resepi: lontong
percubaan pertama masak lontong
berjaya juga i buat lontong ni. hari tu belajar ngan ma mertua n resepi tu terperap aje sbb banyak menu nak masak kan... sudahnya smalam memang teringin nak makan, so drive kreta g kedai beli kelapa parut, balik perah santan (pon pertama kali juga), n sediakan bahan pape yang patut.
bahan-bahan:
- 2 biji kelapa - dapatkan santan
- cili giling
- soon dan fucuk
- tauhu keras
- carrot
- kobis
- kacang panjang
- bahan kisar- bawang putih, jintan,ketumbar,kunyit hidup,serai
cara-cara:
- tumis bahan kisar hingga naik bau dan masukkan 2 sudu besar cili giling untuk menambahkan rasa dan mencantikkan warna
- tuangkan santan pekat diikuti dengan santan cair
- tunggu sehingga mendidih. masukkan carrot dan kacau selalu. bila carrot hampir lembut masukkan bahan2 yang selebihnya.
- perasakan dengan garam dan gula
- siap!
*boleh dihidang dengan bahan sampingan seperti sambal ikan bilis ataupun kuah kacang.
selamat mencuba!
Comments
Post a Comment