Monday, December 6, 2010

macaron comel!!!

Seminggu jugak lah aku mengidamkan si macaron ni. puas aku cari kat mana la yang aku leh beli, tanya org mana yang dekat, dorg cakap kat bakezin OU... cari punya cari rupanya bakezin tu dah pindah. (aku cari pun google jek sambil baca2 komen dalam farum, malas nak g serbu aje, nnti penat sbb tak jumpa--- mcm OU tu kecik jek)

So cari lagi...ada kat pavilion, hmmm bila nye nak pegi semata2 utk macaron? bubu tak de... tak kan nak g sorg... sob sob sob... keciwa lagi. 5 minit termenung, menambahkan lagi tahap mengidam yang melampau... at last terjumpa 1 blog called JAJA BAKERY. Homemade nye macaron ni n price agak murah...so try n error aje la, tgk2 gambar mcm penah g kelas baking cake je... n some more ada org penah buat tempahan utk door gift! owh agak menarik perhatian... so nak menambahkan lagi keyakinan, aku baca feedback org lain kat dalam dia nye chat box... hohoh boleh tahan traffic nye, so tanpa membuang masa n tengok harga, terus aku drop an email nak order... less than 15 minutes dia dah balas...

ho yeh! terus upgrade dari 1 box jadi 2 box, heheheh, tamak! bukan ape, takut berebut...

So bajet weekend bubu balik n boleh amik, ngam2 nye que 5 hari nak dapatkan order dari jaja, so mmg timing sgt best, so tempahan terus dibuat!

N finally, its weekend oledy! hati bebunga2 tunggu hari ahad.... hehehe, macaron is ready! ho yeh, leh pi amik kat jaja! anyway dia leh je hantar, but i yang nak g collect sbb bila order online ni for the 1st time, nak juga tgk muka pembuat nye, meyakinkan or not, personality n other things la utk meyakinkan aku akan repeat order kat sini... n finally i got my macarons!!!

tadaaa....!!!!








kenapa gambar2 tu begitu meriah dengan lampu2?---------> tandanya hati berbunga2 dapat makan macaron!

Thursday, November 18, 2010

aktiviti orang bujang

Smalam hari raya haji...tak rasa pape pun sbb tak balik kampung. Maybe mak n ayah kat kampung pun bosan sbb tak de sape2 n anak2 semua tak balik, kesian mak n ayah, meh le duduk kl ngan kami...=(

Di pagi raya bangun pagi kul 6pagi sbb mak dah call... subuh cik kak! ok mak.... lepas tu melayan jiwa yang murung ni, dengar mp3 and tdo balik... bangun tok sah cakap kul wape (malu aih), n bubu sms, tiket harry potter dah beli....huhu! yeay! thank u bubu, u make my day! sementara nak tunggu wayang nak mula -lambat g, kul 6.30 petang, aku kena masak megi, sbb lapar n malas nak kuar, tetiba macam aku dah pandai masak pulak sbb si alang berminat ngan megi aku ni, dia kata sedap (1st time masak megi sedap u ols!)-terpaksa masak lagi 1 ... letih

Sementara nak menunggu petang, layan fb, blog2 sensasi, blog2 panas...semua tak de update- tu tandanya hari raya... skali bubu sms, nak kena g beraya umah dia... hue hue hue, mcm mana nak buat ni, nnti mak saye tau dia marah mampos! Diskas punya diskas ngan bubu last2 dia pun sudi memahami, dia cakap pegi kejap aje tunjuk muka, ye la... tak sedap hati juga, nnti kata org kedah sombong pulak...tp depa tak tau cik kalsom maghah macam mana nanti huhu! pegi aje umah dia dah kul 5.20, memula makan malu2 gtu, dah sedap sangat terus tak reti malu, siap duduk tak bangun2, makan betambah2 (buruk betul anak dara ni) hue hue hue, bubu u know me better! hehe

Habis makan pi le tgk wayang...no komen le, mmg best giler, sound sangat sedap sampai aku beberapa kali tekejut tegempar sendiri dalam panggung tu, bila habis je cerita terus menyesal... bukan menyesal sbb ape,menyesal sebab tengok awal sangat, kan aku dah tak sabar nak tunggu part II! hey lambat lagi cik kak oiii!

Lepas tengok wayang terus balik umah...lapar... incik hafiz pun sms dia lapar, ..... rupanya kami terlupa dinner! ape la sengal...last2 malas nak kuar lagi, terus siap2 nak tdo and amik mood nak g keje, sempat melayan blog artis lagi! hey bukan nak baca Quran! (ayat mak saye klo marah)... sekali terjumpa gambar si saerah ni kawin, kenapa kawin mengejut?!

kenapa part leher tuuuu?? hey aku tanak le... terus aku pi mandi, n sapu lotion wangi2, baru tdo. tak mau aih nnti aku kawin jadi leher macam ni....baca doa n tdo...(mimpi ngeri)

