Friday, February 28, 2014

K.A.M.I yang dulu

ni cerita zaman dulu time kurus dan belum kawen. Salah sorg kawan yang aku share semua cerita dan berjemah dengan dia... kat skolah tak pernah rapat pon, tp bila ntah rapat balik...rasanya bila dia start mai beraya kat rumah kot dulu. Antara cerita paling tak leh miss kongsi is Gossip Girl... dia ni la reminder soh download everytime episode baru kluar kat online. Kebetulan keje company yang sama cuma lain kawasan aje. saje la view2 gambar lama tadi kat fb terjumpa pulak gambar kami outing amik gambar sama2... he is a great guru! tapi aku amik gambar tak pernah cantik pon mcm dia amik... hahaha... fail...



n dia juga yang notice aku shot gambaq x reti kenyit mata... hahahah!

miss the good old days! miss motorolans!

Insta Funny

hello! mak bz uols... kena kejar kat opis tu itu ini... nak buat macam mana kan, makan gaji, bila tak siap keje jadi bahan gossip la mak ni, bukan dorg try to understand why... but up to the lah kan, u are the bos...

hari ni baru la settle semua, kali ni dah paham dah, buat pape kena email, dont trust anyone because when u notify them verbaly means u are talking using an alien language where they cant understand, never understand or they will forget. or maybe they will say u never ever notify them... so by now... email! email! email!

dah habis keje aku pon buka la insta nak cuci mata, i mmg follow retis kat insta ni uols sbb banyak info. i follow si fazley tu sbb he is very posotive person. it is good to follow a person that can give u good influence right?

tengah dia buat entry untuk meneka, aku pon view lah komen2 org nak teka tu... skali aku ternampak satu komen tu


"biji getah. ok bai"

huhu korg should go n serach biji getah, very lagend one tau. kalau korang tau apa guna biji getah tu u cant imagine how it can be use as macaron ingredient.... lol. this comment cheering me up!

Monday, February 24, 2014

KURUSKAN BADAN SELEPAS MELAHIRKAN

Hi all. Ok jarang dah kan i menulis pasal kecantikan ni, almaklumlah bukan nya cantik mana pon hehehe, tapi apa yang kita tau kita tulis la je kan, kongsi apa yang kita lalui. Kalau tak lalui tak mau lah tulis... kang merepek ntah pape.

Lemak2 lepas bersalin ni memang degil uols. Ye lah time mengandung tu org kata makan lah apa yang nak makan,intak lah apa yang nak mintak semua dapat. But not in my case. I kena berdiet siap kena pegi kaunseling dietition lagi. Tu pon gemuk juga, tengok hidung tu... nahh... kembang! Kalau tak salah, i naik 15kg masa mengandung dari 40kg to 55kg.

Nah gambar sebagai bukti!

time ni 6 bulan mengandung. Huhu... rasa susah dah nak jalan. Rasanya time mengandung ni je gambar yang ada. I have no maternity shoot... as some of u guys knew, it was the hardest time in my life during my pregnancy period. But now im ever happy then before and im the happiest person in this world. Im so lucky to have my lovable son... Alhamdulillah.

and gambar kat bawah ni is after one month giving birth to my son. Already loose lots of kg!

Nah gambar sebagai bukti!


time ni masih dalam pantang, Baby Hariz genap ngam-ngam 30 hari. Kami dah round sampai ke Kuala Terengganu. huhuhu mak morden ni langsung tak de pantang!

