Resepi Buttered Prawn

Helooo... jom kali ni cerita pasal masak lagi, sejak selalu tengok masterchef us & australia ni makin bersemangat cik ninie masak ... okeh semalam i masak buttered prawn, dah banyak kali masak and paling best, resepi ni sangat simple, mudah, cepat and sedap... tapi jangan makan selalu ya... kesihatan kena jaga juga...




ni hasil tangan i, tak banyak pun, dalam 15 ekor udang je



Bahan-bahan:


Udang 15-20 ekor (jangan kupas kulit sebab nanti hilang manis udang)*

garam dan kunyit secukup rasa*

*gaul dan perap selam 10 minit

bawang putih 5 ulas

cili padi 5 (ikut selera nak pedas macam mana)

daun kari 2 tangkai

susu cair 3 sudu besar

telur kuning 2 biji (untuk egg floss)


    Cara2:


    Untuk membuat egg floss:


    kacau kuning telur sehingga sebati dalam 1 bekas.


    panaskan butter secukupnya, bila dah panas tuangkan telur dan kacau tanpa henti sehingga membentuk egg floss


    setelah kuning dan wangi, ketepikan dan tapis minyak nya... biarkan sejuk


      Untuk udang:


      goreng udang yang diperap sehingga hampir masak, kemudian ketepikan


      tumis bawang puting dan cili potong bersama sehingga kuning dan wangi


      masukkan daun kari dan tumis sehingga garing


      masukkan udang dan gaul bersama


      masukkan susu cair gaul sehingga susu kering dan sebati bersama udang


      selepas masak, letakkan di atas pinggan dan taburkan egg floss tadi kat atas udang.


        Siap dihidang!


        SELAMAT MENCOBA!

        Comments

        Post a Comment

        Popular Posts