Monday, November 4, 2013

resepi: kuih keria

ha weekend ni buat kuih kegemaran husband... masa nak beli brg dapur tu ternampak keledek, teringat lama x buat kuih keria... beli lah... nak buat petang nnti... jom tgk resepi nye...

2 biji keledek saiz tapak tangan penuh
1.5 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
4 sudu makan gula
3 sudu makan air

caranya:
1- kupas keledek, potong dadu kemudia rebus sehingga lembut
2- angkat dan tos kan, tabur kan garam dan lenyek sehingga lumat
3- masukkan tepung dan gaul sehingga menjadi doh
4- bentukkan bulat dan buat lubang di tengah... goreng dengan minyak panas sehingga kekuningan
5- untuk gula pula, panaskan gula + air sehingga mendidih dan gaulkan kuih keria tadi sehingga gula kering.

siap!

selamat menjamu selera

Monday, September 23, 2013

resepi: bread pudding

tak tau la post ni dah ada ke belum. tp i dah buat baaanyak kali n mak suka sgt makan bread pudding i buat ni. jom i nak share bahan nye

bahan-bahan:
butter scotch sebuku
butter 1/2 cawan
1 cawan susu
1 biji telur
sesudu besar gula
*susu 1 cawan
*1 sudu besar tepung castard
*1 sudu besar gula

caranya:
. susun roti dalam bekas. seeloknya roti dipotong dadu
. pukul susu, butter (cairkan), gula dan telur sehingga sebati dan curahkan ke atas roti. biarkan terendam selama 3 minit.
. bakar dengan suhu 180 degree selama 30 minit.

untuk sos castard:
. campurkan bahan bertanda * dan pukul sebati. masak di atas dapur sehingga pekat. kepekatan sos terpulang pada citarasa masing2.

siap!

selamat mencuba!

Wednesday, September 18, 2013

it is a note

terjumpa nota lama dalam nset. 3 hari sebelum dapat tau cerita sebenar. i already have that feeling n i only share with my baby. such a bad memory... i wish i can let it go... just go

Friday, September 13, 2013

resepi: pavlova lagi!


ntah la ni yang dah keberapa puluh kali buat pavlova. hubby suka sangat. selalunya buat saiz macam ni kami makan 2 hari, sehari makan setengah buat desert sambil tgk tv. tu la keje kami, makan makan n makan. i pulak masak masak and masak.... hehehe.

sbb dah banyak kali buat i dah hafal resepi nye and dah tetapkan memang ni lah resepi terbaik pernah i try. jom tgk resepi nya.

bahan-bahan:
  • 4 biji putih telur
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar cuka makan
  • 1 cawan gula halus.
  • bahan hiasan: whiping cream, buat strawberries, kiwi, bluebarries

cara-cara:
  1. pukul putih telur sehingga berbuih putih, masukkan gula dan pukul sehingga menjadi gebu, bertanduk, dan tak tumpah klo diterbalikkan
  2. masukkan cuka dan tepung jagung dan gaul dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik.
  3. bentukkan atas dulang dan alas menggunakan kertas minyak
  4. bakar dalam oven dengan suhu 150 darjah selama 1 jam (kekuningan), -oven i amik masa 1 jam 20 minit. almaklumlah oven biasa2 aje....
  5. bila dah masak, sejukkan seketika dan hias bersama whiping cream dah buat berries.
  6. siap!
selamat mencoba!


Thursday, September 12, 2013

resepi: lontong

percubaan pertama masak lontong

berjaya juga i buat lontong ni. hari tu belajar ngan ma mertua n resepi tu terperap aje sbb banyak menu nak masak kan... sudahnya smalam memang teringin nak makan, so drive kreta g kedai beli kelapa parut, balik perah santan (pon pertama kali juga), n sediakan bahan pape yang patut.

bahan-bahan:
  • 2 biji kelapa - dapatkan santan
  • cili giling
  • soon dan fucuk
  • tauhu keras
  • carrot
  • kobis
  • kacang panjang
  • bahan kisar- bawang putih, jintan,ketumbar,kunyit hidup,serai
cara-cara:
  1. tumis bahan kisar hingga naik bau dan masukkan 2 sudu besar cili giling untuk menambahkan rasa dan mencantikkan warna
  2. tuangkan santan pekat diikuti dengan santan cair
  3. tunggu sehingga mendidih. masukkan carrot dan kacau selalu. bila carrot hampir lembut masukkan bahan2 yang selebihnya.
  4. perasakan dengan garam dan gula
  5. siap!

*boleh dihidang dengan bahan sampingan seperti sambal ikan bilis ataupun kuah kacang.

selamat mencuba!


Tuesday, August 27, 2013

rumah rumah rumah

dah lama tak update pasal rumah kan. ape cerita ntah. lepas raya hari tu me n hubby still cuti. merayap la kami g tgk tapak sambil bawak plan rumah. nak cari unit sendiri sbb 2-3 minggu kebelakangan ni kami dah start imagine nak tambah itu ini, renovate itu ini... tp exact size belum tau lagi. yang tau corner lot. berapa luas kami xtau. sudahnya kami pon pi la melawat tapak. hari pertama pegi salah tgk rumah. hari kedua pergi bawak plan skali. kira block dan akhirnya jumpa... lepas jumpa kami diam.... errrr.... kita nak buat apa ngan tanah tu ek?

