Resepi: Pandan Gula Melaka

Well, this is the most requested menu from my list. Every one yang pernah rasa this cake will asked me to bake more next time... suka sangat kalau orang suka apa yang kita masak. Well this cake harum dengan pandan, rasa lemak dengan santan, nasih harum dengan gula melaka dan light creamy SMBC frosting yang mana texture kek macam ni susah nak jumpa kat kedai terutamanya secrete recepi hahahaha... well selalunya kalau kek kita letak harga orang akan complain "eeeeee mahalnya (sebenarnya harga tu berpatutan dengan homemade cake)". Tak kurang juga ada yang compare homade cake dengan secrete resepi. Katanya "harga mcm ni baik beli kat secret resepi" ye sila lah beli, lepas ni boleh la cari kek pandan gula melaka kat secret resepi. Mungkin dorang akan ada flavor ni sebab cake dah fames kan.

But for those yang love baking, i really want to share this recepi with you guys. Moga ilmu kita semakin bertambah begitu juga rezeki kita. Jika tak mampu bersedekah wang ringgit, anggap lah perkongsian ilmu ini sebagai satu sedekah juga. Jom kita tengok bahan2 nya.

Untuk kek:
200 gm tepung naik sendiri
125 gm salted butter 
1/2 sudu teh esen vanilla
160 gm gula halus atau gula caster
2 biji telur saiz A 
75 gm santan KARA + 25 gm air
2 sudu besar jus pandan ~ 5 helai daun pandan kisar dengan sedikit air ambil jusnya
sedikit pewarna hijau

Cara2:
  1. satukan butter dan gula. Pukul sehingga kembang. 
  2. masukkan telur dan pukur dengan rata dan sebati.
  3. masukkan tepung berselang seli dengan campuran santan. Mulakan dengan tepung dan sudahkan dengan tepung juga.
  4. Masukkan asen vanila dan kacau sebati. 
  5. Masukkan asen vanila dan kacau sekejap.
  6. boleh alaskan loyang dengan size yang disukai. Biasanya saya menggunakan 2 jenis size loyang dengan suhu bakar yang berbeza.
  7. kalau menggunakan loyang size 7 inch boleh di bakar dengan suhu 170 degree selama setengah jam, manakala loyang 10x10 inch, perlu dibakar dengan 150 degree selama 15 minit sahaja untuk mengekalkan kelembapan kek.

Bahan untuk Gula Melaka Caramel:
50 gm gula Melaka
1 helai daun pandan
1 sudu besar gula
1/2 cawan air
Cara2:
  1. Satukan adunan dan masak hingga gula larut dan pekat
  2. Jika kurang pekat campurkan 1 sudu teh tepung jagung yang di bancuh sedikit air
  3. Masak semula hingga pekat
  4. Sejukkan

Bahan untuk SMBC:
3 biji putih telur
100gm gula pasir
120 gm unsalted butter
3 sudu gula melaka caramel

Cara2:
  1. Putar putih telur sehingga soft peak. Maukkan sedikit demi sedikir gula pasir sehingga habis. Pukur dengan kelajuan tinggi senhingga mencapat stif peak.
  2. Masukkan butter sedikit demi sedikit (1 cube demi 1 cube) pukul sehingga semua butter semesra dengan merangue. Adunan akan menjadi sedikit kembang dan lembik, teruskan memutar  mixer sehingga adunan menjadi kental (seperti butter cream yang ringan)
  3. Boleh masukkan caremel gula melaka ikut cita rasa dengan dan gaul sekejap menggunakan mixer ataupun kaup balik.
Cara menyediakan kek pandan:

  • boleh sediakan lapisan kek paling bawah di atas board.
  • basahkan kek dengan lapisan caramel dan lapiskan dengan SMBC.
  • Ulang melapis beberapa layer yang disukai. Seelok nya 2-3 layer mencukupi dengan kuantiti SMBC adunan ini.
  • selepas siap melepa seluruh cake dengan cream, maka boleh lah dihias dengan kreativity masing2.
Ini adalah antara kek pandan yang pernah i sediakan:
 deco dengan menggunakan bunga pastel dari bakery. Tak boleh makan ye

 deco menggunakan SMBC. SMBC bersifat lembut dan mudah mencair pada suhu panas, maka bunga yang simple amat bersesuaian.

ini adalah kek dari loyang size 10x10 inh, sesuai untuk jamuan 

p/s: kek dengan SMBC frosting perlu dieelakkan dari haba atau cahaya matahari yang berhaba / direct terus kepada kek kerana SMBC mudah cair. Seelokkan pilih diletakkn di tempat yang berhawa dingin.


Thats all for now. Moga bermanfaat kepada semua. Selamat mencoba!!!

Comments

Popular Posts