Saturday, April 28, 2012

Layan BERSIH kat rumah

owh jangan berperasangka pape sebab ni bukan entry berbaur politik. Cuma bersempena hari BERSIH ni, terkenang balik aku kesah tahun lepas mcm mana kena unfren ngan sorg kawan yang boleh dikatakan rapat juga. Tapi sebab dia dah tua, so anggap la dia terlebih ego or mentality org tua memang macam org terlebih hormon. 

Lupakan kesah itu, i memang tak join pape pun hari ni, just menjamu mata dengan news feed dalam fb pasal bersih and nampak masing2 macam menunjukkan kebodohan diri sendiri, cakap macam kau yang dok berdebat dalam parlimen, macam tau semua benda dalam politik malaysia ni. I nak cakap banyak pun tak berani sebab i tak banyak tahu pasal politik, setiap kali dengar org cakap hal politik rasa nak muntahhh! serius! yang sorg ni penggil org tu beruk, yang sorg ni pulak panggil org ni babi... padahal beruk and babi kat zoo tu tak tau pape pun . (mention zoo sebab kat kl ni tak de hutan).

Maka i pun mula la mengisi masa lapang dengan menyelak majalah edisi pertama hijabista... sangat best and sangat fresh...very inspired.


ni cover depan pertama, diana amir... dia nampak bertambah comel sejak berhijab


paling best fesyen kim.k dah dia creativekan dan menyuaipadan dengan gaya ala muslimah, walaupun tak la complete muslimah sepenuhnya, tapi masih hebat idea nya. (tak tau la teman nape gambarnya jadi horizontal gini, patutnya vertical)

dan semestinya paling feeling bila membaca sambil layan cookies dari chockies cookies =)


cookies ni adalah usaha i and my fren cikki, secara tak sengaja kami sekadar berkongsi resepi dan kawan2 suka makan, tapi banyak pulak yang nak membeli, nak mengorder walaupun hakikatnya bukan hari raya. Dan kami teruskan membuat cookies dan mempelbagaikan, dan Alhamdulillah sambutan nya tak pernah putus2 sampai kekadang terpaksa menutup order sebab tak menang tangan nak buat. Kami dah pun buat fb page kami sendiri supaya boleh memudahkan pelanggan mengoder dan mendapat update terbaru dari kami. 


dan petang ku di hari bersih ni penuh terisi dengan riadah minda yang ku minati.

p/s: jual cookies ni boleh juga buat bayar balik duit ptptn kan? dari aku dok berkhemah, duit pun tak masuk...

Sunday, April 15, 2012

Cookies misteri

Hello weekend...

This week i enjoy my weekend alone. Tengok tv then tv tengok i...hehe. Sib baik ada cik cikki, boleh juga buat teman berchit chat, yang lain tak de, semua enjoy weekend ngan family masing2... my hubby, as usual... dia keje all day and night. Balik keje dia akan singgah sana sini dulu sebelum balik rumah. Ssetelah sekian lama melalui situasi ni, maka otak creative i mula la fikir kan something... i cipta cookies baru! iye... cipta ok... cipta, 100% resepi is from me. Actually dah buat minggu lepas cookies ni, this week baru nak tulis sebab dah bagu org2 terdekat rasa and feedback memang sangat menarik... love it and sangat tak sangka. So far tak de nama lagi untuk cookies ni, and insyaallah akan masuk dalam list cookies raya dalam senarai Chockies-Cookies yang di uruskan oleh me and cikki.

Ni la gambar biskut misteri tu....
Dalam nya rangup dengan cornflakes and almond dan luar nye disalut dark chocolate dan breadcrumb... rasanya sooo yummy.... Anyhow... walaupun happy tapi otak masih kurang creative nak bagi nama kat cookies ni, letak nama canggih sangat nanti takut i sendiri tak igt cookies yang mana satu... hehe

Thursday, April 12, 2012

Its 8484 back again and makan!

Hi All,

As usual i terlambat update. Nak update kesah 8484 dah terupdate kat 12 april...hhehehe... sib baik tak update 12 may...

Ok kali ni another surprise from my beloved bubu... dia ni tak pernah kering idea kan? tahun lepas dia soh i buka bonet kete, konon tolong dia amik barang... rupanya ada bebear kat dalam tu =)... LOVE. Tahun ni alkesahnya... dia minta tolong i sidau baju kat ampaian... kebetulan memang basuh baju pun...and kebetulan juga kitorang memang bejaga tgh2 malam... selalu tgk movie, kul 1-2 pagi baru tdo. Tengah sidai baju tu tetiba blackout....takut... i kat luar...tapi "eh b, nape rumah kita aje tak de letrik?"... tetiba... tadaaaa! sepotong kek berhias lilin dah tersedia... " eh ... dah kul 12 ek???" hehe so cute! u r sooo romantic.