Monday, July 8, 2013

makeup lagi lagi lagi....

ha ni lah dia penyakit terbaru setiap minggu... membeli makeup baru... nnti i bagi review kat korg satu persatu okeh bebeh... skrg jamu mata dulu

Thursday, June 13, 2013

jegging.... im soooo into jegging!

ni pon patutnya post 2 bulan lepas, tp tak tertaip pon mak... huhu simpan aje gambar ni buat pekasam.
al kesahnya, mak sekarang kurus teramat, jeans dah x muat, londeh! so kena la pakai baju lain terutamanya sluar la... pastu nak kena beli banyak, maka nya.... mak buka je instagram, ternampak pulak jegging ni... hah terus mak order 4 helai terus buat percubaan... hehehe. satu hari je order terus sampai, bergaya lah mak depan cermin... takut gak nak pakai kot nampak sgt kurus melidi, but ok ahhhh! tak de nampak pelik pun... ha skrg mak dah ada 9 color jegging, mmg sedap pakai n selesa. love it!

#kasut tinggi tu semua kuarkan balik, lepas besalin leh la pakai!

make up! selftreatment =)

this is suppossed to be at the last month post tapi... mcm biasa la kan, mak malas. Maka jadi la entry bulan ni... hehehe. sejak 2 menjak ni i suka sgt lah make up. dah lama x makeup kan... tetiba make up muka rasa seronok pulak. sebab seronok and rasa happy, maka laju la mak g watson cari make up baru. ramai kekawan yang suka melawa ni soh try simply siti. dulu2 masa mula2 brand ni kuar ada la juga rasa nak try, tp tengok harga... emmm, nanti lah dulu (beli la aku silky girl) huhu.... lama2 terlupa terus nak beli. ha bila penyakit make up ni dtg balik, qada la hajat lama yang terbantut tu... nah! sekali 4 aku beli.

  1. lipstick: saje nak try color merah menyala... x pernah try pon sebelum ni. komen: memang best, color stay lama, lembut, senang nak apply kat bibir dan yang pasti bibir tak kering! = 5 star i bagi!
  2. mascara: mak beli yang ada 2 way tu. ada untuk volume n satu lagi curl. bila pakai yang volume tu nampak bulu mata banyak n tebal. mbe sebab berus dia halus2 so dapat sapu setiap helai bulu mata tanpa melekat antara satu sama lain. mata pon cantik aje. mak suka apply berus ni kat bulu mata bawah, sbb bulu mata bawah tu jarang2, so tambah lagi volume =)... cantik! 2nd berus untuk curl, berus nye mmg berbentuk melengkung, senang nak apply kat bulu mata sebab berbentuk. paling best mascara ni ialah bila kita sapu kat bulu mata tak de berbintil mcm mascara lain and tak de bau camical yang kuat mcm ubat tu. senang juga nak cuci!
  3. lip gloss: mak jarang pakai lip gloss ni. tapi sesekali nak tukar gaya kena la pakai yang baru kan. tak salah mencoba. sememangnya best pakai lip gloss ni sbb bibie mak kering. nak2 menyusu badan ni kan, air dalam badan mmg tak cukup je semedang. bila pakai lipstick nampak la kulit kering tu kekadang... nak mak sapu je lip gloss kat atas. best! lip gloss simply siti ni memang tahan lama n bila pakai tu tak nampak kesan kering kat bibir.
  4. blusher: tak dpt dinafikan... memang terbaik. tahan lama n pakai ckit aje kemas melekat kat pipi. tak mo pakai tebal2 nnti cam katun. pakai nipis2 je elok... yang pasti mmg tak luak pakai la... hehehe, jimat duit mak.
ok itu lah saja mak nak kongsi hal makeup kali ni. mak bukan pro makeup pon... suka2 aje... k bye!

Monday, April 29, 2013

beef spagetti preggo

dah lama kan tak update pasal masak2 ni... selalu memang tak sempat nye snap gambar sbb habis je masak terus g tgk anak... habis jaga anak tgk2 makanan dah x comel. tggal saki baki je... hehehe. ok hari ni kita warm up ngan resepi paling ringkas n mudah. Beef spagetti kecintaan.

bahan bahan:
spagetti (ikut banyak mana nak makan)
satu s/b minyak zaitun
4 s/b tradisional preggo sos
1 s/b daging cincang
mozarella chese

cara masakan:
1- rebus spagetti dlm air rebusan sehingga lembut dlm 11-15 minit. letak skali 1 sudu kecil minyak supaya spagetti tak melekat bila disejukkan nnti
2- untuk kuah: panaskan minyak.zaitun dan masukkan daging cincang dan tumis sehingga masak. masukkan sos preggo dan masak sehingga sebati.
3- bila dah siap tuang kuah preggo.ke atas spagetti dan letak ckit mozarella cheese sebagai topping. siap!

