Tuesday, December 30, 2014

WATER FEATURES... WISH LIST

Ni wish list... memang tergedik2 nak beli, bab menjaga nya belum study lagi hahaha. rasanya kalau nak ada water features kat laman kena amik tau segala segi terutamanya kos penyelenggaraan..kalau susah nak maintain monthly baik tanam pokok aje.. antara benda2 lain yang patut buat pertimbangan adalah:
  • faktor keselamatan: lokasi nak letak selamat ke tak, keluasa bersesuaian atau tak, ada anak kecil atau tak, bebas dari binatang berbisa terutamanya ular atau kala jengking yang memang suka duduk kat tempat sejuk, teduh and lembap
  • faktor kewangan: nak kena maintain penjagaan mcm ubat2 jentik2, klorin jika perlu, water pam, kos eletrik setiap bulan
  • faktor kerajinan: demi mengelak kolam atau air pancut menjadi sejarah seram baik fikir dulu rajin ke tak nak jaga... jangan nanti jadi telaga tujuh ke, telaga hang tuah ke... hazabbb... kang tetiba orang datang mintak nak shooting cerita seram... pepaham je lah...
so kalau bagi situasi aku tak sesuai benor nak letak kolam ka, air pancut ka disebabkan faktor2 dia atas. Teringin memang ye tapi tahan sabar je dulu.

Apa pun jom lah jamu mata gambar yang iols snap masa gi jelan2 kat green lane nursery tu. Memang kedai ni jual barang2 landscape ala bali. Best juga la jamu mata walaupun tak beli hehehe...




iols bekenan yang ni, biasa la, lagi banyak air terjun dia tu lagi kuat bunyi air nye... hehhee... cantik di mata sedap juga kat telinga nak dengar.

No comments:

Post a Comment