Thursday, May 14, 2015

RESEPI: STRAWBERRY CHEESE BARS

Hi!!!
 
ok jom tengok resepi kedua hari ni, pun budah juga, bahan mudah nak dicari dan kategori dessert juga.
 
Nama dia STRABERRY CHEESE BARS!
 
resepi ni pun dapat dari pinterest dah juga percubaan untuk pertama kali, komen=mudah.
 
cuma ralat nya I pakai cheese tartura, a litthebit masin, mbe next time back to usual bran la, philedelphea.
 
 
ok jom tengok resepi nya.
 
 
bahan-bahan:
 
crust
1/2 cawan unsalted butter (cairkan dan sejukkan)
1/2 cawan brown sugar
1 1/2 cawan tepung
1/2 sudu the baking soda
1/2 sudu the baking powder
1/4 sudu teh garam
 
filling
strawberry
1/2 cawan creamcheese
1/4 cawan gula
1 sudu besar tepung
1 biji telur
1 sudu teh vanilla
 
cara-cara:
 
crust:-
-satukan bahan2 kering dan gaul sebati.
- tuangkan butter cair dan gaulkan sehingga menjadi doh.
-asingkan satu cawan
-selebihnya bentukkan lapisan crust dalam acuan, dan bakar dalam oven dalam suhu 170 degree selama 5-8 minit
 
filling:-
- pukul cream cheese sehingga kembang, masukkan telur dang pukul lagi diikuti dengan tepung,gula dan assen vanilla.
-potong strawberry kepada 4 bahagian untuk di susun dalam filling.
 
cara hiasan:
surahkan filling ke atas crust yang dibakar tadi, susun lapisan strawberry di atas dan taburkan baki adunan crust satu cawan yang diasingkan tadi.
 
bakar dalam oven dalam suhu 175 degree selama 25-30 minit.
 
siap!
 
 susun bagi penuh strawberry, boleh juga dicambur buah2 berry lain ikut selera
 
lepas dibakar akan Nampak macam ni.
 
masuk dalam peti sejuk utk sejukkan.

 
selepas dipotong akan dapat rupa paras macam ni....
 
selamat mencoba!


No comments:

Post a Comment