Thursday, April 21, 2011

Jom Deco Bilik Sempit

Hello...

Petang-petang ni rasa mengantuk pulak kat opis ni... jom jamu mata tengok deco bilik-bilik yang cun ni. Tetiba terlintas nak view and cari idea untuk dekorasi. Cari ilham nak hias rumah sendiri nanti.



Ada beberapa tips boleh dikongsi kalau nak deco bilik yang sempit ni. Kalau rumah kat KL n bujang-bujang, memang susah sangat la nak mendapat rumah luas macam kat kampung. Memang satu cabaran nak mendeco nye. Jom kita try tips2 yang ada ni, DIY bilik kita untuk keselesaan sendiri juga kan.






Pilih hiasan dalaman yang simple dan kemas dapat membantu mencorakkan keluasan bilik macam cadar bewarna cerah dan becorak geometri, penggunaan cermin, bingkai gambar yang simple dan kemas serta penggunaan perabut yang simple seperti katil dan meja sudut.



susun atur juga penting untuk menampakkan keluasan bilik, pastikan ada ruang legar dan pastikan perabot tidak membataskan pergerakan kita.

Pilih perabot yang praktikal. Macam gambar kat atas ni, pemilihan katil 2 tingkat dapat menjimatkan ruang dan memilih rak yang panjang terus pada dinding tepi.


Pemilihan warna cerah dapat membantu melebarkan ruang yang sempit. Dan sekali lagi, pemilihan bingkai gambar yang simple digunakan.




Pencahayaan yang bagus dapat memberikan nafas baru pada ruang yang sempit. Pemilihan lampu untuk mengihiasi sudut amat tepat supaya bilik tidak kelihatan gelap dan suram.


Selamat mencuba!

14 comments:

  1. ouhh..mcmnie ke cara nk decorate blik...
    coz sy sblum nie main kemas je..janji nmpak kemas..mklumlah owg lelaki...hehe

    ReplyDelete
  2. ahaha, belum coba belum tau, dah try deco-deco nanti terus jadi minat, kekadang orang laki lagi pandai deco2 ni

    ReplyDelete
  3. @Sunah
    suka sangat tapi hasil nya tak pernah sama macam planning pun, deco syok sendiri aje =P

    ReplyDelete
  4. wah kak ninie, ingat dah jadi interior designer.. hehhhee... cntik giler dorang deco ek, walaupon bilik sempit, mcm2 boleh letak, xnmpk sempit pon...

    ReplyDelete
  5. wahhh cm best ja...nk try leh x.??eehehe

    ReplyDelete
  6. @angah
    memang untuk di coba, dah kena dah tu weekend esok =) ape lagi kan....hehe

    ReplyDelete
  7. nak bilik sendiri yg cantik jugak.
    jd follower kt sini jugak :)

    ReplyDelete
  8. @cik fza,

    Thanks for coming beb

    ReplyDelete
  9. nk try deko bilik kat umah camni lah..nilik tu sempit...

    ReplyDelete
  10. Blogwalking:

    Bilik i ada tilam, 2 biji bantai..ngan sebiji bantai dapat..katil tak dak
    Cuba bg idea sket mcm nak deco bilik ni..

    ReplyDelete
  11. jap nk amek pen...

    ok dh take note=)weee~

    ReplyDelete
  12. suka y color oren tu...simple..:)

    ReplyDelete