Tuesday, April 23, 2013

WANITA

Di sebalik semua lelaki di dunia
Pastinya didukung seorang wanita
Dia berkorban untuk
Memberi yang mampu
Demi insan yang disanjung dalam hidup

Tatang hatinya bagai permata
Luangkan masa untuk bersama
Bilang padanya kau sayangkan dia
Sepenuh jiwamu
Tenangkan hatinya bila resah
Setia di dalam ceria dan gundah
Itulah saja balasan diminta
Seorang wanita

Senyumannya mampu mengubati pilu
Ketika dunia tak kelihatan indah
Wajahnya yang ayu
Menenangkan kalbu
Jangan kau hampakan cintanya yang tulus
Lindungilah dia seperti dia menyelimutmu

Itulah saja balasan diminta
Seorang wanita
Itu saja

bahagiamu deritaku

Ku dengar kau cinta sangat padanya
Ku dengar hatimu kini miliknya
Dia kan menjadi teman sehidup dan semati
Aku menjadi sahabatmu

Siksanya mengakui kau teman biasa
Terpaksa ku terima itu hakikatnya
Yang pasti aku tak mau lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama

Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan

Tinggalkanku, perlahan-lahan ku terima
Semakin ku sakit, semakin kau bahagia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu

Yang pasti aku tak mau lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama

Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan

Tinggalkanku, perlahan-lahan ku terima
Semakin ku sakit, semakin kau bahagia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu, bersamamu

Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu

Friday, April 19, 2013

Its a memory

Huru hara hidup bila dah tak sehaluan rupanya. bila fikiran melayang ni godek2 la nset ni kot2 ada something yang menarik... Terjumpa satu gambar
Antara yang terawal gambar i dpt dari dia sejak pakai nset canggil ni. Time tu la....now dia dah tak pakai nset ni lagi... I ja yang masih setia. Mcm dlm perhubungan kami juga, dia dah bertukar arah tp i yang masih ketinggalan di sini. Memang jenis i suka mengenang kenangan lama sebab tu gambar ni masih di sini. Sekejap ja masa berlalu... Kenangan tetap menjadi kenangan dan kehidupan harus diteruskan... Moga ada kekuatan utk memadam semua memory yang masih lagi hijau dlm igtan... Bye!

Tuesday, April 16, 2013

women are strong

bila kecewa wanita akan menangis 2 minggu sahaja, terasa dunia nya gelap, tak de harapan, terabai dan hatinya hancur.
selepas tempoh itu wanita biasanya tidak akan pandang ke belakang lagi, di kutip hatinya, diacantum semula dan dijaga dengan rapi... tersimpan kemas untuk dirinya sendiri
bila keyakinan nya datang, dia akan menjadi diri semula dan akan mencari sinar baru. wanita akan mencari kebahagiaan dengan caranya tersendiri
wanita tidak akan mudah memikirkan cinta baru dalam hidupnya, yang terpenting baginya adalah kebahagiaan diri nya sendiri
wanita dikatakan berakal pendek bila berputus asa, hakikatnya lelaki lebih berakal pendek bila tidak menjaga cinta yang dimiliki dan mengabaikan tanggungjawab sebegitu mudah
wanita dianggap lemah bila dia menangis, tapi hakikatnya wanita hanya melepaskan beban di bahu sendiri dengan menangis sendiri kerana tak mahu membebankan orang lain
wanita sebenarnya tabah bila berbadan dua, matlamat nya cuma satu... mahu miliknya itu menjadi yang terbaik
wanita mudah terhutang budi dan akan membalas nya dengan berganda tetapi menyimpan kedukaan nya dan tidak langsung membalas walaupun pedih itu tiada siapa yang tahu
wanita sering dipersalahkan bila tak mampu memenuhi rutin tanggungjawabnya tetapi langsung tak dihargai bila dia membantu meringankan beban tanggungjawab pasangan nya

walaupun semua ini terjadi tetapi wanita tetap bangun kesokkan hari dan menjadi yang terbaik dan termampu dayanya kerana wanita selalunya kuat dan tabah.

tak susah memahami wanita, hargai lah selagi dia di depan mata


Tuesday, April 9, 2013

hiding my heart

This is how the story when
I met someone by accident
Who blew me away
Blew me away
And It was in the darkest of my days
When you took my sorrow and you took my pain
And buried them away, buried them away

I wish I could lay down beside you
When the day is done
And wake up to your face against the morning sun
But like everything I've ever known
You'll disappear one day
So I'll spend my whole life hiding my heart away

Dropped you off at the train station
Put a kiss on top of your head
Watched you wave
And watched you wave
Then I went on home to my skyscrapers
And neon lights and waiting papers
That I call home
I call that home

I wish I could lay down beside you
When the day is done
And wake up to your face against the morning sun
But like everything I've ever known
You'll disappear one day
So I'll spend my whole life hiding my heart away
Away, yeah

Woke up feeling heavy hearted
I'm going back to where I started
The morning rain
The morning rain
And though I wish that you were here
On that same old road that brought me here
It's calling me home
It's calling me home

I wish I could lay down beside you
When the day is done
And wake up to your face against the morning sun
But like everything I've ever known
You'll disappear one day
So I'll spend my whole life hiding my heart away

I can spend my whole life hiding my heart away


Monday, April 8, 2013

Hari ni hari birthday!

Hari ni hari birthday... Igt nak berehat kat rumah, tp dah kena bebel soh g keje
Hari ni hari birthday... Igt nak spend time dengan baby hariz... Dah kena hantar g rumah baby sitter
Hari ni hari birthday... Igt bangun pagi dah ada kat bali... Rupanya kat rumah lagi
Hari ni hari birthday... Wishing to be at kedah with ayah and mak again... *ting!!!!
I wish... I wish... I wish!