Monday, November 15, 2010

dunia oh dunia

Kali ni aku termenung seketika...merenung kehidupan sendiri dan juga kehidupan org lain. Dengan hobby aku membaca blog ni aku ingat boleh mengisi masa lapang, tp seketika leh membuatkan diri aku berhenti bedenyut sekejap. Ada beberapa isu yang sangat panas berlaku semenjak dua ni. Petama kes gelang keramat AC Mizal dan perniagaan nye. Masing masing mengeluarkan hujah melalui perantara masing-masing. Si Aidid dengan blognya dan AC dengan tabloid Harian Metro nya dan juga facebooknya. Kekaguman aku semestinya pada tahap penulisan si Aidid. Dari penulisan nye sangat berfakta walaupun ayatnya amat "direct". Tak kurang juga yang mengeji disebabkan ayat yang digunakan tak mengaambarkan keperibadian yang baik. Tapi banyak mana pun orang mengeji, tak boleh lawan orang yang menyokong. Hujah Aidid ni mcm hujah2 nak menang pilihanraya pulak! hehehe walaubagaimana pun, aku akan mengikuti perkembangan berita ini dari masa ke masa. Tanak ketinggalan walau ckit pun. Anyway, i enjoy reading this blog http://aididmuaddib.blogspot.com/

Kes yang kedua pulak...hmmm no komen, aku masih lagi mengikuti pekembangan sebelah pihak dan masih tiada lagi pihak2 lain mengeluarkan apa2 komen dan fakta yang membidas kenyataan atau penulisan dalam blog ni http://uncleseekers.blogspot.com/

Yang ke-3 adalah yang paling meruntun jiwa... kenapa la remaja sekarang semakin berani tanpa memikirkan keluarga, maruah diri dan agama...walaupun nak dikatakan tak beragama sekali pun, sekurang2nya tunjuk la rasa hormat terhadap masyarakat sekeliling walaupun org yang lalu tepi jalan tu tak kenal siapa kita. Tp mmg tak dinafikan, aku sendiri yang dah umur 26 malu juga tgk video ni, sekadar renungan bersama agar kita menginsafi dan supaya diri kita sentiasa mengingati dan mengawasi diri masing2...sayangi diri, keluarga dan juga sayangilah dan jagalah gf dan bf anda, jangan buat yang bukan2 lagi ok...

video

P/S: oh emak...cepatkanlah merestui hubungan anak mu ini, supaya kami boleh berkahwin dan menjalani kehidupan sebagai sepasang suami isteri. Amin

Wednesday, November 3, 2010

...hard time...Ya ALLAH....

29 October 2010- hari yang ditunggu dah tiba, sebab nak dapat gaji =), biasa la klo org makan gaji macam saye hehe, mcm biasa pegi opis, melakukan rutin hari2 which is check email, kacau pak jan dalam IM since dia aje yang boleh dipercayai dalam Motorola ni, then online ym n keje... sedar tak sedar dah kul 11 pagi, owh sgt seronok hehehe nak lunch pulak, walaupun aku lunch kat pantry aje. Tetiba bubu call, he told me a very good news, he is in top 10 candidates that pass for ********* interview from all around Malaysia. Proud of u bubu!
Oh...aku teringat sesuatu... terus tangan laju aje google portal SPA, result interview PTD i dah kuar, hehe bedebar nak tau ni... aku taip my ic number n a line appered n it sound like this "DUKACITA DI MAKLUMKAN ANDA TELAH GAGAL DALAM TEMUDUGA PADA 30 SEPTEMBER 2010" .....ting! jantung berhenti berdegup...i cried!
Aku sangat kecewa but kena be honest, walaupun berat, i sms all my family, my parents, my brother, bubu, my frens...told them that im failed. Sorry guys, i taip sms tu dalam toilet level 14 at my opis =)...u guys know y i kat toilet...hehe
Semua org tau, aku sgt perlukan job yang meyakinkan sbb tu syarat2 untuk i kahwin, dengan keje sekarang my parents cakap tak meyakinkan -im contractor for almost 2 years! not because i tak perform but please do come n work at Motorola, u will understand how they treat their contract staff! Ramai org cakap ala kenapa nak stay kat ctu? kenapa tak cari keje lain? dalam hati aku jawab "ko ingt aku ni bodoh sangat nak menyiksa diri keje kat situ? klo bapak aku ada company tak de susah2 aku nak merangkak mcm ni ok"
I have a target, to have a great job, to have a good wealth... actually PTD ni bukan a great job sangat but compared to benefit and career developement yang ada bebanding kerjaya aku skrg, semua org skolah n tak skolah boleh faham kenapa aku sangat perlukan kerja itu...tp nama nya takdir, buka rezeki aku kat situ. Walaupun terkilan mengenang penat lelah nak melepasi 3 stages mmg amat meruntun jiwa la bila dapat result mcm ni.
Until now i cant stop crying, cant stop thinking of my career plan...but hati kecik aku slalu berbisik supaya bersyukur, skurang2 nya aku masih ada pekerjaan walaupun hampeh dan cuba sayangi kerjaya anda sekarang, jujur dengan kerjaya dan sedarlah yang gaji anda skrg jauh lebih banyak dari ptd! dont ever look back and please develop ur great future!
Thank u my greatful heart! Thank you Allah...=)

Wednesday, October 27, 2010

my artwork again...

ilham datang tanpa diundang, kekadang membuahkan hasil yang membuatkan semua mata terpana... tapi...mcm mana pulak klo ilham di kala sunyi? Jawapan nye, color yang dihasilkan kelam, suram dan kelabu asap!

mutiara air tawar warna hitam di selang crystal biru dan kelabu...mcm bekenan ok!

bila dipakai, sememangnya amat bekenan!

dan juga gabungan warna yang super soft and sweet
...ya sweet perkataan yang paling sesuai


Mengharapkan masa dan kesihatan diri mengizinkan utk lebih bekarya, mengimpikan sesuatu yang sangat di idamkan, AMIN...

