Wednesday, October 31, 2012

MOMMY MODE: SHOPPING

memandangkan ini adalah pengalaman pertama nak ada baby, maka list barang yang dah dibuat tersangat la panjang... dan tugas utama sekarang adalah memendekkan list a.k.a mengurangkan kos hehehe...

pengalaman pertaman ni memang amat-amat digalakkan buat research, membaca, bertanya dan berbincang tentang perlu atau tak perlu sesuatu barang. Contohnya
  1. breast pump: tahap keperluan bergantung pada kandungan susu dan jenis/jenama pun sama, agaknya lepas bersalin baru tau and boleh agak
  2. baby cot/katil baby: ada sesetengah orang berpendapat tak perlu sebab baby tdo dengan kita, tapi ada sesetengah orang perlu mengikut pada flexibilty tempat, macam rumah kat kampung ke, rumah sempit ke, nak letak kat ruang tamu time nak buat keje (yang tak de bibik), or jenis rumah yang ada ramai budak2, nak elak dorang kacau baby dan sebagainya
  3. stroller and car seat: sesetengah orang cakap tunggu baby besar ckit baru beli, mcm situasi i memang perlu sbb i slipdisc + i memang drive sendiri in case husband keje (most of the time memang dia tak de)
  4. set bersalin: tahap kerajinan nak mengguna nye, klo ikutkan i, rasanya semuanya tak penting sebab mak akan upah org kampung mengurut, bertungku, dan menyental badan2 semua, barang disediakan dan kita sedia duit aje... +nak membeli sendiri pun tak reti
tu lah sedikir sebanyak contoh... dan apa perlu kita buat kalau barang2 nak pakai ni tak de dan kita dalam tempoh berpantang? nak soh suami pun dia tak bape reti? maka kita amat memerlukan laptop/smartphone/tablet untuk online shopping! ngeeehehehehe....

i dah jumpa 1 kedai yang mudah nak shopping, mengetengahkan beberapa jenama sahaja, senang nak pilih dan user frenly... most of barang yang dia jual memang susah nak dapat kat kedai lain... pendek kata tak de jual kat store biasa, kebanyakkan nya kena beli online

i klick babydash and shopping aje...
so harap store ni dapat membantu semua mencari product2 yang sesuai dengan korang... =)

byeeeee!

p/s: weekend ni ada babyfair kat pwtc, tu yang cbuk sangat buat list barang hehe...
daaaa

No comments:

Post a Comment