Resepi: Kue Tiaw Kungfu + air barli suam
Ni resepi paling ringkas dan sedap n fave saya amik time dinner.
Bahan yang diperlukan:
- sebiji telur
- kue tiaw (ikut suka hati nak makan banyak mana)
- sayur (pelbagai-sy pakai baby corn, carrot, bunga kubis)
- bawang putih dan merah 2-3 biji (hiris halus)
- tepung jagung
- air suam
- 2 sudu sos tiram
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Pecahkan telur letak dalam satu bekas, kacau sekejap dam masukkan kue tiaw dalam telur sekejap.
- Bila serasi, goreng salam minyak panas.
- Dah siap sila letak dalam pinggan dan asingkan sekejap.
This is my messy Kue Tiaw Kungfu yang banyak sangat sayur (sebab saya suka mengunyah sayur). Dalam cawan tu barli suam kecintaan ku! Selamat mencoba!
kenapakah perlu air suam???
ReplyDeletenak jadikan kuah, masukkan lepas tumis sayur, suam cepat mendidih, kalau pakai air sejuk sikit, sayur terendam lama dalam air, zat kluar
ReplyDeleteYuhuuu,,,nk order sepinggan boley kah?
ReplyDeleteboleh aje cik nora =p ---> yeye je nih, macam la pandai masak! huhu
ReplyDelete