Friday, October 8, 2010

story-mory yang membuai-buai

Stress yang teramat sgt kat ofis ni menjadi punca utama banyak soalan belegar-legar dalam kepala aku. Contohnye:

  • kenapa aku perlu bekerja?
  • kenapa aku tak study kat KUSZA selamanya? (sbb aku hanya sukakan suasana KUSZA)
  • kenapa keje kat Motorola ni kena belakon busy and poyo. (opis i environment nye mmg mcm tu. sbb tu i stress)
  • kenapa sampai sekarang aku tak jadi tukang jahit lagi???

lama-lama aku mula la hilang focus, so start le view2 lagu2...tetiba tejumpa lagu lama...waaahhh gitu! lagu ni aku memula kenal tahun 1990, zaman tu aku tadika. tok sah cakap banyak la, lagu ni semua org tau...layanzzz....

video




yang ni lagi satu lagu yang meruntun jiwa lara...=p

video

detik2 menikmati drama series dah belalu... skrg kena kembali focus kat keje!!! ...tp nape masih mengupdate blog? hehehe... no komen

Wednesday, October 6, 2010

my artwork 3


dah lama nye tak update blog, busy ke malas?! hehehe.... klo busy tu alasan profesional, klo malas itu tandanya aku seorang yang jujur. lepas beberapa ketika membizikan diri dengan urusan keje yang tak penah tetap tu, aku kembali juga melepaskan geram dengan beads yang dah lama aku tak kerjakan ni. dan hasilnya aku sgt sukaaaaa............



sangat suka sampai sanggup menggunakan tangan sendiri sebagai model


agak seronok amik gambar walaupun pakai camera cap ayam


owh....sgt no komen!

p/s: sangat bersyukur diciptakan sebagai seorang perempuan walaupun tak bape pandai bab masak!








Wednesday, June 9, 2010

tips: suami mithali idaman isteri

Ramai wanita mengimpikan suami seperti ini?
SEBAGAI lelaki, pernahkah terfikir untuk menjadikan diri sebagai orang dikagumi? Bukan saja memiliki perawakan menarik tetapi hadir dalam satu pakej yang penuh kesempurnaan sehingga menjadi teladan kepada semua – disayangi isteri, dihormati anak-anak, disanjung keluarga dan sekali gus berjaya dalam kehidupan dunia akhirat?
Kalaulah anda belum berpunya, pasti ramai yang bakal menjadi pemujanya. Namun berusahalah menjadi lelaki yang sempurna dan cuba memenuhi apa yang diinginkan wanita. Jika anda mengidam mendapat pasangan yang memenuhi segalanya, tidak salah sekiranya mencuba untuk menjadi lelaki yang sesempurna mungkin.
Berikut adalah petua bagaimana hendak memenuhi aspirasi berkenaan dan anda mungkin mampu memenuhinya jika piawaian yang anda ada menepati apa yang dicari golongan hawa.
Pastinya jika ciri itu ada pada diri anda, tentunya anda lelaki paling bahagia di dunia ini kerana mampu memenuhi kehendak masyarakat, agama dan meletakkan kesempurnaan diri pada tahap yang sewajarnya.
Marilah kita selidiki kalau ciri-ciri atau petua yang dititipkan ini ada pada diri anda atau sememangnya ia sifat semula jadi anda. Tentu anda bakal diburu oleh wanita mendambakan lelaki seperti dimaksudkan.
1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa mengenai hal ini.
2. Jika sudah mendirikan rumah tangga, bersyukur kerana mempunyai pasangan. Yakinlah isteri anda pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.
3. Suami ‘mithali’ menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan isteri anda.
4. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan untuk berbual dengan isteri setiap hari?
5. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.
6. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.
7. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.
8. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.
9. Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakkan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.
10. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunnah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.
11. Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunnah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan membahagiakan pasangan anda.
12. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan, mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.
13. Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan penampilan diri sendiri. Mana adil ?
14. Didik isteri dengan memberi nasihat dan peringatan secara hikmah. Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.
15. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.
16. Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan, kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera.
17. Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.
18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.
19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang membeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana?
20. Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.
21. Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.
22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.
23. Gunakan Nabi Muhammad s.a.w sebagai ‘role model’. Hidupkan amalan sunnah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.
24. Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.
25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon atau SMS bagi mengingatkan sembahyang. Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.
26. Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga, tidak pernah sengsara serta berteraskan iman dan takwa.
27. Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.
28. Pamer keprihatinan yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut diberikan kepada keluarga.
29. Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.
30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja. Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

Harian Metro

bila pasangan buat muka ketat....adoiiiii!

Dulu tatkala seorang anak gadis melangkah ke alam rumah tangga, telinganya tak henti-henti menerima nasihat daripada golongan pakar aka mak, makcik and tok2 yang dah berpengalaman mengharungi pahit getir alam rumah tangga.


