Monday, August 17, 2015

Al kesah Nasi Lemak

sekarang semua mengomel dengan kenaikan harga barang kan...semua nya naik harga, dari isu kenaikan harga minyak hingga lah ke gst, kesudahan nya mesti ada kenaikan harga barang. Harga minyak and gst tak de kesan pun, masih gtu2 juga...
 
Dah lama sebenarnya iols tak breakfast kat luar sebab sekarang iols masuk keje kul 7.30 pagi. So breakfast kat pantry aje, bancuh milo or nescafe sendiri and makan la oat ke, biskut ke... janji perut tak meragam. Hari tu  masuk office lambat siki, so sempat la iols makan pagi kat luar... amik la nasi lemak ni, harga dia rm1.50...
 
 
 gini je yang ada.... sambal dengan telur, timun pun tak de ikan bilis pun tak de...
 
harga... 1.50
 
agaknya kalau letak ikan bilis jadi rm2
 
tambah lagi timun mbe jadi rm2.50
 
gila mahal nak mampos...    tak mustahil kan?
 
banyangkan kalau letak ayam goring? tambah lagi rm3.50... so jadi 1 nasi lemak rm6?
 
huhuhuhu...
 
balik keje pulak lapar lagi sebab tak sempat makan masa tengah hari, balik tu singgah kedai mamak, capai nasi lemak lagi... hari ni selera nasi lemak kot, tahap lapar tak leh menahan...
 
harga pun 1.50..
 
nin dia
eh... harga sama la!
 
boleh pulak harga sama ek...
 
ada lebih bahan tapi harga sama....
 
kesimpulan iols buat, iuls akan ulang beli nasi lemak ke 2 ni sbb terasa pembuat nya tak kedekut dengan pelanggan, ikhlas, tak kedekut dan menjaga hati pelanggan instead of menjaga duit masuk poket.
 
kepada peniaga di luar sana, jangan la kedekut dengan pelanggan. setakat lebih 3-4 ekor ikan bilis dalam sebungkus nasi lemak akan lebih merugikan anda, niat sedekah pun ada baik nya, pelanggan akan ulang makan lebih dari pelanggan yang lari...
 
sekian
 
xoxo!


No comments:

Post a Comment