Friday, April 28, 2017

Post lepas geram

hello darlings!

I selalu je igt yang I ni masih ada blog but nak update dalam tablet memang tak de feel... tak tau la nape. Rasa tak puas je kalau nak update dalam tu. Actually I sangat2 penat bila balik keje. Sampai rumah je skrg ni nak kena masak lagi but lately dah jarang sangat nak masak. Balik tu lemau terus. Tau la, traffic kat kl ni, pegi keje and balik keje mmg normal 1 hour. Kadang2 bila jammed boleh jadi sampai 2 jam. Balik terus amik anak, layan anak je mampu, nak layan feel kat dapur dah tak mampu. Sudahnya g kedai order and makan.


Makin hari I rasa makin teruk letihnya, makin menjadi2 pulak. I rasa tak healthy sangat, selalu migraine, bangun pagi rasa tak fresh, muka kusam tak bermaya je... I tak tau la berapa lama dah jadi macam ni, tak sedar langsung... mungkit sebab nature keje baru yang banyak kena mengadap pc 9 jam back to back. Mungkin lah, I don't know...


Sekali tu I teringin nak g timbang berat badan.... OMG! I gain weight so so so....... much! Really... im like.... what!!! Almost sama berat zaman I pregnant! lols... it cant be.... cannot!


Since then I nekad, I kena diet, I kena healthy... if not, i akan tua sebelum usia! owh no!!!!! No wonder I selalu penat, migraine n what so ever... punya lah nak g spa, nak g bekam la, nak g berurut la, nak mandi ais la... but sebenarnya I gain weight! maigad!


What i do?
So far I eat clean... control pemakanan I, I kurangkan amik nasi, makan dalam portion yang betul. hmmm macam mana ek nak cerita kat korang pasal makan ni. Sebnarnya perubahan pemakanan I la yang paling ketara.
  • I did not skip my breakfast
  • snack time with fruit only (I skip this if I have chia seed drink during breakfast)
  • I take rice during lunch, small portion only. the rest is vege and chicken/fish or meat
  • only take fruits for dinner or only makan lauk2 je
  • minum air kosong banyak2
  • amalkan green tea with no sugar. it will help to balance your sugar level
  • I do some workout to develop and increase my metabolism level
so far tu saja kot yang ketara... and its easy. Tiada paksaan because  I memang takut if I am not healthy... nnti kalau I mati sape nak jaga anak I yang handsome and comel, and bijak tu... kecik lagi dia... sob sob sob... I have to take care of my self because I love him!

jom green tea kejap!



 


No comments:

Post a Comment