Dan menjadi azam pada anak gadis ini untuk menjadi isteri yang paling mithali di muka bumi ini. Pabila suami pulang akan disambut dengan senyuman paling manis, menyediakan minuman buat melepaskan penat seharian bekerja, berhias cantik wangi supaya suami pandang terasa bahagia...tapi, ape agaknya pesanan untuk pengantin baru zaman moden ini yang kadang kala si isteri terpaksa menanggung beban tugas tahap sama level dengan lelaki lain di pejabatnya? Nak ditinggalkan kerja tu alamatnya makan ikan bilis la setiap hari.


Dapatkah si suami bertimbang rasa menolong sama2 meringankan tugas menguruskan rumah tangga, menjaga anak2, mengemas rumah atau sikap timbang rasa ini perlu digantikan dengan RM untuk mengupah bibik?- "yang, abg kesian tgk yang keje penat tiap-tiap hari. Apa kata kita upah bibik aje". Terpulang lah kepada individu untuk menilai.


Jika si isteri sudah membantu meringankan tugas si suami untuk mencari nafkah, tidak ada salahnya jika si suami turut memaniskan muka untuk si isteri agar tekanan di tempat kerja tidak terbawa2 ke alam rumah tangga. Semestinya si suami amat memahami situasi ini kerana si suami juga mengharapkan yang sama. Tidak ada salahnya juga jika si suami kadang kala membantu memberikan idea menu makan malam agar si isteri terasa ringan selepas penat bekerja di pejabat. Ni adalah salah satu faktor benda remeh yang boleh menjadi isu besar bila begaduh!


Bayangkan jika pasangan balik kerja dalam keadaan penat, n then terpaksa mengadap wajah pasangan yang buat muka ketat (macam dia sorang aje stress kat pejabat mengalahkan menteri kat parlimen), ditambah lagi dengan soalan2 terpaksa difikirkan sendiri sebagai contoh "nak makan apa malan ni?"...rasa nya nak patah balik pejabat n sambung keje bagi siap aje, bos pun tak marah, siap dapat OT lagi!




Banyak lagi yang boleh dilakukan oleh pasangan untuk mengekalkan hubungan agar tidak jauh jurangnya. Bermula dari perkara perkara yang remeh seperti menu makan, senyuman, sehingga lah perkara2 serius seperti kewangan. Kesemuanya memerlukan keprihatinan dan tolak ansur. Zaman sekarang bukan macam zaman dulu. Kedua dua pihak memikul tanggungjawab, dulu nak pegi mana2 sumai hantarkan... sekarang nak pegi mana2 amik kunci kereta, nah... drive sendiri. Suami nak hantar ke tempat kerja tu amat beruntung la, tapi amat malang juga jika sepanjang jalan disajikan dengan muka tension n baran sebab jalan jem(zaman becinta tok sah cakap la...pusing malaysia lagi sanggup beb! Pegi cameron highland balik hari pun ok!). Rasa mcm lebih rela naik teksi or train... bayar pun bayar la kan, janji tak stress!


Bila direnungkan balik, hati siapa yang tahan dengan semua ni, rasanya lebih rela menanggung kesunyian tak berteman dari menggung stress dari pasangan! Kepada semua pasangan yang ada, hargailah pasangan anda sementara masih di depan mata, esok dah tak de, nak merindu pun tak de gunanya! ok, daa...


Thursday, May 13, 2010

my artwork 2

yeay!

sekali lagi aku tak sabar nak upload gambar hasil karya ku di hari yang ke-2... nampak macam syok sendiri aje. tapi lantak la kan, janji puas hati.

Kali ni nampak lebih kemas ckit n agak lembut bila dipandang. Well tanak mengomel panjang la, hasil karya aku.... tadaaaa!



ak suka pakai gelang yang kiri tu, sebab ada ball yang cantik =)




belum shopping batu color lain, so balik2 batu yang sama aje


harta karun ku





cantik kan?


aku memang suka syok sendiri =)

hari tension saya!

Ntah mana la pegi semangat nak keje dengan bagus ni. Memula dulu keje bagus aje walaupun gaji kecik. Ingat lagi memula mintak keje dulu, ingat senang nak keje ni, pertama kali interview dengan company cina yang hampeh. Malas nak ingat, pendek kata aku tertipu. Klau ingat sampai sekarang pun aku akan jadi marah2. Tapi cuma satu aje yang aku kena ingat selain dari kenangan pahit tu... aku kenangkan semangat aku nak kerja, waahhh gitu... sedar tak sedar aku berjaya tahan kat situ selama hampir 3 bulan tanpa income! Konon nya aku akan dapat income bila aku dapat 1st client untuk buat investment! Manager s@$#!

Tiba tempat kerja yang kedua... aku anggap ni tempat kerja aku yang pertama la sebab kat sini la aku mendapat gaji hasil kerja aku sendiri. Time kasih tu my bos yang teramat sporting Mohd Zamree aka abg aji, Khairul Arif tukang interview aku and antara bos yang suka bagi soalan cepu emas, and Encik Nik, yang selalu buat2 rajin bila bos besar ada. Aku keje kat sini tak la lama, genap setahun aku dapat keje kat tempat baru. Tapi apa yang boleh aku cakap keje ngan company lama ni mmg teramak enjoy and seronok, walaupun tempat keje sekarang ni gaji beganda2 lebih tp tak sama ngan apa yang aku dapat kat DPI... huhu miss DPI oledy!

