Wednesday, March 9, 2011

Resepi:Sambal sotong

Okeh, ni simple menu saya masak semalam untuk dinner. Kejap aje nak buat ni.
Bahan-bahan:
  • dalam balang tu cili kering (rendam n blend buat stok. Senang nak masak nanti)
  • sotong (rebus sekejap n potong kecik2)
  • bawang merah n bawang putih 2-3 biji (dalam lesung tu. kasi halus)
  • carrot n bawang besar untuk perasa wajib saya. (klo tak suka carrot leh gantikan dengan pape sayur)

Cara-cara:
Disebabkan cili tu saya dah ada maka bawang tu saya tumis asing. Kalau belum ada stok, boleh blend skali cili kering tu dengan bawang. Rasanya lagi halus, senang and manis.

  1. Tumis bawang sampai naik bau.
  2. Masukkan cili kering n tumis lagi
  3. Masukkan air asam jawa/air+asam keping (tujuan untuk balancekan pedas)
  4. Masukan garam dan gula secukup rasa
  5. Masukkan sotong, gaul sebati (tutup sekejap dan biarkan 2-3 minit untuk sotong betul2 masak n tak liat + serap rasa)
  6. Masukkan carrot dan bawang besar.

Siap untuk dihidangkan! =)

No comments:

Post a Comment