Wednesday, May 2, 2012

my homemade pavlova

Hi, ni desert terbaru yang i try buat kat rumah last week - ok baru nak buat entry pasal ni setelah sekian lama... hehehe... bedebor2 juga nak membuat nye sbb 1st time buat + tak tau apekah rasa nye...

ok jom terus ke resepi nye:

4 biji putih telur
1 cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar cuka
whiping cream (i pakai yang ready made dalam tin tu-untuk desert)
buah buah segar and masam (strawberry, kiwi, peach dll)

cara2:
  1. pukul putih telur sehingga kembang putih
  2. masukkan gula dan pukul lagi sehingga kental. (bila diangkat adunan nye akan jadi bertanduk dan bila diterbalikkan adunan nye tak tumpah)
  3. masukkan tepung jagung dan cuka (gaul guna senduk aje, no more mixer) -tak tau nape tak leh pakai mixer, tapi memang tu la petua nye)
  4. bentukkan atas kertas baking tu (kertas minyak), boleh buat bentuk apa yang disukai (adunan ni tak mengembang), boleh buat tinggi mana pun anda suka, jangan nipis sekeping sudah.
  5. masukkan dalam oven, anggaran kepanasan nye 150 degree dan dibakar selama 1 jam 15 minit. (kenapa saya cakap anggaran? sebab ia bergantung pada saiz oven anda, resepi asal nye dibakar pada suhu 110 degree aje, oven saya pulak sesuai dibakar 150 degree untuk mendapat kualiti yang sama)
  6. bila siap dibakar, biarkan adunan sejuk dalam oven selama 10 minit baru keluarkan (untuk mengelakkan rekahan atau texture gebunye hilang klo tetiba berubah suhu)
  7. hiasan - letak whiping cream kat atas pavlova dan susun buah sesuka hati anda.
  8. siap!

ni la pavlova i, pertama kali pakai whiping cream tu, so tangan tak reti nak deco nye perfectly, messy jadinya hehe... yang ni i susun 2 lapis pavlova and pakai buah kiwi and strawberry aje, dah cukup balancekan masam and manisnye.
ok semua! selamat mencoba!

No comments:

Post a Comment