Hmm... berenti mengenangkan kisah lalu... apa yang buatkan aku teramat tension hari ni is... any progress dalam project tak de cc kat my email. Aku rasa kan kalau susah sangat nak cc kat email aku, baik minta finance delete aje core id aku kat Motorola ni. Kesan daripada mamat yang tak cc email aku tu, terus banyak keje aku pending n tak leh proceed, last2 hari ni keje aku dipenuhi dengan email2 complain dari Client aka MAXIS! Aku paling tak suka jadi pak sanggup kena marah sbb masalah n kesilapan org lain samada sengaja or tak disengajakan. Say sorry pun tak! Rasa nak nyanyi aje lagu 'budi bahasa budaya kita' kat tepi meja dia (hujan pun hujan la, janji puas hati).

And sekarang ni semua org dah balik keje aku tak siap2 lagi sbb aku dok buat luahan perasaan....eee tension ada team member mcm ni!

Wednesday, May 12, 2010

my artwork 1

im crazy about beads!
tu la yang boleh aku cakap. Kalau org tanya "u suka ape ek?", aku boleh jawab "beads!". Kalau orang tanya "kalau free time u slalu buat ape ek?", aku jawab "beading!" hehe... well sangat 'perempuan' kan?

Ok satu langkah lagi ke depan selepas aku belajar menyulam manik kat baju, skrg aku menambah lagi creativity dengan belajar buat jewellery. Aku belajar pakai buku aje, tak pegi mana2 kelas pon. Tak de bajet maaa... Jadi aku berjaya siapkan 3 gelang masa hari pertama percubaan. Gelang tu jadi tapi aku tgk ada nampak macam kurang puas hati, kat mana ek? aku pun tak bape tau, maybe aku cuma guna material yang kurang kualiti (aku pilih yang murah sbb untuk trial aje). Lepas aku tengok, belek and kaji, aku mcm leh buat kesimpulan ape yang boleh aku buat lepas ni.

1- practice untuk tingkatkan skill and kemaskan my artwork.
2- belajar mix and match color and material untuk nampak lebih menarik
3- upgrade kualiti loose item dengan item yang lebih umph!

ada nak tambah lagi?...so far tak de lagi yang terfikir!
pape pun ni la hasil kerja aku yang buat kali pertama! yaey!!!!





p/s: ada satu lagi kesimpulan.....aku bukan lah photographer yang bagus =p





Tuesday, February 23, 2010

J.O.D.O.H...cari lah dalam keredhaan

Lelaki dan perempuan mempunyai hak dan tugas berlainan. Hak lelaki ialah hanya mencari dan memilih supaya orang yang menjadi pilihannya itu benar-benar mengikut kemahuan dan menepati kehendaknya, misalnya si perempuan ini sesuai untuk dijadikan isteri untuknya dan sebagai seorang ibu kepada bakal anak-anaknya.


Perempuan pula diberi kuasa menentukan samaada hendak diterima atau tidak setelah dipinang supaya bakal pilihannya itu akan menjadi seorang suami yang baik dan bertanggungjawab serta sebagai seorang bapa kepada bakal anak-anaknya. Maka dengan secara tidak langsung, penentuan jodoh itu adalah kerana di atas daya usaha kedua-dua belah pihak.



Islam menyuruh pengikut-pengikutnya bernikah, iaitu mula berikhtiar dan berusaha sehinggakan dapat mencari pasangan hidupnya kerana memang tidak dapat dinafikan bahawa setiap makhluk tidak boleh hidup sempurna berterusan sacara bersendirian tanpa pasangannya. Ini adalah suatu pemberian nikmat Allah s.w.t. kepada makhluknya.



Namun demikian, mencari jodoh atau pasangan bukanlah suatu perkara yang mudah dan senang. Ia memerlukan sifat-sifat seperti keikhlasan, kesungguhan dan ketabahan kerana ia memasuki detik-detik penting, iaitu suatu detik permulaan untuk menentukan corak hidup masa hadapannya di dalam erti kata hidup dalam kekeluargaan untuk seumur hidup, insya-Allah.



Sesuatu perkahwinan itu janganlah didirikan secara tergesa-gesa tetapi sebaliknya biarlah seseorang iru berhati-hati dan waspada serta mengambil suatu masa yang sesuai untuk membuat pertimbangan yang halus lagi teliti supaya terelak daripada sebarang penyesalan yang mungkin timbul di kemudian hari.



Pembetukan keluarga yang bahagia dan sempurna terletak pada kesedaran agama dan iman yang kuat pasangan berkenaan. Pendek kata, di samping melalui peraturan atau proses perkahwinan yang lengkap, Islam juga memberi tunjuk ajar mengenai mutu hidup yang baik demi untuk mencapai dan memperolehi keluarga yang sempurna dan bahagia di mana keutamaan harus diberikan kepada dasar pemilihan pasangan hidup.



Untuk panduan ke arah dasar ini, diperturunkan di bawah ini maksud-maksud hadis Rasulullah s.a.w. Rasulullah s.a.w. telah menegaskan di dalam sebuah hadis yang bermaksud: " Dikahwinkan seorang perempuan itu kerana empat perkara. Kerana hartanya, kerana kecantikannya, kerana kedudukan atau keturunannya dan kerana agamanya. Maka hendaklah memilih perempuan yang beragama, nescaya menguntungkan kamu."



