Resepi: Fruit Tart Meletop!

Gitewwww... mana yang meletop nye? hahahaha, nama tu over sangat. Anyway ni adalah resepi ringkas, cantik dan boleh hidang kat tetamu ala2 hotel kau... berseri, comel, tetamu pun suka. Terharu sangat tuan rumah sediakan dessert cemel-comel. Kan manis macam tu. Tuan rumah tak penat, tetamu pun suka. Murah rezeki tuan rumah nnti,

Jom kita mulakan dengan resepi tartlet:
150 gram tepung gandum
25 gram gula aising, diayak
70 gram mentega sejuk, didadu kecil
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 camca teh esen vanilla

Cara2:
  1. Gaulkan tepung, gula aising dan mentega sejuk bersama. Hasil campuran ini seakan2 dengan serbuk roti. Satukan dengan hanya menggukan hujung jari.
  2. Tuang asen vanila dan masukkan telur sedikit demi sedikit. Rehatkan doh sekejap.
  3. Sediakan acuan tart, ambil sedikir doh dan tekan dalam acuan serta kemaskan.
  4. Cucuk dengan garfu pasa doh dlm acuan. Tujuan nya adalah untuk memastikan doh masak sekata dan mudah untuk dikeluarkan nanti.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 20-25 minit. 
  6. Sejukkan dahulu dan barulah keluar kan dari acuan. Tartlet boleh terus digunakan dan juga boleh disimpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan seterusnya.
Bahan untuk menghias:

Kastard
1 cawan susu segar
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 1/2 camca besar gula halus
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega
Sedikit coklat susu, dicairkan (untuk sapu pada base tart-mengelakkan tarlet lemau/lembik apabila diletaakn kastard dan buah)

Topping
Buah starwberry segar secukupnya
Buah kiwi secukupnya, hiris
Piping jelly
(kalau nak cantik gunakan 3 warna buah)

Cara2:

Katard:
Satukan semua bahan dalam periuk kecil kecuali mentega, cokolat dan asen vanila. Kacau sehingga sebati, seeloknya gunakan whisk. Apabila adunan dah pekat, masukkan  butter dan vanila, kacau sebentar dan ketepikan

Hiasan: 
Buah strawberry dipotong 2 atau ikut saiz kulit tart, begitu juga buah kiwi. Ambil satu kulit tart, sapu sedikit coklat cair pada dasarnya, kemudian sudukan kastard 1/2 penuh. Susun buah strawberry dan kiwi tadi. Beruskan dengan sedikit piping jelly pada permukaan buah dan tepi kulit tart.

Ini adalah hasil tart saya:
 persediaan bahan2 untuk hiasan

 tarlet yang dah siap disapu dengan coklat.
Masukkan dalam peti sejuk sekejap untuk bekukan coklat


Tartlet yang dah siap dihias.

Takat ini dulu. Nanti2 kita share lagi resepi lain yang mudah dan menarik 
selamat mencoba uols!!!!

Daaaaa!

Comments

Popular Posts