Friday, April 5, 2013

Self treatment

Peningkatan umur makin dekat, matlamat hidup makin tersasar. Masih mencoba dan berdoa agar mendapat bimbingan mendekatkan diri pada Allah agar hati tenang dan hidup bahagia.sejak 2-3 minggu ni memang emosi x berapa nak baik, xtau la kenapa n apa yang mengganggu... Sebab emosi ni la aku tersasar lagi! Terbeli 4 helai jeggings terus (alasan emosi) ... Memang lah emosi tu yang salah... Emosi tu lah! Hish... Cantik kan color jegging tu? Klo emosi tak stabil lagi boleh tambah lagi 4 color... Lol!

Wednesday, March 20, 2013

oh anak

baru je post pasal tidur yang sihat untuk bayi ngam2 malam tadi baby hariz meragam... nangis2 je, susu pun tak nak, memula kul 1.30 pagi, melarat sampai 3.30 pagi... i igt boleh tahan lagi, nak dekat kul 4 pagi i surrender. kejutkan papa nye... papa hariz bangun baca ckit2 kat baby, amik air zam2 sapu kat ubun2 n muka... baru mau lelap. tp bila ummi dia angkat nak bagi susu nangis balik... last2 tdo ngan papa je. xminum susu.... lepas tdo nyenyak 1 jam baru baby hariz bangun minum susu mcm biasa... risau nye ummi... oh anak!

Monday, March 18, 2013

tips tidur yang siat untuk bayi

100% copy from internet. -sekian-

Mewujudkan tabiat tidur yang baik: 0-3 bulan
Tidur yang tipikal pada usia ini

Bayi yang baru lahir akan banyak tidur – kira-kira 17 hingga 18 jam sehari pada beberapa minggu pertama dan 15 jam sehari menjelang bulan ketiga. Walau bagaimanapun, mereka tidur tidak lebih daripada tiga hingga empat jam pada satu-satu masa, sama ada pada waktu siang atau waktu malam. Ini bermakna: Anda tidak akan dapat tidur terus tanpa gangguan. Pada waktu malam pula, anda akan terpaksa bangun untuk menyusukan anak dan menukar lampin; pada waktu siang pula, anda juga akan bermain dengannya. 

Ramai ibu bapa risau mengenai risiko kematian kot pada masa beberapa bulan pertama usia bayi. Apa yang disarankan ialah supaya semasa ia berusia enam bulan ke bawah, bayi tidur pada waktu malam di dalam kot yang terletak di sebelah katil ibu bapa. Saranan lain termasuklah: 

• Letakkan bayi anda dalam keadaan telentang, bukannya meniarap atau disisinya. 

• Letakkan dia dengan kakinya rapat dengan hujung kot supaya dia tidak dapat menggeliang-geliut mengelungsur masuk ke dalam selimut. 

• Pastikan suhu bilik bayi anda adalah di sekitar 18 darjah C / 64 darjah F. 

• Bagi kain-kain alas katil, gunakan cadar dan selimut yang berongga dan bukannya duvet. 

• Periksa yang bayi anda tidak terlalu panas atau terlalu sejuk dengan merasa bahagian perutnya: jika dia terlalu panas, alihkan selimut; jika dia sejuk, selimutkannya. Jangan memeriksa di bahagian tangan atau kakinya sebab adalah normal bagi bahagian-bahagian itu berasa sejuk. 

Bagaimanakah anda boleh mewujudkan tabiat tidur yang baik

Berikut adalah beberapa perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk membantu bayi anda tidur pada usia ini: 

Belajar mengenal pasti tanda-tanda yang menunjukkan dia sudah letih 
Semasa usia enam hingga lapan minggu, bayi anda tidak boleh berjaga lebih daripada dua jam pada satu-satu masa. Jika anda lewat menidurkannya, dia akan terasa terlalu letih dan tidak akan dapat lena dengan mudah. Lihatlah tanda-tanda yang menunjukkan bayi anda sudah mengantuk. Adakah dia menggosok matanya, menarik telinganya atau menunjukkan lingkaran hitam di bawah matanya? Jika anda mengesan tanda-tanda ini atau tanda mengantuk yang lain, cuba letakkan dia ke dalam kot atau raga kendongnya. Lama-kelamaan anda akan memahami secara intuitif mengenai ritma dan pola harian bayi anda dan akan tahu bila masanya dia sudah bersedia untuk tidur. 

Mula mengajarnya perbezaan di antara siang dan malam 
Sesetengah bayi suka berjaga pada waktu malam (anda mungkin dapat petandanya semasa anda hamil dahulu) dan kadangkala bayi anda akan berjaga apabila anda baru sahaja lena. Hari-hari pertama selepas kelahiran, anda tidak akan dapat menangani ini. Tetapi apabila bayi anda berusia kira-kira dua minggu, anda sudah boleh mengajarnya membezakan malam daripada siang. Apabila dia giat dan berjaga pada waktu siang, bermainlah dengannya sekerap mungkin, pastikan rumah anda dan biliknya cerah dan terang, dan jangan risau mengenai kebisingan biasa seperti telefon, TV atau mesin basuh. Jika dia suka tidur semasa sedang menyusu, kejutkan dia. Pada waktu malam, cuba jangan bermain dengannya apabila anda masuk ke biliknya untuk menyusukannya. Pastikan cahaya dalam rumah dan bunyi-bunyi bising di tahap minima, dan jangan terlalu banyak bercakap dengannya. Tidak lama lagi, dia akan tahu bahawa waktu malam ialah waktu untuk tidur. 