Sabda Rasulullah s.a.w. lagi, yang bermaksud: " Janganlah mengahwini perempuan kerana kecantikannya mereka, mungkin kecantikannya itu menjadikannya buruk. Janganlah kamu mengahwini mereka itu kerana hartanya, mungkin hartanya itu menjadikannya zalim, Sesungguhnya hamba perempuan yang hitam tetapi beragama adalah lebih baik."



Kesimpulannya, agama dan keimanan yang kuat hedaklah diutamakan sebagai dasar asasi pemilihan pasangan hidup. Di samping kecantikan, kekayaan, kedudukan atau keturunan yang baik seseorang lelaki itu adalah juga penting di dalam dasar memilih pasangan hidup.



Apabila sudah sampai jodoh seseorang itu, janganlah ibu bapa itu cuba melakukan sesuatu yang boleh mengelak atau melambatkan jodoh, seperti menolak pinangan atau menghalang sesuatu perkahwinan anaknya tanpa apa-apa sebab yang lojik dan munasabah walaupun niat anak mereka itu adalah jujur, ikhlas dan murni.



Sekiranya keadaan ini terjadi, perbincangan harus diadakan. Misalnya, kenapa dan mengapa ibu bapanya menghalang, apakah alasan dan sebab-sebabnya serta juga rahsia di sebaliknya. Ibu bapa perlu juga mengetahui kenapa dan mengapa si anak ingin bernikah dengan si lelaki atau si perempuan itu.



Sekiranya pendapat ibu bapa atau wali dianggap lebih baik, maka si anak hendaklah mematuhi pendapat ibu bapanya tetapi di sebaliknya jika pendapat atau alasan-alasn si anak itu lebih baik lagi munasabah, ibu bapanya hendaklah bertolak ansur dan menerima keputusan anaknya kerana si anak akan lebih memahami dan lebih tahu menilai kebahagian untuk dirinya.



Di dalam keadaan ini, si anak tidak boleh dicap sebagai anak derhaka sekiranya ia tidak mendengar kata-kata ibu bapanya demi untuk menyempurnakan suatu hajat yang suci dan halal.



Berhubung dengan perkara jodoh juga perlulah ditegaskan, seseorang Islam yang kuat imannya yang mempercayai bahawa jodoh pertemuan adalah di dalam tangan Allah, seharusnya tidak boleh mencaci dan menghalang sesuatu perkahwinan (tanpa sebarang alasan yang boleh diterims akal) kerana itu adalah kehendak Allah s.w.t. Sebaliknya kita seharusnya bersyukur di atas pemberian dan ketetapan-Nya. Juga di dalam hal jodoh seseorang anak itu ibu bapa mestilah berhati-hati supaya tindak tanduk mereka tidak menyerupai seakan-akan merekalah yang menentukan jodoh (bukannya Allah s.w.t.) dan merekalah yang hendak bernikah (berkahwin) bukannya anak mereka.



Keadaan yang sedih ini memang tidak dapat dinafikan masih berlaku disetengah keluarga dan ini adalah salah satu punca keretakan perhubungan di antara anak dengan ibu bapa. Namun demikian, di dalam usaha ke arah membentuk dan mewujudkan sebuah keluarga bahagia, Islam memberi kebebesan berfikir di atas dasar bahawa sebarang paksaan, jika berlaku, sudah pasti tidak akan mendapat apa-apa kejayaan mahu pun menghasilkan suatu suasana bahagia di dalam sebuah rumahtangga.



Berpandukan kepada keterangan di atas, ibu bapa tidaklah seharusnya memaksa anaknya berkahwin dengan seorang yang tidak disetujui oleh anak mereka. Juga perlulah diingatkan di sini, bahawa gadis itulah yang lebih berhak di dalam soal perkahwinannya.



Berhubung dengan ini, Rasulullah s.a.w. ada bersabda yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim yang bermaksud: " Janda lebih berhak atas dirinya dari walinya, sedang perawan diminta izin tentang urusan dirinya dan izinnya itu aalah diamnya (diam itu menunjukkan kerelaannya)".



Bagaimanapun, di dalam pengertian jodoh bagi pasangan hidup manusia, perlu juga ditegaskan bahawa sebaik-baik pemilihan jodoh itu biarlah mendapat restu dan keredaan kedua-dua ibu bapa dan keluarga serta dipersetujui penuh oleh kedua-dua bakal pengantin itu.



Keredaan ibu bapa adalah juga bererti keredaan Allah s.w.t. dan kemarahan mereka itu adalah juga kemarahan Allah s.w.t. Maka al-Quran telah menasihatkan kita supaya berlaku ikhsan terhadap ibu bapa dan keluarga. Semoga mereka yang berjaya mendirikan rumahtangga dengan restu ibu bapa dan keluarga akan memperolehi kebahagian di kemudian hari.



