Monday, February 24, 2014

KURUSKAN BADAN SELEPAS MELAHIRKAN

Hi all. Ok jarang dah kan i menulis pasal kecantikan ni, almaklumlah bukan nya cantik mana pon hehehe, tapi apa yang kita tau kita tulis la je kan, kongsi apa yang kita lalui. Kalau tak lalui tak mau lah tulis... kang merepek ntah pape.

Lemak2 lepas bersalin ni memang degil uols. Ye lah time mengandung tu org kata makan lah apa yang nak makan,intak lah apa yang nak mintak semua dapat. But not in my case. I kena berdiet siap kena pegi kaunseling dietition lagi. Tu pon gemuk juga, tengok hidung tu... nahh... kembang! Kalau tak salah, i naik 15kg masa mengandung dari 40kg to 55kg.

Nah gambar sebagai bukti!

time ni 6 bulan mengandung. Huhu... rasa susah dah nak jalan. Rasanya time mengandung ni je gambar yang ada. I have no maternity shoot... as some of u guys knew, it was the hardest time in my life during my pregnancy period. But now im ever happy then before and im the happiest person in this world. Im so lucky to have my lovable son... Alhamdulillah.

and gambar kat bawah ni is after one month giving birth to my son. Already loose lots of kg!

Nah gambar sebagai bukti!


time ni masih dalam pantang, Baby Hariz genap ngam-ngam 30 hari. Kami dah round sampai ke Kuala Terengganu. huhuhu mak morden ni langsung tak de pantang!

ok now tips how to loose weight!
  1. jaga pemakanan seawal mengandung lagi. i bersyukur sebab terpaksa mengawal pemakanan disebabkan kekurangan hormon insulin aka diabetis, tapi kesan nya memang ketara lepas bersalin. Tak de lemak okeh, walaupun masih dalam pantang. Walaupun stress pada awalnya, tapi percayalah, diri kita mampu mengawal. ikutkan hati mati nnti uols.
  2. breastfeed ur child! percaya atau tidak ini adalah penyumbang terbesar kepada faktor kurus i. Breastfeed memang mencabar mental dan fizikal. walaupun masih berpantang, hakikatnya ibu yang menyusukan anak hanya ada waktu tidur 2-3 jam sahaja setiap malam. sape kata time berpantang tu heaven? time baby tido korang tido, bangun makan, mandi n tdo balik... no no no... saat anak tdo time tu lah nak kena pump, nak makan, nak mandi, nak berurut, nak bertungku. selesai semua anak pun bangun... ha... sempat tdo? Masa menyusu pula perlukan tenaga, nak duduk, nak dukung bayi... tp semunya menyeronokkan, owh i miss that time... to see him feeding while holding my fingers...i love u son!
  3. Makan banyak serat walaupun masih dalam pantang. Honestly mak i punya style berpantang cara modern. walaupun mak i dok kampung nun kat jitra tp mak sy ada pemikiran ala doctor2 gitu. Mak bagi i makan orange, epal, kurma, banyak minum air, makan sup, gorang banyak halia buat snek n bla bla bla... Alhamdulillah cara mak buat rezeki  anak i bertambah banyak sbb i cukup zat n makan, susu badan tak pernah kurang. Serat juga membantu sistem lawas anda dengan baik. Macam orange tu, selain menambah vitamin utk baiki luka bersalin, ia juga bagus untuk melawas dan menyumbang vitamin secara semulajadi, anak pun dapat khasiat.
  4. minum banyak air (walaupun masih dalam pantang). i tak tau kenapa ada sesetengah orang tak banyak minum air dalam pantang padahal hakikatnya air amat perlu. selalin membantu menambah sus badan, air turut membantu mengurangkan sembelit. Ok anda semua mesti ngeri kena sembelit dalam pantang kan, so... banyakkan minum air! minum air akan menyebabkan anda cepat ke tandas, sedar atau tidak, anda dah menyah-toksinkan badan anda secara semulajadi -membantu utk kurus secara tak langsung-
Dan selepas beberapa bulan n sekarang Baby Hariz dah pun genap setahun, i dah kembali macam asal but much better kot sebab dulu terlalu ringan but now berat badan ideal!

pernah satu tahap dulu jadi terlalu kurus sebab tak cukup rehat jaga anak. Sekarang just nice.





so choose to breastfeed mommy! you can do it! its good for you and good for your son too...

6 comments:

  1. salam sis..sy still bf tp blum bjaya kurus..camne tu..hihihii

    jemput sis ke blog sy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, tq singgah baca kat sini hehehe... banyakkan makan bijirin n kekacang, bagus utk tenaga n nak selim melim =)

      Delete
  2. Tahniah sebab dah berjaya kuruskan badan. Macam senang sahaja kan.. tapi ada juga yang dah buat semua tu, tapi still tak berjaya. Sedih tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Nampak je senang, sebut minum air tu mcm senang je tapi hakikatnya... minum air banyak ni memenatkan hahaha.... lepas minum air banyak nak kena ke toilet lagi, maka memang tak de jalan mudah sebenarnya, walaupun dengan hanya minum air...

      Delete
  3. wah...kurusnya..tahniah!!

    tips2 mmg senang nak diamalkan...mmg blh kurus dgn amalkan tips2 nie... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus la mommy... bagi gojes gittewww.. hehehe

      Delete