ok now tips how to loose weight!
  1. jaga pemakanan seawal mengandung lagi. i bersyukur sebab terpaksa mengawal pemakanan disebabkan kekurangan hormon insulin aka diabetis, tapi kesan nya memang ketara lepas bersalin. Tak de lemak okeh, walaupun masih dalam pantang. Walaupun stress pada awalnya, tapi percayalah, diri kita mampu mengawal. ikutkan hati mati nnti uols.
  2. breastfeed ur child! percaya atau tidak ini adalah penyumbang terbesar kepada faktor kurus i. Breastfeed memang mencabar mental dan fizikal. walaupun masih berpantang, hakikatnya ibu yang menyusukan anak hanya ada waktu tidur 2-3 jam sahaja setiap malam. sape kata time berpantang tu heaven? time baby tido korang tido, bangun makan, mandi n tdo balik... no no no... saat anak tdo time tu lah nak kena pump, nak makan, nak mandi, nak berurut, nak bertungku. selesai semua anak pun bangun... ha... sempat tdo? Masa menyusu pula perlukan tenaga, nak duduk, nak dukung bayi... tp semunya menyeronokkan, owh i miss that time... to see him feeding while holding my fingers...i love u son!
  3. Makan banyak serat walaupun masih dalam pantang. Honestly mak i punya style berpantang cara modern. walaupun mak i dok kampung nun kat jitra tp mak sy ada pemikiran ala doctor2 gitu. Mak bagi i makan orange, epal, kurma, banyak minum air, makan sup, gorang banyak halia buat snek n bla bla bla... Alhamdulillah cara mak buat rezeki  anak i bertambah banyak sbb i cukup zat n makan, susu badan tak pernah kurang. Serat juga membantu sistem lawas anda dengan baik. Macam orange tu, selain menambah vitamin utk baiki luka bersalin, ia juga bagus untuk melawas dan menyumbang vitamin secara semulajadi, anak pun dapat khasiat.
  4. minum banyak air (walaupun masih dalam pantang). i tak tau kenapa ada sesetengah orang tak banyak minum air dalam pantang padahal hakikatnya air amat perlu. selalin membantu menambah sus badan, air turut membantu mengurangkan sembelit. Ok anda semua mesti ngeri kena sembelit dalam pantang kan, so... banyakkan minum air! minum air akan menyebabkan anda cepat ke tandas, sedar atau tidak, anda dah menyah-toksinkan badan anda secara semulajadi -membantu utk kurus secara tak langsung-
Dan selepas beberapa bulan n sekarang Baby Hariz dah pun genap setahun, i dah kembali macam asal but much better kot sebab dulu terlalu ringan but now berat badan ideal!

pernah satu tahap dulu jadi terlalu kurus sebab tak cukup rehat jaga anak. Sekarang just nice.





so choose to breastfeed mommy! you can do it! its good for you and good for your son too...

Friday, February 21, 2014

CHOCKIES COOKIES: NESTUM CRUNCH

remember i have told u about chockies-cookies update last week? I forgot to snap any photo of our lovely Nestum Crunch. Luckily when i browes my insta n i found these... hehehe. At least i can show u how it looks like... hehehe



and another repeat order from customer. Alhamdulillah. We are happy to have ur feedback!
We love u customers!

LOVE LOVE LOVE!

Mission: TRAY/DULANG/BEKAS HUNTING





ni antara yang terjumpa, need to hunt more and more. have to suitable to the budget, pretty, practical and reusable.
 
Hope everything gonna be smooth as planned, and may this year bring a lot of REZEKI to Chockies-Cookies family. We will never stop baking and give u the best cookies u never forget.
 
Thank you for all kindness and support. LOVE LOVE LOVE!
 
 

UMMI & SON DAY OUT

Hi Papa, papa rindu kitorang tak? papa jaga diri tau kat negeri orang tu, hariz ok, ummi bawak hariz jalan2... ummi dah pandai buka stroller sendiri tau! well done ummi! hehhehe ummi belanja hariz main mainan, beli mainan, berselfie sana sini... hariz ikut je, layankan je ummi tu... bukan ape, ummi tu bosan papa tak de... we miss u papa!

 nampak tak mainan ummi blanja kiter kat dalam stroller tu? ummi awesome!!!



Wednesday, February 19, 2014

My Lovely Son: Mainan Paling Hariz Suka

He is my heart my soul. Balik kerje tengok kesayangan ni main... heaven nyeeee... im blessed!

Hariz ni dari awal2 lagi dah tunjuk focus terhadap sesuatu. Contohnya program tv yang dia suka dia akan tengok tak berganjak, tp klo cartoon2 lain, nah.... bolayan. Same goes to toys, he only play with kind of puzzle toys and books. Of course he cant read but he enjoy flip the pages and look at the photos in the book. Dia tak berapa minat sangat animal type toys or any pretty toys but unuseful. He always choose the one that he can play or work with. I call him GREAT!