Akhir sekali, ada juga terdapat sebilangan orang yang masih lagi meletakkan kepercayaan serasi berdasarkan kepada, misalnya, nama, tarikh lahir, warna kulit dan bentuk badan bakal jodohnya sehingga ada di antara mereka yang sanggup memutuskan perhubungan kerana kepercayaan tidak serasi ini. Sebilangan mereka sanggup menemui tukang tilik demi mempastikan sama ada bakal jodohnya itu adalah serasi dengannya atau tidak.
Semuanya ini adalah kepercayaan karut dan bertentangan dan bertentangan dengan ajaran Islam yang maha suci.



Wassalam




Thursday, February 18, 2010

what do you really want?

Hari ni hari yang bosan, kerja yang banyak + FACEBOOK KENA BLOCK! terima kasih MOTOROLA kerana sangat menghargai pekerja. Dalam keadaan mood yang hilang hari ni, terlintas di fikiran aku pasal kerja yang sangat2 aku suka. Bukan tak pernah mencuba cuma tak mendapat galakan dari Mak. Mak aku nak aku kerja dalam ofis. Katanya perempuan ni keje dalam pejabat aje, bagi selesa, keluar masuk pun ikut office hour. Itu la hati seorang ibu, tak nak tengok anak nye susah walaupun sikit. (mak aku cikgu ok! Zaman dulu kira hebat n mewah la)

Benda yang sangat2 aku teringin is...

ya... sebuah mesin jahit!



Sebenarnya aku nak sangat jadi tukang jahit, tak kesah la baju ke, langsir ke, yang penting it is my passion. Dulu masa kecik aku curi2 belajar dari mak teh aku pasal cross stich. Time tu umur aku baru 8 tahun. Lepas belajar tu aku kumpul duit sendiri, pergi kedai jahit cina kat pekan Jitra tu (Kedai Bunga Raya) n beli 1 meter kain n benang cross stich. Thanks to aunty yang ajar aku cara nak baca number benang cross stich and cara memilih kain yang lembut dan cantik. Dalam masa yang sama aku belajar mengenal manik2 and bekarya dengan manik mcm buat kerongsang, beg... owh! aku sangat teruja!

Tu masa kecik, masuk sekolah pulak aku sgt gembira sebab subject Kemahiran Hidup ada ajar tentang jahitan. Tapi sayangnya mesin jahit kat skolah tu aku cuma boleh sentuh semasa belajar sahaja (bila perlu - mengikut silibus buku teks). Selebihnya mesin jahit tadi cuma sekadar menjadi hiasan bilik Kemahiran Hidup kat sekolah aku saja.

Habis sekolah aku sambung belajar dalam bidang yang membolehkan aku kerja dalam pejabat dan sekarang Alhamdulillah aku dah pun kerja dalam pejabat n boleh keluar dan masuk ikut office hour.(walaupun banyak masa dihabiskan kat jalan raya meredah jem setiap hari- detik ini juga aku slalu terfikir kenapa aku tak jadi tukang jahit?)

Cita2 aku menjadi seorg suri rumah!(mak aku tak tau cita2 ni... syyyy). Tu masa kecik la, aku tak reti nak mengekspresikan cita2 aku dengan betul. Tapi jauh dalam hati aku nak memiliki kerjaya dari rumah. Itu yang tepat! Menguruskan rumah dan keluarga, tak perlu terkejar2 ikut office hour, punya banyak masa bersama keluarga, bebas bekarya... insyaAllah satu hari akan menjadi kenyataan. Bermula dengan sebuah mesin jahit...


hingga ke walk in wardrobe

kedai yang berkaitan dengan perempuan...


and a very simple, nice and relaxing home...Amin!


Friday, February 12, 2010

punca segala-galanya!

Minggu ni rasa mcm robot pun ada. Masuk je office aku terpakasa mengadap isu-isu semasa kat ofis nih (gossip nyah!)...ish u ols... mak tak suka gossip2 ni. Lepas tu aku mcm sesak nafas bila tengok email... semua tarikh nak due date, gila batak la!...owh.. patut kah aku mangambil cuti n beristirehat saja di rumah? -klo ko cuti sape nak siapkan keje ko lol!

Sebenarnya ada beberapa sebab aku buat juga keje aku ni dengan penuh kesyukuran. Sebab2 nye ialah:

1- aku rasa best sbb skurang2 nya aku tau khidmat aku masih diperlukan kat sini (kurang risiko untuk diberhentikan kerja)- tu la susahnya kerja sektor swasta

2- aku masih ada kerja nak buat berbanding tak de kerja langsung (bosan lol!)

3- tak perlu berlakon mcm busy gila (hakikatnya aku bukan seorang pelakon)

Atas sebab alasan2 begini lah aku masih besyukur dengan apa yang Tuhan berikan dalam hidup aku...walaupun dalam hati slalu terlintas "bila la aku bole buat keje yang aku suka"....

Pape pun korang, hidup mesti diteruskan, skurang2 nya aku masih bekerja dalam aircond... and cukup makan bulan2... and tak berhutang (PTPTN...tolong abaikan statement ini)... ayuh sambung kerja!

Korang tengok la report2 yang aku nak kena proceed... bila nak siap ni...waaaa!






saat ini aku mengimpikan teh bunga panas utk kesegaran minda n badan...tolong, make a wish! make a wish!


p/s: kalau busy sangat macam mana blog ni boleh 'ter' update?....
jangan tanya aih!



