Tuesday, August 11, 2015

GARDENING: Project Fasa 1 (Tanam pokok pagar)

setelah sekian lama hanpir 5 bualn tak sempat nak memantau laman, baru la tergerak hati ish... pokok pagar ni tak meninggi. dah setahun dah pun... so rasa perlu lah ditukar pokok pagar yang baru, yang lebih hijau dan lebih tinggi.... maka balik keje terus la menghala ke nursery kampong melayu sungai buloh. Memang murah ye korang-korang semua, kalau nak membeli pokok or rumput sila lah ke kampong melayu sungai buloh. Kat sana semua pokok2 dijual di kawasan rumah2 kampong. rumah2 ni semua tak berpagar, ada yang jual pasu (tak tau harga sebab tak pernah beli lagi pasu), anak pokok serendah rm2 dah boleh dapat, pokok bunga kertas size 1 kaki rm6 je, eh semua murah lah... tak payah la membeli sampai rm25 sepokok, try dtg sini dulu. Landmark dia berhampiran dengan klinik kesihatan sungai buloh.... haaa jaaalan masuk lorong kampong tu, kiri dan kanan jalan akan nampak kawasan2 rumah yang jual pokok2 dan juga rumput. Jangan risau, stok banyak =)
 


 
lepas menjamu mata kami decide beli pokok ni sebagai pokok pagar
 
 
trip pertama kami beli 15 pokok, trip ke dua beli lagi 13 pokok. Size macam ni harga nya rm8 je sepokok...
 
so bila balik rumah start arrangement menanam, sehari boleh dapat tanamp 5 pokok sbb sempat bekebun 1 jam je lepas balik keje.
 


 lepas 6 hari siap tanam semuanya.... syok sangat tengok bila angina tiup...
 
next project coming soon is phase 2...
 
nin dia lakaran nya:
 
hahaha... hopefuly menjadi kenyataan... Bismillah =)

No comments:

Post a Comment