*I always play sudoku during pregnancy...no wonder... like ummi like son hehehe




 

Tuesday, February 18, 2014

CHOCKIES COOKIES: Lagi Order untuk Minggu ni

Alhamdulillah, masih lagi ada ruang dan masa nak buat cookies ni. At last back to the root. Do what you love most. Baking baking and baking. Last weekend bertungkus lumus siapkan order dari kawan2. ceh bertungkus lumus tu mcm banyak bebenor ye? idok le banyak mane pon... 2 balang chocolate chip cookies, 1 bekas besar rainbow cookies and 2 jars rainbow cookies (saiz tester). Ada lagi order untuk cornflakes cookies tp x sempat nak snap gambar. keletihan sudah.






Rumah Baru: Sinar 2, Sungai Buloh

Alhamdulillah akhirnya siap juga rumah kami. Ha ni baru gi tengok minggu lepas, kunci nye tak dapat lagi, ni pegi kira tingkap bape banyak yang ada, bajet nak tempah gril rumah nnti. Boleh tahan banyak juga tingkap nye huhu. Kami beli rumah ni dah lambat, dah siap dalam 70%, so tak de la lama sangat kami menunggu, dah tu unit lain pon dah sold out, kiranya unit ni ada orang tak jadi beli, rezeki kami la kot. eh bukan, ni sebenarnya rezeki Hariz, dapat beli rumah ni masa lahirkan Hariz. Penyeri hidup ummi, buah hati ummi dunia dan akhirat. =)


Dapat tengok dari luar aje. Nnti dapat kunci aku amik gambar dalam pulak okeh. Skarang dalam process nak settlekan late interest charge yang banyak melampau, tak happy betul dapat surat gtu tau. Bab tu pon nanti settle aku ceritakan kronologi nya. Boleh la korang buat rujukan n peringatan time nak membeli property nanti.

jumpa lagi nanti.... daaa!

Friday, February 14, 2014

BABY SKINCARE


Lupa nak cerita kat dalam blog ni. Sejak baby Hariz lahir Alhamdulillah kulitnye sihat n tak de alahan. Ramai orang tanya makan apa n pakai product apa. Actually nak cakap mcm mana pon tak tau kan sebab lain orang lain pendapat. Nak ikut cakap orang tua or nak ikut cakap doctor? Kadang kadang pendapat dorg ni bercanggah. Tapi aku buat pilihan ikut bacaan dan apa yang aku faham aje.

Jangan terlalu inginkan anak berkulit cerah sampai memaksa diri makan product vitamin-c la, minum soya hari2 la... sebenarnya kita makan apa yang kita teringin nak makan semasa mengandung tp dalam kuantiti yang memadai. Macam aku, aku banyak ambil susu dan sebolehnya avoid soya sbb dari bacaan aku, air soya ni mendorong untuk bayi mendapat kulit sensitif, mmg kulit cerah tp sensitif... nak ke? kesian baby... soya ni hanya elok kalau process nye betul. untuk wanita mengandung digalakkan mengambil soya yang diprocess penuh mcm tempe tu. sebolehnya elakkan air soya. Kalau mengidam tu minum lah buat lepas geram, tp jangan out of control

Bila anak dah lahir, tolong jangan sumbat anak makan macam2 sebelum tahap umur yang sesuai. Memang mencabar tahap ni sebab bila kita hantar kat baby sitter or org lain jaga disebabkan kita bekerja, memang kita tak boleh nak control dalam bab ni. macam aku, baby hariz tu dah makan biskut tiger seawal umur dia 4 bulan, dah makan hotdog, dah makan aiskrim... kononnya hariz suka makan, dia tak memilih n makan je... im not happy about that. ada yang kata "bagusnya budak ni, makan macam2, senang nak jaga" no no no... this is not good! please alert ok, usus baby sangat sensitif dan sebolehnya jangan rosakkan sistem pencernaan, Bagi bayi makan bila usia dah genap 6 bulan. Mulakan dengan solid food supaya sistem penghadaman bayi mudah terima dan ikut skala yang disarankan oleh doctor. Jangan sumbat dengan makanan orang besar, elakkan perasa mcm garam dan gula, jauh lagi ajinomoto. alah... sebagai mak korang mesti tau apa yang terbaik untuk bayi korang.

*pelikkan bila berpantang ibu2 ni sangat jaga pemakanan, masin tak boleh, pedas tak boleh, air sejuk tak elon, makan herba itu ini... tp bila bab bayi boleh pulak ek sumbat makan macam? -think about that! dont be selfish!