Thursday, February 11, 2010

my bz weekend (2)

Selesai sudah aktiviti sepetang di padang bola, bubu and me balik rumah (rumah lain2 ok) siap2 nak pegi jemputan walimatul urus pulak. Kali ni aku tak leh miss kenduri kawin sbb aku dah banyak kali ter miss kenduri kawin member2 (maaf ye kengkawan)...

Sebab jadual aku hari ni sangat padat so aku pilih pakai jubah aje...(biar betul?)... ha ah betul, aku pakai jubah aje n tudung se simple mungkin (main sarung aje). Plan aku sangat efficient kan?

Lupakan sekejap pasal baju aku tu, apa yang pasti keseronokan kali ni adalah bukan disebabkan jubah aku yang senang pakai tu, tapi lebih kepada gembira nya aku dapat jumpa kawan2 (lama tau tak jumpa). And congrats to Fyruz and Fyzan...selamat pengantin baru!!! (pengantin cantik giler)

Apa yang menarik tentang majlis perkahwinan sudah semestinya pegisian majlis. Sejujurnya aku rasa this wedding is almost perfect, dari segi masa, susun atur majlis, hiasan, tema, makanan, semuanya ringkas, kemas dan padat. (aku sgt teruja!)... here some photos sebagai kenangan di Majlis perkahwinan Fyruz and Fyzan di Dewan Perdana Felda, 6 FEBRUARY 2010.


ketibaan tetamu VIP

pelamin indah untuk mempelai


pasangan pengantin yang dirai


majlis akad nikah pengantin (di sebelah pagi)


pengantin n frens!


with a big smile on her face...
Tahniah buat Fyruz and Fizan! Semoga kekal sepanjang hayat,
selagi nyawa dikandung badan... Amin.





my bz weekend (1)


Weekend ni kebiasaannya adalah hari yang dinanti-nanti oleh golongan org yang bekerja macam aku ni. Tapi lain pulak jadinya weekend aku hari tu. Boleh dikatakan hari yang tersangat menyesak kan nafas aku. Bermula dengan tournament bola (aku teman bubu aje) hehe... tp disebabkan aku teman dia, tepaksa jugak la aku sama2 bangun pagi seawal 6 o'clock! (cemerlang betul! hari keje pun tak mcm ni).

Bermula dengan tukang buka gate kat Stadium Raja Muda, Kg Baru (6.45am), seterunya setup brg2 kat meja urusetia dalam pukul 7.15(aku jaga wang tunai aje... klo hilang tu jgn laa cari aku)...and sorang sorang peserta masuk dalam stadium tu... nak tunggu sorang sorang tu masuk...hmmm (bila la game nak start ni...)


sebelum start kasi warm up dulu....



sebelum lawan posing dulu.... (my bubu yg baju merah tu)



posing lagi...dey! bila mau start da?

team bola jaring tgh lunch

team yang sanggup bepanas sampai petang...huhu semangat!

begitu lah ceritanya sepetang di padang bola. Bawah ni gambar2 rasmi dari urusetia sukan. Credit to encik Hafiz Ibrahim atas sumbangan gambar.

bergambar bersama VIP Dato Mirza, Ketua Pengarah Tourism Malaysia



"aksi juara "HALIMAH JONGANG"

*semua peserta dinasihatkan memilih nama pasukan yang bersesuaian sebagai persediaan untuk menyandang gelaran JOHAN. Sekian terima kasih.

Friday, February 5, 2010

ciptaan Tuhan itu indah

hi all...

entry kali ni aku nak bekongsi pasal keindahan ciptaan Tuhan. Salah satu keindahan dalam hidup aku ni is "my cayang"... hehehe, si kecik ni slalu aje sambut aku balik keje n suka tesengih walaupun masih tak de gigi! (tp suka gigit!)

si kecik aku ni ada habit yang sgt consistent (sgt bedisiplin)...tiap kali dia masuk dalam walker, perkara pertama yang dia akan buat is... bejalan masuk bilik aku n tgk aquarium mini yang ada dalam bilik aku (yang juga di penuhi dengan ciptaan Tuhan yang cantik), sambil cakap "fish...fish...fish" (eee tomei nye diaaaaa)...

Perkara paling baru yang dia suka buat is "bergambar"... hehe...and aku nak share beberapa gambar si kecik ni ngan korang
... ENJOY WITH LITTLE ADIB!



huhu... tak bape mesra



muka agak teruja ngan fesyen rambut buah!


erk...sape yang masak nanti?...sup adib satu!


ngeeeee heheh....


p/s: credit to my alang (abah adib aka my bro) sbb share gambar ni. TQ!


Tuesday, February 2, 2010

aku pun nak!




sebenarnya aku dah lama view blog2 org lain (yang sgt menarik)n sampai smalam aku terfikir nak ada blog aku sendiri(dengan harapan pun akan menjadi menarik)... hopefuly aku leh le memberi sepenuh commitment aku dalam blog ni sbb aku rasa aku ni sgt2 le pemalas nak update segala mcm *NINIE! NINIE! NINIE!(sila sebut dengan nada cheerleading). Dengan harapan aku dapat ubah sikap pemalas aku. So nak mengupdate something aku kena la mulakan dengan something juga...*NINIE! NINIE! NINIE! (tak perlu di ulang...)