Berikan dia peluang untuk tidur dengan sendiri 
Apabila dia berusia enam hingga lapan minggu, anda boleh cuba memberi peluang kepada bayi anda untuk tidur dengan sendiri. Cara terbaik melakukannya ialah dengan meletakkannya di katil semasa dia sedang mengantuk, tetapi masih berjaga. 

Bagaimana anda menidurkan bayi anda adalah penting. Anda mungkin merasakan bahawa apa yang anda lakukan semasa hari-hari permulaan itu tidak mempunyai kesan yang berpanjangan, tetapi sebenarnya ada. Bayi sedang belajar bagaimana untuk tidur. Jika anda dodoikan bayi anda untuk tidur setiap malam pada lapan minggu permulaan, dia akan mahu didodoi setiap kali. Inilah sebabnya sesetengah pakar tidak menyokong anda mendodoi atau menyusukan bayi anda untuk tidur, walaupun dia masih di usia yang muda. Untuk mewujudkan cara tidur bayi yang mantap, anda perlu menggunakan strategi yang sama setiap malam. 
Kesulitan yang mungkin timbul

Tidak banyak perkara yang boleh menganggu gaya tidur bayi yang masih kecil. Tetapi apabila anak anda berusia dua atau tiga bulan, dia mungkin akan: 

• terjaga pada waktu malam dengan lebih kerap daripada yang sepatutnya; 

• mengaitkan perkara tertentu dengan aktiviti tidur yang berkemungkinan akan membawa masalah kepada anda nanti. 

Bayi yang baru lahir perlu bangun pada waktu malam supaya mereka dapat menyusu tetapi sesetengahnya akan terkejut dari tidur sebelum mereka perlu menyusu. Kadang-kala kehadiran anda berhampirannya akan menenangkannya dan dia akan kembali tidur. 

Untuk mengelakkan bayi mengaitkan (membuat asosiasi) perkara tertentu dengan tidurnya di mana bayi bergantung kepada sesuatu seperti dodoian atau penyusuan untuk lena, letakkan saja bayi anda di katil sebelum dia tidur dan biarkan dia lena dengan sendirinya. 
Penyelesaian masalah tidur

Anda perlu mengajar bayi anda sedikit demi sedikit bagaimana untuk tidur sepanjang malam. Para pakar tidak sependapat mengenai cara terbaik untuk melakukannya dan terdapat pelbagai falsafah yang bercanggah. Beberapa cara penyelesaian utama digariskan di bawah. 

Penyelesaian 1 
Bayi anda boleh dilatih untuk memperolehi tabiat tidur yang baik seawal usia enam minggu. Caranya ialah mewujudkan rutin tidur malam dan tidur siang yang konsisten dan meletakkan bayi di atas katilnya semasa dia masih berjaga. Selagi anak anda boleh tidur dengan sendiri, anda boleh melayan panggilannya pada waktu tengah malam atau semasa tidur di siang hari. Gantikan sebarang asosiasi tidur yang bergantung kepada kehadiran anda (apa saja yang memerlukan anda berada di situ seperti dodoian atau penyusuan) dengan barang lain yang akan berada di situ semasa bayi anda terjaga (seperti selimut kegemarannya). 

Penyelesaian 2 
Anda mahu melakukan yang terbaik untuk anak anda dan membantunya membentuk tabiat tidur yang baik merupakan sebahagian daripadanya. Anak anda belum faham lagi mengenai apa yang terbaik untuknya dan akan menangis jika dia tidak mendapat apa yang dia mahukan. Matlamat anda ialah membantunya tidur dan belajar tidur dengan sendiri. 

Penyelesaian 3 
Latihkanlah bayi anda untuk tidur dengan sendiri serta dapat menenangkan dirinya sendiri apabila dia terjaga. Anda boleh membantunya membezakan antara malam dan siang dari mula dengan mengadakan penyusuan malam dalam keadaan senyap dan tenang, manakala di waktu siang, mengejutkannya jika dia tidur terlalu lewat. Lama-kelamaan dia akan belajar untuk menyimpan tidur panjangnya untuk waktu malam. Jika dia terjaga, gunakan suara anda untuk menenangkannya tetapi lebihkan tempoh masa antara jarak waktu anda mendekatinya. Ini akan membantunya belajar tidur dengan sendiri. 

Penyelesaian 4 
Bantu bayi anda untuk relaks dan biar dia tahu bagaimana menenangkan dirinya sendiri. Jangan biarkan dia "meluahkan tangisannya," tetapi jangan pula terus pergi kepadanya apabila dia mula merengek. Tunggulah beberapa minit dan pastikan dia benar-benar terganggu dan terjaga, barulah masuk ke biliknya, meyakinkannya dan menenangkannya tanpa mengangkatnya keluar dari kot atau raganya. Sebaliknya, usap dan tenangkannya dengan menggunakan tangan anda dan bercakaplah dengannya. Pada mulanya, pergi kepadanya setiap beberapa minit, tetapi lama-kelamaan panggilkan namanya saja dari luar bilik. Adalah satu idea yang baik untuk mewujudkan rutin waktu tidur yang tenang dan menyokong yang meliputi cerita pengantar tidur, mandian dan lain-lain. 

