i tanya sewa baju pengantin perempuan aje rm700 dan keatas termasuk eksesori... sewa tau, lepas tu pulang balik... maka, tak sanggup i nak habiskan sebanyak itu maka i g kedai nagoya, beli kain satin and tempah kebaya kosong... lain2 tu nanti i kerjakan...

kos yang i tanggung hanyalah:
satin 5 meter: rm7 x 5 = rm35
upah jahit kebaya (bak tailor kl): rm120 -sebab kain buat detailing ckit
tudung: rm20
kain net untuk veil + lace untuk baju n veil: rm15 + rm17
total: rm207
jimat: rm493
(harus di ingatkan, saya adalah pengantin simple, baju saya sesimple mungkin dan saya tak kesah apa orang nak kata... saya pakai apa yang saya suka dan bekenan- saya kebal ngan kritikan mak jemah)

segalanya bermula di sini:

tempah baju kebaya kosong, baju ni zip belakang. butang depan tu dummy aje


tambah detailing ckit kat bahu. pakai kain tudung bawal (gunting tudung lama yang dah tak leh pakai tu- mcm kelakar tapi itu la kebenaran nya)

dan process beading pun bermula:
beading kat tangan


beading kat badan


bahu dan belakang leher

kat bahu

dan baju pun siap:


dan gambar di hari kenduri bila dah siap ngan tudung dan veil:



sangat suka (syok sendiri) dengan baju simple ni, so far tak de yang kritik (kat belakang tak tau la), dan pasti ada yang puji =)

thats all!

Friday, September 21, 2012

lunch mata: lokasi aidijuma central market

dah 2 minggu tertangguh nak pegi aidijuma ni. last week nye friday tak jadi pegi sebab pegi hukm. this week nye friday digunakan sepenuhnya memandangkan office cuma satu station aje dari pasar seni. boleh beli online tapi tak bape nak puas la kot, klo lokasi jauh tu leh la nak shopping online, ni kalau dah sebelah menyebelah baik pegi n tengok aje kan.

memula sampai kat CM tu bejalan la juga satu round mencari mana aidijuma nye... rupanya naik tangga, ha.... dekat sebelah tangga aje kedai nye. Baru je nak masuk, masyaAllah.... ramai nye orang, dah macam pasar malam, memang mendapat sambutan la butik ni. Pastu nak pilih tudung tu, susunan nye pun ntah ke mana, ye la... banyak sangat tangan kan, sape la larat nak menyusun 2-3 kali... kesian juga tgk pelayan butik ni, tapi dorang sgt friendly, senyum aje... =).


ni suasana dalam butik tu. mencelah2 je i cari tudung... tapi banyak pilihan, tengok aje terus bekenan... besesak pun tak kesah

satu sudut lagi ada cermin besar, leh try kat ctu and atas tu ada tv, dia tunjuk cara2 nak fesyenkan tudung aidijuma ni... yang akak baju kotak2 kat sebelah kiri ni, dia tengah tengok gambar2 tudung aidijuma yang digayakan dalam majalah... boleh buat rujukan nak mix and match color juga...

ha lain2 i dah tak koser nak amik gambar... i g memborong, setelah dikawal perasaan ni maka i beli 4 helai aje. ( 5 tones- paling suka sekali rm 40, 3 tones black rm15, 1 inner rm6 & one tone rm7). berhajat nak membeli polkadot tu, tp i lupakan kejap, lenkali mai lagi i beli, yang tu rege nye rm33.

nanti balik rumah i amik le gambar tudung i beli, sekarang kat office, tak koser nak mengambik gambar... huhu... daaaa

Wednesday, September 19, 2012

anti stretch marks- norefal vitamin E

hari ni baru masuk office, ada satu parcell... buka tengok apa ada kat dalam... oooo norefal soft gel vitamin e. ni sebenanrnya i beli nak sapu kat strech mark sebab mengandung ni biasa la kan. tapi ni sebenarnya facial lotion, and berkesan juga menghilangkan parut jerawat.... o pada firasat i, boleh kot pakai kat badan, cuma kesan nye mbe lambat ckit la kot, sebab kulit kat badan tebal n stresch mark tu pulak parut dalam... pape hal pun malam ni try, then lepas seminggu or sebulan leh la pantau perubahan kat bahagian yang disapu =)

disebabkan malas nak order banyak kali, i terus beli 100 biji mcm ni:
i dapat ni dari pembekal kat fb... actually sangat menguji kesabaran nak beli benda ni, 6 orang pembekal i text tapi yang balas cuma 2 orang aje, tu pun keesokkan hari nye. maka org yang 1st reply tu la yang dapat rezeki lebih kan. yang kedua tu terlambat ckit je. tak pe, lain kali coba lagi... =)

it is not easy

memang tak mudah nak membeli harta walaupun hanya tanah yang sekangkang kera... sebab bajet pun sekangkang kera juge! tapi kalau makin ditunggu sampai bila la nak boleh beli kan? maka dengan itu my hubby and me dah buat keputusan mengawalkan perancangan kami. Mulanya plan nak beli rumah time umur kami 33, 5 tahun dari sekarang... tapi rasanya dah terlewat kot 5 tahun tu... sebab harga tanah naik terlalu cepat tapi gaji belum tentu naik lagi dan semestinya tanggungan makin banyak, mabe time tu dah ada 2-3 orang anak... maka, baik lah membeli hartanah dengan kadar nilai pada tahun ini iaitu 2012. kalau nak tggu tahun 2017 memang tak tau la berapa pulak harganya... kenapa i cakap mcm tu? ni adalah antara rumah yang kitorang tengok...

