Wednesday, May 2, 2012

my homemade tiramisu

ok, ni betul2 resepi terbaru. baru buat smalam time cuti labor day... seriusss percaya lah. smalam kan cuti, so banyak masa terluang kat rumah, so ape lagiii... masak la. kali ni buat resepi yang ringkas, bahan yang senang nak cari dan cepat siap! okeh jom tengok resepi nya....

bahan2:
200g cream cheese
250ml whiping cream
1/2 cawan gula castor (resepi asal 1 cawan)
1 cake chocolate (sponge cake) - cake perasa lain pun boleh, tapi nak sedap chocolate cake la
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu nescafe
serbuk koko (hiasan)

cara2:
  1. pukul cream cheese sehingga kembang (mcm pukul mentega nak buat cake tu)
  2. masukkan whiping cream dan pukul hingga serasi
  3. masukkan gula dan pukul sehingga pejal
  4. potong kek coklat kepada 2 atau 3 lapis (ketebalan ikut suka anda)
  5. susun lapisan pertama dalam bekas dan lembapkan dengan air nescafe (jangan sampai basah)
  6. sudukan aduan cream (crean cheese, whiping cream and gula) dan ratakan menjadi lapisan pertama
  7. ulang lagi step 5 & 6 sehingga mencapai ketebalan yang anda suka
  8. sejukkan dalam peti
  9. siap dihidang!


ni tiramisu i, i buat dalam cawan juga, saje buat special untuk me and bubu, dalam bekas i bagi kat adib and qisya... kebetulan birthday qisya lah!!! kita ateh belanja la ek hehehe....

selamat mencoba!


No comments:

Post a Comment