Then bubu gift me hadiah... kali ni kecik aje.. tak de kotak2 but still ada reben2... =)

tadaa.... set rantai and subang L.O.V.E I.T!

soooo cantik... bubu hadiahkan rantai sebab mak ada bagi i loket tapi i tak de rantai nak gantung... kali ni leh la gantung kan? hehe, and subang tu... bubu suka i pakai subang =)... thanks bubu... u r soo cute!

and tak lupa juga kek yang sepotong ni
dah senget2 hehe...
im wondering macam mana bubu beli kek sepotong ni and then cakap "saya nak lilin juga k"
is it? mcm tu ke?... hehe comel betul...

memula bubu dah bagi hint kat i... tapi i tak perasan pun. Masa memula nikah dulu kan i kena pakai barang kemas banyak ala mami jarum tu, termasuk la subang, then lepas kawen tu tanggal la balik semuanya... bagi balik kat mak cik... takut juga nak pakai lama2... then bubu tanya "mana subang kawen hari tu? dah pulangkan ek?"... i jawab je "ha ah... dah pulangkan"....=) tak sangka u... honestly, ni la hadiah paling mahal i pernah dapat untuk birthday =)... thanks bubu, i love it!

and back to reality... keadaan kesihatan minggu ni tak berapa baik. tak tau la kenapa ek... pening sangat kepala sampai rasa nak pitam + badan sekejap rasa panas n sejuk + rasa sengal2 seluruh badan sampai tak terkata mcm mana sakitnye... bila baring tu meleleh air mata sbb kepala pening sangat... until today actually, rasa sakit tu masih ada. So bubu cakap tak yah la masak... makan luar aje... hmm, kesian hubby, rasa besalah sangat sebab tak dapat nak masakkan untuk suami... dah banyak hari tak masak... actually i do love cooking for him, bila tak dapat masak rasa sedih pulak n rasa besalah. Agaknya pompuan dah kawen memang ada feeling mcm ni kot kan?

So bubu bawak g makan kat chinese food bukit antarabangsa. Kedai tu namanya HJ SHARIN LOW. Dekat ngan rumah kami, tak de la jauh sangat nak kuar makan... dalam keadaan lapar n lahap, order 3 jenis lauk



i minum air carrot
ni la lauk nye...terliur tak?... nyum2
1- yang hitam tu daging black paper... seriously daging dia sgt lembut and sangat sedap
2- hujung skali tu ayam telur masin + nestum... sangat sedap, masin manis and ada rasa nestum yang crunchie + sedikit rasa pedas sebab dia tumis dengan cili padi
3- and yang bawah skali tu sotong goreng tepung... yang sedap tu sos nye, homemade kot...

erm... lapar pulak i buat entry pasal makan ni... kan best kalau i boleh masak se perfect ni kat rumah, masak untuk my beloved husband... ayuh belajar masak lagi! 



Thursday, April 5, 2012

Sejarah Baru

Hi All, dah lama i tak update blog... kali ni bukan alasan busy, dah banyak kali sangat bagi alasan tu kan? hehehe.... ni ha, last week i admit kat wad. Buat pertama kali nya sepanjang i boleh ingat, ni lah pertama kali i kena masuk wad. Perasaan tu macam happy je boleh masuk wad... bila doctor tanya nak masuk wad tak? terus aje angguk setuju... hehehe... nak merasa.


menggigil tahan sakit time nak amik gambar ni, tapi macam best je tengok nama leh masu wad!

Kali ni i admit kat hospital ampang sbb back pain. Ni bukan kali pertama aku kena sakit ni, tapi kali ni adalah tahap paling teruk sekali. Tahap tak boleh bejalan! Time kena serang sakit tu, aku dalam bilik air, nak bersiram konon nye, skali pinggang bunyi "pop"...terus hilang upaya nak bediri.. sib baik sempat berpaut kat sinki, kalau tak jatuh terjelepuk tak ke haru... pelan2 aku duduk kat lantai, capai tombol pintu, buka pintu and merangkak ke katil... pape pun cari telephone dulu, sib baik phone atas katil. Sambil merangkak sambil terfikir... aku ni sakit ape sebenarnya? kronik ke? umur tak panjang ke?suami sape nak jaga? kesian suami dapat isteri sakit?... terus menangis! teresak2.... bukan nye nangis sebab sakit, tapi nangis sebab sedih....

Lepas baring baru text bubu, tanya dia boleh balik ke tak? takut dia tengah keje... dia cakap ok, habis keje dia balik n bawak  klinik... ok la, sementara nak tunggu bubu balik tu... 3 jam la juga aku menahan sakit, bila dah lama baring tu, sekejap2 bangun pakai baju (yela... kan i dah cakap td i bersiram... huhu), ok pass pakai baju, lepas tu lapar... merangkak pegi dapur amik benda nak mengunyah....tengah merangkak tu nampak lantai berdebu, terus je capai payung buat tongkat, berdiri pelan2, amik penyapu and sapu sampah! ok... ini adalah cerita benar... cerewet sampai macam tu skali, kalau doctor tau mesti aku kena wad lama lagi....huhu

Lepas bubu balik, i terus ajak g spital, sbb fikir kalau g klinik tak leh buat pape pun, baik refer spital terus...sampai spital, amik number and dah tak tahan sgt, suruh bubu amik wilca... dia amik wilca kanak-kanak! owh bubu ku... nak gelak tapi sakit pinggang... tahan je la, naik juga wilca tu, sib baik muat... erm lupa lak nak amik gambar kan?

lepas check ngan doctor terus kena tahan wad, kul 2 pagi... biasa la hospital, a bit slow servis nye, but nurse tu kesian aku sakit, dia bagi potong q... sorry ye pesakit lain... hehehe.

dapat la gelang ni, hadiah dari hospital ampang


Lepas seharian dalam wad, esok nye aku leh kuar, sebab wad penuh... doctor soh rehat kat rumah aje. sebenarnya nak dok lama lagi.... rasa macam... ala.... nak kena balik ke? so balik la rumah, dapat surat mc 7 hari sampai 4 april 2012... so today 5 april i dah kat opis seperti biasa... jalan pun sopan je, takut aku klo kena serang sakit kat opis ni! nauzubillah.... moga Allah melindungiku, suami dan seluruh ahli keluarga dari sebarang kecelakaan. Amin.

Lepas ni aku teruskan dengan fisio aje untuk kuatkan tulang belakang.