 ni yang pertama, end lot, renovated
ni yang kedua, end lot juga. basic

harga nye 2 tahun lepas dalam 350k-400k....
harga tahun ni (selepas 2 tahun) 750k-800k!!!!!!!!!!
kalau tunggu 5 tahun lagi???

size rumah ni 20x65, depan rumah leh muat 2 kereta sedan kot, tu aje, tak besar pun... tapi kemungkinan kawasan nye memainkan peranan.

ada lagi satu perumahan nak buka, belum dapat cf lagi and dalam bajet kami pun, cuma nye.... heyyyy banyak betul dugaan... semua yang di iklankan dah fully booked. Kalau dapat cf tu nnti expected akan naik lagi 100k! @_@... skrag memang dah buntu kat mana nak membeli lagi, sebab kami nak rumah bawah and area kl. bangi ke, nilai ke, s.alam ke, bukit jalil ke lambat ckit nak pilih... ada faktor lain yang menghalang... harap ada la rezeki kami memiliki tanah yang sekangkang kera ni tahun ni... Amin

oh my.... uncle dom!

my uncle dom aka my hubby kemalangan! dah la i kesedihan n kerinduan seminggu sebab hubby kena outstation seminggu kat perak. Walaupun everyday whatsapp tapi masih kerinduan... satu hari tu my bubu tak whatsapp pun... i tggu dari pagi sampai ke tgh hari... last2 received text mcm ni la bunyi nye "bubu, i patah tangan, tapi jangan risau, i ok"....

heeyyyyyy.... nak suruh i jangan risau mcm mana? bukan nye u ada depan mata i pun. Tu lah kan, klo dah nama lasak tu lasak le juga, tgh buat physical training leh patah tangan pulak kan? sebelum ni bukan nye tak pernah buat... tp nama pun kemalangan, bukan kita leh duga ye tak...

esok hari nye baru la dia balik kl... tdo tak lena la ummi and baby malam ni... risaukan papa...
esok nye papa sampai ummi yang nak g amik papa sendiri... ummi kan aunty dom!

haa... dah ada depan mata tak de la ummi risau sangat.... walaupun tangan bebalut -__-

p/s: bgtau ayah and mak menantu lelaki tunggal dorang ni kemalangan and patah tangan. tetiba... "ok esok pagi mak sampai kl".... eh

Tuesday, September 11, 2012

perancangan tak menjadi

betul la kata pepatah, kita hanya merancang, tuhan jua yang menentukan... persediaan menghadapi raya tahun ni i dah ready dari tahun lepas lagi... mempromosi cookies... ha chocolate chip tu. Alhamdulillah, banyak yang tanya dan permintaan bertambah2 time2 nak raya hari tu.

Tapi tu lah kan, kita ni hanya merancang... time tu juga la tau i mengandung and masih di awal pregnancy, memang tak leh nak keje lebih2 sebab 1st baby, tak tau keadaan rahim kuat ke tidak, so tanak amik risiko. Tambah2 lagi time tu alahan masuk ke dapur or tengok barang2 yang belum masak memang meriah, pantang tengok, nak meloya aje. Berat hati nak menolak tempahan raya, ada kawan2 yang order awal2 lagi pun kena juga bagitau dia tak leh nak buat... time dorang cakap mulut dulu memang cnfident aje nak buat, last2 terpaksa say sorry. Sebelum puasa tu memang ramai dah yang tanya jadi memang cakap terus terang la tak leh nak buat. Kira2 kasar nye dalam RM3k juga yang i tolak tu... klo ikutkan terkenangkan duit buat raya memang la best kan, kandungan paling utama.

Apa pun itu order untuk Lembah Klang aje la, tapi rakan kongsi i kat johor nun tak kurang meriahnya... jeles u ols tgk order cookies nye, untuk tahun pengenalan cookies kami ni, i anggap berjaya! Ni i amik gambar dari page kami kat fb

 yang ni tempahan untuk hamper... tapi bukan deco hamper, kira bekas2 untuk di isi dalam hamper la... baaanyak!

yang ni pulak tempahan biasa untuk hari raya

tapi biasa la, kalau orang tau kita ni berniaga cookies, memang ramai yang nak amik kesempatan... mintak free sudah pasti (ni jemah sebelah rumah tak pun jemah di kalangan sedara mara), ada juga jemah yang nak bajet, dia suruhnye kita buat aje barang2 semua dia beli... waaaahhhh gitu, kan bagus kalau beli aje yang dah siap, kaaan tak pasal2 assen vanila nak guna sesudu dah kena beli sebotol... lantak ko la jemah... tapi kalau anda ada kesedaran sivik, jangan la amik kesempatan sebegini terhadap peniaga ya, cuba la bersikap bertimbang rasa, orang berniaga ni penatnye lebih, kalau tak mau penat korang sedia la duit, tak semestinya nama sedara mara atau jiran tetangga maka akan merasa cookies free... melainkan kami dah ada kilang buat kuih... adoiii kekadang perangai jemah ni buat i termenung seketika... hati batu kah? hati kering kah? otak tak function kah?... tak tercapai akalku....