Penyelesaian 5 
Bina sikap tidur yang positif dalam anak anda dengan sentiasa menyokongnya selain memberikannya persekitaran yang tenang dan relaks yang akan membuat dia mengantuk. Dia akan belajar menganggap tidur sebagai sesuatu yang menyeronokkan, dan bukan sesuatu yang ditakuti. 

Tidak terdapat cara yang "betul" untuk menggalakkan anak anda tidur sepanjang malam. Anda perlu memilih penyelesaian yang sesuai bagi anda dan keluarga anda. 

Sharing is Caring 
@[235368979848898:274:Rumpai Ibu Kolagen Sabah RM10]
Mewujudkan tabiat tidur yang baik: 0-3 bulan
Tidur yang tipikal pada usia ini

Bayi yang baru lahir akan banyak tidur – kira-kira 17 hingga 18 jam sehari pada b...eberapa minggu pertama dan 15 jam sehari menjelang bulan ketiga. Walau bagaimanapun, mereka tidur tidak lebih daripada tiga hingga empat jam pada satu-satu masa, sama ada pada waktu siang atau waktu malam. Ini bermakna: Anda tidak akan dapat tidur terus tanpa gangguan. Pada waktu malam pula, anda akan terpaksa bangun untuk menyusukan anak dan menukar lampin; pada waktu siang pula, anda juga akan bermain dengannya.

Ramai ibu bapa risau mengenai risiko kematian kot pada masa beberapa bulan pertama usia bayi. Apa yang disarankan ialah supaya semasa ia berusia enam bulan ke bawah, bayi tidur pada waktu malam di dalam kot yang terletak di sebelah katil ibu bapa. Saranan lain termasuklah:

• Letakkan bayi anda dalam keadaan telentang, bukannya meniarap atau disisinya.

• Letakkan dia dengan kakinya rapat dengan hujung kot supaya dia tidak dapat menggeliang-geliut mengelungsur masuk ke dalam selimut.

• Pastikan suhu bilik bayi anda adalah di sekitar 18 darjah C / 64 darjah F.

• Bagi kain-kain alas katil, gunakan cadar dan selimut yang berongga dan bukannya duvet.

• Periksa yang bayi anda tidak terlalu panas atau terlalu sejuk dengan merasa bahagian perutnya: jika dia terlalu panas, alihkan selimut; jika dia sejuk, selimutkannya. Jangan memeriksa di bahagian tangan atau kakinya sebab adalah normal bagi bahagian-bahagian itu berasa sejuk.

Bagaimanakah anda boleh mewujudkan tabiat tidur yang baik

Berikut adalah beberapa perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk membantu bayi anda tidur pada usia ini:

Belajar mengenal pasti tanda-tanda yang menunjukkan dia sudah letih
Semasa usia enam hingga lapan minggu, bayi anda tidak boleh berjaga lebih daripada dua jam pada satu-satu masa. Jika anda lewat menidurkannya, dia akan terasa terlalu letih dan tidak akan dapat lena dengan mudah. Lihatlah tanda-tanda yang menunjukkan bayi anda sudah mengantuk. Adakah dia menggosok matanya, menarik telinganya atau menunjukkan lingkaran hitam di bawah matanya? Jika anda mengesan tanda-tanda ini atau tanda mengantuk yang lain, cuba letakkan dia ke dalam kot atau raga kendongnya. Lama-kelamaan anda akan memahami secara intuitif mengenai ritma dan pola harian bayi anda dan akan tahu bila masanya dia sudah bersedia untuk tidur.

Mula mengajarnya perbezaan di antara siang dan malam
Sesetengah bayi suka berjaga pada waktu malam (anda mungkin dapat petandanya semasa anda hamil dahulu) dan kadangkala bayi anda akan berjaga apabila anda baru sahaja lena. Hari-hari pertama selepas kelahiran, anda tidak akan dapat menangani ini. Tetapi apabila bayi anda berusia kira-kira dua minggu, anda sudah boleh mengajarnya membezakan malam daripada siang. Apabila dia giat dan berjaga pada waktu siang, bermainlah dengannya sekerap mungkin, pastikan rumah anda dan biliknya cerah dan terang, dan jangan risau mengenai kebisingan biasa seperti telefon, TV atau mesin basuh. Jika dia suka tidur semasa sedang menyusu, kejutkan dia. Pada waktu malam, cuba jangan bermain dengannya apabila anda masuk ke biliknya untuk menyusukannya. Pastikan cahaya dalam rumah dan bunyi-bunyi bising di tahap minima, dan jangan terlalu banyak bercakap dengannya. Tidak lama lagi, dia akan tahu bahawa waktu malam ialah waktu untuk tidur.

Berikan dia peluang untuk tidur dengan sendiri
Apabila dia berusia enam hingga lapan minggu, anda boleh cuba memberi peluang kepada bayi anda untuk tidur dengan sendiri. Cara terbaik melakukannya ialah dengan meletakkannya di katil semasa dia sedang mengantuk, tetapi masih berjaga.