Tak kurang juga yang tanya skincare apa hariz pakai? Seperti aku cakap tadi, aku pilih ni atas hasil bacaan dan kefahaman aku, aku pilih untuk gunakan earth mama angel baby. Ya, mahal dan berbaloi, Alhamdulillah serasi dan hariz langsung tak de ruam walaupun kuat berpeluh. Product ni ada jual kat online n klo kat store pulak susah ckit nak dapat. Macam aku, aku beli ni kat bangsar village. RM55 untuk mandian baby (boleh refill bila habis), tahan sampai hariz umur 6 bulan hokey! baby balm ni rm29 sebotol utk elakkan dari nappy rash, pakaikan tiap kali salin lampin tu, and sampai skarang umur hariz dah stahun belum habis lagi pakai... haaa berbaloi tak??? fikir sendiri lah, harga mmg mahal tp tahan lama.

CURRENT OBSESSION

Ini bukanlah disebabkan kerajinan nak menulis blog tapi ini sebenarnya kebosanan kat office sbb tak boleh nak proceed keje yang maha banyak tertangguh. Nak upgrade pc kekdahnya, ni dah amik masa 3 hari kot, nak open ticket, dpt approval, amik laptop baru, open ticket lagi n tunggu for approval lagi and baru lah leh login n run the new pc.

So apa yang i buat dalam masa 3 hari ni? hehehhee... dalam mode nak dapat rumah baru ni, wajib lah buka buku study pasal rumah n decoration. ha kekdanya dlm banyak gambar decoration tak jumpa pon plan dapur yang ada tingkap kiri n kanan n pintu kat tengah2. jenuh juga fikir cara nak design dapur, mana nak letak peti, mana nak letak sinki, mesin baruh, hood, hob, oven, bla bla bla...



dan kerajinan tahap melampau... melukis dengan penuh imaginasi hahahaha



melampau bukan? huhuhu tp boleh la, janji x buang masa or org kata aku makan gaji buta or mengulor aje... well well well...memang lah adat keje makan gaji ni kena mengadap macam ragam pemakan gaji yang lain, opis ni bukan mak bapak kita punya so jangan nak belagak tak bertempat + disebabkan opis ni bukan mak bapak kita punya so jangan rajin terlebih, buat stakat kerja yang anda digajikan sahaja okeh, jangan banyak sgt keje amal sbb company pon berkira2 sgt bab nak menghargai pekerja kan, mcm bonus ke, medical benefit ke... so jangan lah rajin sangat la... aku tak leh nak tulis panjang2 sgt kang bos aku baca pulak! lolz... ok bye

Balas dendam kekdahnya

Ni ha... Penat balik pejabat jaga anak, anak tdo buat cookies pulak... Nak hadiahkan diri sendiri breakfast nasi lemak 2 hari berturut2...

Monday, February 10, 2014

Ini cerita perempuan

Ini kesah perempuan... Ada gambar baru n ada gambar lama... Ya mmg ni yang perempuan suka. Sekian

Saturday, February 1, 2014

WAHM and SOHO

Currently is thinking about career as work at home mother aka WAHM and the idea always come everytime i look at my son. Huhu... I guess every working mother had the same dilema as such i do. Ada baik and ada kekurangan nya sebagai wahm ni. Kebaikan nya adalah flexibility masa, kos dan pegurusan harian. Kalau bersungguh, rumah tiptop and kerjaya pon seiring. Oh so wonderful. Kekurangan nya adalah, bila bekerja sendiri anda lah tokey dan anda lah kuli, kerja anda berganda, pendapatan ada masa naik dan turun, kurang konsistensi dan perlukan pengorbanan pelbagai sudut. Tapi percaya lah... Wahm ni dah lama menjadi idaman kalbuku. Dulu diketawa mak n sedara mara lain bila hasrat hati ni nak bekerja sebagai suri rumah. Ntah kenapa aku nampak sgt cool! Lepas berangan dan menyusun strategi, biasa lah mesti focus terpesong ke tempat lain juga... Heheheh... Yang berkaitan semestinya ruang soho utk wahm! Cool kan ada office sendiri... Bayangkan bangun subuh, siapkan diri n anak, husband g keje, kita pon masuk office... Tu ha office sebelah tangga... Buka laptop, buat keje... Perghhhh best nye lah! Jom lah berangan sama2... Jamu lah mata tgk soho-soho ni... Kot2 buat pembakar semangat hehehe