Wednesday, May 30, 2012

HUSBAND THE BODYGUARD

Relevan kah lagi isteri keluar bekerja untuk membantu menyara keluarga? Kenapa keluar bekerja tu di bold kan? Sebab pilihan yang ada sekarang adalah samada bekerja dari rumah atau bekerja kat pejabat. Tujuan isteri bekerja bukan lah untuk mengejar gaji yang tinggi jauh sekali pangkat yang besar, tapi cukup sekadar dapat menambah pendapatan isi rumah dan untuk dijadikan simpanan keluarga. Tapi pekerjaan ini harus la stabil dan perempuan juga perlu pandai berdikari untuk berdepan dengan situasi yang memerlukan ketabahan dan kecekalan yang tinggi di masa hadapan.

Isu nya di sini bukan sape yang perlu bekerja, isu nye di sini, tahukah para suami bahawa isteri anda menghadapi dugaan yang besar di luar sana? Adakah anda menyedari bahawa isteri anda terdedah dengan pelbagai pengaruh negatif di luar sana? Adakah anda menghargai isteri anda sekiranya mereka bijak menghadapi semua permasalahan yang dihadapi? Kalau mereka tak bijak dah tentu para suami naik angin, sebab tu i malas nak tanya... kan??

Permasalahan yang i nak kongsi kat sini adalah masalah yang i hadap sendiri hari2 kat office gila ni...


ya... masalah ULAT BULU NAIK DAUN! aku memang pantang laki gatal, gatal lagi tapak tangan aku nak menyepak muka kau! Haa... minggu ni aku solo kat opis, kekawan semua cuti, maklumlah semua dah bekeluarga, cuti2 skolah ni semua g holiday, dah aku ni tak leh la cuti, cover keje orang... klo semua cuti sape yang nak keje nok? Tapi kekdahnye... mamat ni mcm menunggu je time aku dok sorg2 kan...datang ngan muka mintak penyepak... "sorang ke? tak kuar makan? nak saya temankan?".... kau ingat aku ni budak skolah ke nak buat ayat2 geli macam tu??!!! vongoks! tengok pulak aku pakai samsung..." eh tu samsung galaxy ke? ok tak pakai tu?"... owh perlukah aku jawab? bukan nye phone ni baru kuar smalam! phone ni dah nak habis season pun ko nak tanya lagi? ....

Panjang lagi la situasi nye sbb belum kes terserempak dalam lif la, terserempak kat pantry la.... owh! office ni tak aman... aku rasa mcm nak ikat je laki aku kat pinggang, biar jalan mcm belangkas, biar semua org tau aku ni BINI ORANG! tapi aku rasa semua org tau aku dah kawen, pakai je cincin ni g mana2... aku rasa dia ni memang jenis gatal nak berscandal ngan bini orang la... hey sorry mamat! kao salah tempat!!!

Ni la masalahnya office baru aku ni, dah terbiasa ngan buadaya "entertainment customer", dulu aku kat motorola tak de pun cenggini, semua buat hal masing2 aje, habis keje balik rumah... kat sini lain la, habis keje nak kena g minum2, nak kena g kareoke, meeting kena buat kat tempat jauh2 macam jakarta.... klo sales bagus ok le juga, ni LAGHA je lebih! tak sabar lah aku nak angkat kaki dari opis ni!

Hari ni dalam perjalanan ke office aku berkira2 nak berenti keje... nak kerja sendiri... atau bekerja ngan wanita sahaja... butik mungkin??? =)

Wednesday, May 23, 2012

Aku kah yang terlewat?

Ni kesah nye... weekend bila ntah aku berkesempatan tgk movie ngan bubu, time tu dia tak keje. Pegi la ke wangsa walk ... nak beratur punya la ramai orang, skali nampak ada kaunter khas untuk ctbank kosong, tak de orang beratur. tak le pulak pegi situ walaupun dah banyak kali nampak, ingatkan kaunter tu untuk org yang dah booking ticket. Skali bubu g tengok rupanya dia tulis untuk pemegang card credit citibank... hehehe... maka malas nak beratur, kami terus la g ctu...

OK, TIKET UNTUK SATURDAY HANYA RM7!!!... aku baca lagi promosi nye...

nah!

memang dah lama ek ada mcm ni? ke aku je baru tau???
almaklumlah... dah lama tak tgk wayang

Monday, May 21, 2012

CUTE!

cuti hujung minggu ni dimanfaatkan sepenuhnya dengan tgk tv... husband pulak keje je semedang, asal weekend je dia keje, asak dia keje je weekend... memang aku dok rumah mendongak kelangit je la.... minggu ni skali lagi mengadap weekend yang panjang, internet kat rumah macam haram, ada broadband tapi tak de laptop, klo ada laptop line internet mcm siput.... ewah, saling melengkapi mcm meggi cukup rasa tu! huh... wtf!!!!!

Mulakan hari dengan mengemas rumah, sapu sampah, sidai baju, lap dapur... bila dapur dah bersih malas la dah nak masak kat ctu, maka breakfast makan roti ja??? eh... baru kul 10 pagi! awal lagi nak hadap sampai malam nanti.... mata tengok nset -sunyi-.... tak de sape nak msg pun! call mak jap... borak2 gossip2... huh baru lepas 10 minit.... lol... apekah weekend yang bahagia ni???

Skali buka tv, ada cerita barbie:thumbelina.... ok la kot, dari tv2 lain yang belumba2 pakat dok tayang cerita hantu... lelama rumah pun berhantu klo 24 jam asyik tgk cite hantuuuuu aje, skali skala tgk la cite katun *pasrah sbb diri penakut, salahkan siaran tv walaupun tak menguntungkan diri sendiri malas merugikan sbb kena bayar bil bulan2...