Bagaimana anda menidurkan bayi anda adalah penting. Anda mungkin merasakan bahawa apa yang anda lakukan semasa hari-hari permulaan itu tidak mempunyai kesan yang berpanjangan, tetapi sebenarnya ada. Bayi sedang belajar bagaimana untuk tidur. Jika anda dodoikan bayi anda untuk tidur setiap malam pada lapan minggu permulaan, dia akan mahu didodoi setiap kali. Inilah sebabnya sesetengah pakar tidak menyokong anda mendodoi atau menyusukan bayi anda untuk tidur, walaupun dia masih di usia yang muda. Untuk mewujudkan cara tidur bayi yang mantap, anda perlu menggunakan strategi yang sama setiap malam.
Kesulitan yang mungkin timbul

Tidak banyak perkara yang boleh menganggu gaya tidur bayi yang masih kecil. Tetapi apabila anak anda berusia dua atau tiga bulan, dia mungkin akan:

• terjaga pada waktu malam dengan lebih kerap daripada yang sepatutnya;

• mengaitkan perkara tertentu dengan aktiviti tidur yang berkemungkinan akan membawa masalah kepada anda nanti.

Bayi yang baru lahir perlu bangun pada waktu malam supaya mereka dapat menyusu tetapi sesetengahnya akan terkejut dari tidur sebelum mereka perlu menyusu. Kadang-kala kehadiran anda berhampirannya akan menenangkannya dan dia akan kembali tidur.

Untuk mengelakkan bayi mengaitkan (membuat asosiasi) perkara tertentu dengan tidurnya di mana bayi bergantung kepada sesuatu seperti dodoian atau penyusuan untuk lena, letakkan saja bayi anda di katil sebelum dia tidur dan biarkan dia lena dengan sendirinya.
Penyelesaian masalah tidur

Anda perlu mengajar bayi anda sedikit demi sedikit bagaimana untuk tidur sepanjang malam. Para pakar tidak sependapat mengenai cara terbaik untuk melakukannya dan terdapat pelbagai falsafah yang bercanggah. Beberapa cara penyelesaian utama digariskan di bawah.

Penyelesaian 1
Bayi anda boleh dilatih untuk memperolehi tabiat tidur yang baik seawal usia enam minggu. Caranya ialah mewujudkan rutin tidur malam dan tidur siang yang konsisten dan meletakkan bayi di atas katilnya semasa dia masih berjaga. Selagi anak anda boleh tidur dengan sendiri, anda boleh melayan panggilannya pada waktu tengah malam atau semasa tidur di siang hari. Gantikan sebarang asosiasi tidur yang bergantung kepada kehadiran anda (apa saja yang memerlukan anda berada di situ seperti dodoian atau penyusuan) dengan barang lain yang akan berada di situ semasa bayi anda terjaga (seperti selimut kegemarannya).

Penyelesaian 2
Anda mahu melakukan yang terbaik untuk anak anda dan membantunya membentuk tabiat tidur yang baik merupakan sebahagian daripadanya. Anak anda belum faham lagi mengenai apa yang terbaik untuknya dan akan menangis jika dia tidak mendapat apa yang dia mahukan. Matlamat anda ialah membantunya tidur dan belajar tidur dengan sendiri.

Penyelesaian 3
Latihkanlah bayi anda untuk tidur dengan sendiri serta dapat menenangkan dirinya sendiri apabila dia terjaga. Anda boleh membantunya membezakan antara malam dan siang dari mula dengan mengadakan penyusuan malam dalam keadaan senyap dan tenang, manakala di waktu siang, mengejutkannya jika dia tidur terlalu lewat. Lama-kelamaan dia akan belajar untuk menyimpan tidur panjangnya untuk waktu malam. Jika dia terjaga, gunakan suara anda untuk menenangkannya tetapi lebihkan tempoh masa antara jarak waktu anda mendekatinya. Ini akan membantunya belajar tidur dengan sendiri.

Penyelesaian 4
Bantu bayi anda untuk relaks dan biar dia tahu bagaimana menenangkan dirinya sendiri. Jangan biarkan dia "meluahkan tangisannya," tetapi jangan pula terus pergi kepadanya apabila dia mula merengek. Tunggulah beberapa minit dan pastikan dia benar-benar terganggu dan terjaga, barulah masuk ke biliknya, meyakinkannya dan menenangkannya tanpa mengangkatnya keluar dari kot atau raganya. Sebaliknya, usap dan tenangkannya dengan menggunakan tangan anda dan bercakaplah dengannya. Pada mulanya, pergi kepadanya setiap beberapa minit, tetapi lama-kelamaan panggilkan namanya saja dari luar bilik. Adalah satu idea yang baik untuk mewujudkan rutin waktu tidur yang tenang dan menyokong yang meliputi cerita pengantar tidur, mandian dan lain-lain.

Penyelesaian 5
Bina sikap tidur yang positif dalam anak anda dengan sentiasa menyokongnya selain memberikannya persekitaran yang tenang dan relaks yang akan membuat dia mengantuk. Dia akan belajar menganggap tidur sebagai sesuatu yang menyeronokkan, dan bukan sesuatu yang ditakuti.

