resepi: pavlova lagi!
ntah la ni yang dah keberapa puluh kali buat pavlova. hubby suka sangat. selalunya buat saiz macam ni kami makan 2 hari, sehari makan setengah buat desert sambil tgk tv. tu la keje kami, makan makan n makan. i pulak masak masak and masak.... hehehe.
sbb dah banyak kali buat i dah hafal resepi nye and dah tetapkan memang ni lah resepi terbaik pernah i try. jom tgk resepi nya.
bahan-bahan:
- 4 biji putih telur
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar cuka makan
- 1 cawan gula halus.
- bahan hiasan: whiping cream, buat strawberries, kiwi, bluebarries
cara-cara:
- pukul putih telur sehingga berbuih putih, masukkan gula dan pukul sehingga menjadi gebu, bertanduk, dan tak tumpah klo diterbalikkan
- masukkan cuka dan tepung jagung dan gaul dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik.
- bentukkan atas dulang dan alas menggunakan kertas minyak
- bakar dalam oven dengan suhu 150 darjah selama 1 jam (kekuningan), -oven i amik masa 1 jam 20 minit. almaklumlah oven biasa2 aje....
- bila dah masak, sejukkan seketika dan hias bersama whiping cream dah buat berries.
- siap!
selamat mencoba!
Comments
Post a Comment