Dalam pasrah tu melayan juga thumbelina ni...eh best pulak... teringat zaman budak2 dulu, berangan nak dok dalam bunga, main anak patung kertas gigih nak letak nama thumbelina juga...pastu malam2 tdo dok harap ada anak patung kecik tersesat masuk dalam rumah... tsk tsk tsk... segan nak cerita imaginasi kanak2 ku...lol

 agak best kan klo ada kawan kecik ni, leh buat teman borak
pastu perasan best lagi sbb dunia thumbelina ni cantik, penuh bunga, cute... bla bla bla

.... ni la padahnya aku lama sgt dok sorg2 kat rumah, tak de teman borak and tanpak talian internet yang boleh membantu, baru sehari ja memang aku dah cukup sewel... klo setahun mcm ni???.... owh bagus la, laki rajin keje... kau ada? anggap la aku dok zaman jepun, laki pi berjuang, tak de access nak bertanya khabar... walaupun phone ada 2-3 biji dalam poket tapi masih tak leh nak sms or whatsapp or viber... ye lah kan, dia dok dalam hutan... or mbe time keje kena bagi phone kat bos, habis keje bos bagi balik.... or time keje tak leh beralih tumpuan, kena gigih keje... lupakan bini sekejap sbb bini hari2 jumpa walaupun hakikatnya jumpa 4 jam aje out off 24 hours, 20 jam lagi dia kat office... tak bukan aku menrungut ni, aku tgh bersyukur sbb laki aku rajin sangat keje dari laki korang... untunglaaaahhhhh.... harap laki aku baca la sbb bini dia tgk bersyukur tahap tertiggi ni... <3

Wednesday, May 2, 2012

my homemade tiramisu

ok, ni betul2 resepi terbaru. baru buat smalam time cuti labor day... seriusss percaya lah. smalam kan cuti, so banyak masa terluang kat rumah, so ape lagiii... masak la. kali ni buat resepi yang ringkas, bahan yang senang nak cari dan cepat siap! okeh jom tengok resepi nya....

bahan2:
200g cream cheese
250ml whiping cream
1/2 cawan gula castor (resepi asal 1 cawan)
1 cake chocolate (sponge cake) - cake perasa lain pun boleh, tapi nak sedap chocolate cake la
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu nescafe
serbuk koko (hiasan)

cara2:
  1. pukul cream cheese sehingga kembang (mcm pukul mentega nak buat cake tu)
  2. masukkan whiping cream dan pukul hingga serasi
  3. masukkan gula dan pukul sehingga pejal
  4. potong kek coklat kepada 2 atau 3 lapis (ketebalan ikut suka anda)
  5. susun lapisan pertama dalam bekas dan lembapkan dengan air nescafe (jangan sampai basah)
  6. sudukan aduan cream (crean cheese, whiping cream and gula) dan ratakan menjadi lapisan pertama
  7. ulang lagi step 5 & 6 sehingga mencapai ketebalan yang anda suka
  8. sejukkan dalam peti
  9. siap dihidang!


ni tiramisu i, i buat dalam cawan juga, saje buat special untuk me and bubu, dalam bekas i bagi kat adib and qisya... kebetulan birthday qisya lah!!! kita ateh belanja la ek hehehe....

selamat mencoba!


my homemade pavlova

Hi, ni desert terbaru yang i try buat kat rumah last week - ok baru nak buat entry pasal ni setelah sekian lama... hehehe... bedebor2 juga nak membuat nye sbb 1st time buat + tak tau apekah rasa nye...

ok jom terus ke resepi nye:

4 biji putih telur
1 cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar cuka
whiping cream (i pakai yang ready made dalam tin tu-untuk desert)
buah buah segar and masam (strawberry, kiwi, peach dll)

cara2:
  1. pukul putih telur sehingga kembang putih
  2. masukkan gula dan pukul lagi sehingga kental. (bila diangkat adunan nye akan jadi bertanduk dan bila diterbalikkan adunan nye tak tumpah)
  3. masukkan tepung jagung dan cuka (gaul guna senduk aje, no more mixer) -tak tau nape tak leh pakai mixer, tapi memang tu la petua nye)
  4. bentukkan atas kertas baking tu (kertas minyak), boleh buat bentuk apa yang disukai (adunan ni tak mengembang), boleh buat tinggi mana pun anda suka, jangan nipis sekeping sudah.
  5. masukkan dalam oven, anggaran kepanasan nye 150 degree dan dibakar selama 1 jam 15 minit. (kenapa saya cakap anggaran? sebab ia bergantung pada saiz oven anda, resepi asal nye dibakar pada suhu 110 degree aje, oven saya pulak sesuai dibakar 150 degree untuk mendapat kualiti yang sama)
  6. bila siap dibakar, biarkan adunan sejuk dalam oven selama 10 minit baru keluarkan (untuk mengelakkan rekahan atau texture gebunye hilang klo tetiba berubah suhu)
  7. hiasan - letak whiping cream kat atas pavlova dan susun buah sesuka hati anda.
  8. siap!

ni la pavlova i, pertama kali pakai whiping cream tu, so tangan tak reti nak deco nye perfectly, messy jadinya hehe... yang ni i susun 2 lapis pavlova and pakai buah kiwi and strawberry aje, dah cukup balancekan masam and manisnye.
ok semua! selamat mencoba!