Tidak terdapat cara yang "betul" untuk menggalakkan anak anda tidur sepanjang malam. Anda perlu memilih penyelesaian yang sesuai bagi anda dan keluarga anda.

Sharing is Caring

cabaran permulaan

tak mudah jadi mak-mak ni... nak2 pulak mak2 yang bekerja. tu belum bekerjaya lagi... pagi ni aje terlupa 2 barang, ice pack and sabun mandi baby... heyy aku ni xboleh klo bab2 baby ni, skin care tu mmg beli yang best2 aje... akibat terlupa maka patah balik jawabnya... sekali.nak cepat icepack pulak x amik... aahh lantak le. beli je kat watson. settle. pastu singgah breadshop beli brakfast.. pastu singgah news beli susu... last2 penuh dah tgn ni ngan beg2... hahaa... mak2 mcm ni la. tak de nye nak pakai handbag comel2 lagi dah... semuanya bag oversize. oenuh cube aku!

Thursday, March 14, 2013

Sunday, March 10, 2013

W.i.e.R.D

after 3 month and a day, last night was the first time we went out together... yes only 2 of us...rasanya... pelik. mcm 1st time berkenalan, 1st date or what... can not describe it easily. xtau apa nak bual, blur, fikiran melayang n yet so gementar! ok bila jalan.pegang tgn rasa mcm... "alamak aku dah kawen"... ape ke bodoh nye, kan mmg tgh kuar ngan laki sendiri tu... maigad! selama ni i always walk alone sampai kluar berdua rasa sgt2 pelik... it is sooo wierd. nasib baik hari ni dia keje so ada time aku memulihkan tune otak yang sewel ni n behave. ape pun melayan la juga incik haris ni kat astro :-)

Friday, February 22, 2013

rindu itu nikmat

setelah lama hilang percaya lah rasa itu datang kembali... baru terasa indahnya rindu buat suami tercinta... ntah dari mana dan tiba2... mungkin dari doa. bila rindu hadir, hati akan ikhlas berdoa hanya yang terbaik untuk keluarga yang dibina... dengan rasa rindu itu juga baru terasa tulusnya doa yang dtg dari hati memohon kepada Allah yang satu... harapan ku kasih sayang yang baru hadir ini lebih telus dan lebih kukuh dengan kehadiran cahaya mata penerang di jiwa. love both of you forever

Tuesday, February 19, 2013

hanya untuk yang terindah

azam baru tak mungkin terlewat... asalkan niat baik bila2 masa kita boleh lakukannya. mcm tu juga perhubungan, jangan bazirkan masa dengan sesuatu yang sia2. proses pemulihan sememangnya makan masa yang lama tapi jiga usaha berterusan insyaallah akan membebantu mempercepatkannya. demi baby dan keluarga, aku tak boleh berputus asa... mulakan dengan mengenang kenangan indah kami... baru aku tersedar, kamu lelaki yang baik. ya Allah, rahmatilah suamiku walau di mana dia berada dan rahmatilah rumahtangga kami hingga ke syurga. Amin.

Sunday, February 17, 2013

forgiveness

apa yang indah dalam rumah tangga adalah kemaafan. bila kita di duga itu adalah teguran. igt lah kita tak semourna. bila kita di uji itu tanda kita disayangi bukan dibenci... bubu, u such a great guy who become a very loving and wonderful father. im happy to have both of you i my life. life is too short to think about sadness. lets happy together and be loved forever.

Thursday, January 31, 2013

tipu lah selagi mampu

ini untuk kamu bubu... tipu lah selagi mampu kalau itu jalan terbaik. tipu lah selagi mampu andai u rasa i boleh bahagia. tipu lah selagi mampu supaya boleh menampakkan u jujur. tipu lah selagi mampu andai menyenangkan semua org. tipu lah selagi mampu andai dia yang diutamakan dalam hidup u. i hanya percaya pada hikmahnya... bukan lagi pada u. kita akan bahagia dengan cara kita sendiri. izinkan i cari jalan i sendiri...

Wednesday, January 23, 2013

bila kepercayaan tu hilang

hari ulang tahun perkahwinan dah berlalu... sayangnya, setahun menanti tapi hari yang dinanti berlalu sepi. mungkin hati ini sudah mati... tak ada lagi rasa ingin disayangi atau dicintai... hanya yang ada rasa protective diri... rasa tak mau lagi ditipu, dipersenda, diperdaya oleh orang yang sepatutnya melindungi, menjaga, mendidik, memelihara maruah keluarga... sayangnya semua dicalar dalam sekelip mata. ini semua peringatan dari Allah buat hambanya... ini adalah dugaan, tapi untuk kembali seperti dulu... rasanya aku tak mampu... hanya yang ada hanyalah cahaya mata, penyuluh jalan hidup ku yang baru

Tuesday, January 22, 2013

motherhood is great!

selamat melahirkan baby boy... alhamdulillah. cahaya mata ummi yang ummi tunggu sekian lama... tiada kata yang dapat ummi katakan melainkan doa yang sentiasa mengiringi dari saat buah hati ummi dalam kandungan sehinggalah dilahirkan ke dunia ini. semoga segala limpah restu berkat dan rahmat dari Allah sentiasa bersama cahaya mata ummi Muhammad Hariz Hafni. Ummi sayang Hariz